BANYS DE BOSC

BANYS DE BOSC

Guanyadors Premis Alimara

L’entorn natural del Pirineu i les Terres de Lleida constitueix indiscutiblement un escenari excepcional per a la pràctica de banys de bosc, una immersió en l’atmosfera del bosc amb una passejada tranquil·la, contemplativa, per despertar els cinc sentits i sentir-nos part de la natura amb consciència plena. Un bany de bosc és, literalment, “absorbir l’atmosfera del bosc”, equivalent a la traducció de la paraula japonesa “Shinrin-Yoku”. Els japonesos van ser pioners a utilitzar les propietats del bosc com a teràpia per millorar el benestar i la salut, consistent a recórrer pausadament, en silenci, un bosc no transitat, parant atenció a tots els sentits. 

Un bany de bosc consisteix, doncs, a submergir-nos en l’essència forestal, respirar, inhalar-la i regalar-nos el benestar que produeixen les substàncies volàtils de la seva atmosfera, que també penetraran al nostre interior a través de la pell. Aquestes substàncies poden fer augmentar les cèl·lules NK (citocida natural o natural killer) i reforçar el sistema immunitari. Alhora, els beneficis de la pràctica de bany de bosc s’han relacionat també, entre d’altres, amb efectes cardioprotectors, antidiabètics, reducció de l’estrès i, per tant, amb el benestar fisiològic i psicològic. 

LLEGEIX MÉS

La proposta de zones per practicar banys de bosc al Pirineu i les Terres de Lleida us convida a conèixer i experimentar els beneficis d’aquesta pràctica a les comarques del nostre territori, agrupades aquí en un gran bosc amb representativitat diversa de vegetació i que inclou tant alguns dels biomes més madurs del Pirineu com una selecció d’espais singulars a Ponent amb un riquíssim valor natural. Aquest gran bosc ofereix boscos subalpins de l’alta muntanya, amb pinedes de pi negre i avetoses; boscos caducifolis de la mitjana muntanya, amb fagedes i rouredes humides, pinedes humides de pi roig, pinedes i rouredes de caràcter més sec, i finalment els boscos amb identitat pròpiament mediterrània, amb alzinars i carrascars, així com els boscos de ribera lligats als ambients fluvials. La gran varietat de paisatges, la riquesa forestal i el ferm compromís del Pirineu i les Terres de Lleida amb el turisme sostenible li confereixen, a més, una qualitat addicional al seu territori que suma atractiu a la seva identitat i autenticitat.

En aquesta guia trobareu una proposta per comarca. Algunes d’elles són de fàcil accés, algunes altres requereixen caminar prèviament uns quilòmetres per accedir a la zona identificada, n’hi ha que són adaptades i n’hi ha que tenen un accés més dificultós. Us recomanem llegir amb atenció la informació proporcionada abans d’endinsar-vos en l’aventura. Així mateix, us animem a seguir descobrint altres propostes a totes les comarques i que ho feu durant tot l’any. L’estacionalitat i l’hora del dia fan que el ventall d’opcions sigui amplíssim, si no infinit. La radiació solar, la humitat, la temperatura de l’aire… tenen també un paper principal en l’emissió de compostos orgànics volàtils a l’atmosfera, sumant més elements a la variabilitat. D’altra banda, si no esteu experimentats en la pràctica de banys de bosc us recomanem iniciar-vos-hi amb un/a guia terapeuta coneixedor d’aquesta pràctica per tal que en tragueu el màxim profit. 

BANYS DE BOSC

“L’art del bany al bosc
és l’art de connectar amb la natura
a través dels nostres sentits.
Tot el que hem de fer és acceptar la invitació”.

Qing Li

Acceptes la invitació?

LOCALITZACIONS DELS BANYS