PERSEGUITS I SALVATS

Durant els anys de la Segona Guerra Mundial (1939-1944) milers de jueus travessaren el Pirineu fugint de la persecució a què eren sotmesos a l’Europa ocupada pels nazis. L’Holocaust afectà sis milions de jueus europeus. Molts dels que aconseguiren fugir, originaris d’Alemanya, Àustria, Polònia, Holanda, Bèlgica o França, creuaren els colls de muntanya del Pirineu de Lleida en evasions èpiques, desafiant la vigilància a banda i banda de la frontera, la climatologia, les neus perpètues i la duresa del recorregut. El seu objectiu era buscar refugi lluny d’Europa. Fins al 1943 els evadits eren bàsicament famílies refugiades a França que s’escapaven de la persecució iniciada pel govern de Vichy.

Durant el 1944 es tractava de joves sionistes, infants amagats a França per organitzacions jueves i infants els pares dels quals havien estat deportats als camps d’extermini. Per a tots ells, el Pirineu de Lleida esdevingué la penúltima frontera abans d’aconseguir la seva llibertat.

El projecte “Perseguits i salvats” posa en relleu els valors dels espais i dels camins transfronterers com a itineraris culturals i memorials amb l’objectiu de difondre el seu paper com a llocs de fugida per als perseguits durant la Segona Guerra Mundial. A la vegada, enalteix els valors d’ajut i solidaritat que els veïns d’aquest territori van mani-festar cap als refugiats.

Et pots descarregar la publicació des d’aquest enllaç.