PERSEGUITS I SALVATS

RUTA 06: Coll de Pimés

DESCRIPCIÓ

Aquesta ruta porta des del país veí, Andorra, fins a la localitat de Bescaran a l’Alt Urgell. Aquesta ruta està senyalitzada des del Coll de Pimés i es pot fer a peu o en BTT. Des del Coll de Pimés, els caminants en busca de la llibertat seguien la ruta cap a Bescaran, Estamariu, Llirt, fins arribar a La Seu d’Urgell. Per a fer un tast del que representen aquestes vies d’evasió, Perseguits i Salvats proposa realitzar el tram des del Coll de Pimés  al qual s’hi pot accedir en vehicle des d’ Andorra, per desprès descendir a peu fins a Bescaran, a l’Alt Urgell. Aquesta ruta es realitza en una única etapa que es passa a descriure:

 


ETAPES

Etapa 1: Coll de Pimés – Bescaran

La ruta s’inicia al Coll de Pimés, situat a 2.156 metres, on es travessa el Planell de la Cuca, uns fantàstics prats alpins situats a més de 2.000 metres, per accedir a l’ entrada d’un bosc de pi negre on es poden trobar ramats d’animals peixent i buscant ombra els mesos d’estiu. A partir d’aquí es segueix el sender, que està senyalitzat amb les marques d’ “El Camí” pintades en pedres, plaques i a les escorces dels arbres en color vermell, tot fent un símbol amb dos CC. Les obertures de la marca indiquen el sentit de la marxa: una obertura mira cap a la direcció d’on es ve, i l’altra mira cap a on continua el camí. “El Camí” és una ruta que consta d’uns 4.750 Km (camí troncal o principal, senyalitzat amb la marca vermella), més els brancals que aprofundeixen en la resta de municipis de cada comarca (marca groga). La marca d’ “El Camí” està inspirada en la forma de 8 que té el camí principal, reflectint també la simbologia d’aquest número. Passada una hora, aproximadament, el bosc s’acaba i arriba a les bordes de Pudovern, on s’ha de seguir un tros de pista forestal enmig de prats de conreu. Uns 400 metres més avall, hi ha una indicació a mà esquerra que fa retornar al sender flanquejat a banda i banda per murs de pedra seca que delimiten els prats. A partir d’ara, el pendent de baixada és fort i s’ha d’agafar amb calma ja que aquest sender porta fins al fons del barranc després de recórrer 1 km i un desnivell de 240 metres per arribar al Pontiró, pontet por on es creua el riu. La ruta segueix a través d’un bosc de ribera fins a la població de Bescaran. Tot el terme de Bescaran està inclòs dins la zona PEIN (protecció d’espais d’interès natural) de la Tossa Plana i Puig-Pedròs.

 


DADES TÈCNIQUES

Cota Coll de Pimés: 2.156 m.
Cota Bescaran: 1.372 m.
Desnivell negatiu: 768 m.
Longitud total: 5,8 Km
Dificultat: EXIGENT
TEMPS TOTAL RUTA 2 h.+ temps de parades

 


ACCESSOS

Fins al Coll de Pimés (Andorra):

El trajecte des de La Seu d’Urgell és de 14 Km fins a la població andorrana de Sant Julià de Lòria des d’on es fa un ascens fins a la cota 2.000 de Naturlandia, situada a 17,6 Km., on si es va en vehicle tot terreny es pot continuar el trajecte fins al Coll de Pimés, situat a 1 Km aproximadament, en cas contrari s’haurà de deixar el vehicle a la cota 2.000 de Naturlandia i realitzar 1 km a peu fins al Coll.

Fins a Bescaran (Alt Urgell):

A 5,5 Km de La Seu d’Urgell en direcció a Puigcerdà, per la ctra. N-260, hi ha un desviament que ens indica Bescaran, situat a 10 km.

 


RECOMANACIONS PER A REALITZAR LA RUTA

La realització de la ruta està condicionada al seu estat que varia durant les diferents estacions de l’any per la qual cosa es recomana fer-la a l’ESTIU – TARDOR. Es recomana:

  • Bastons per caminar.
  • Calçat de muntanya.
  • 1,5 litres d’aigua per persona.
  • Protecció solar (ulleres, gorra…).
  • Vestir roba adequada (Roba d’abric en cas de fred, i impermeable en cas de pluja.)
  • Portar menjar suficient per a tota una jornada.
  • Anar acompanyats i, sempre que es pugui, amb guies coneixedors del territori.
  • Informar-se de les condicions meteorològiques i del camí abans d’iniciar la ruta.

 


ESPAIS D’INTERÈS

L’Alt Urgell gaudeix de nombrosos recursos turístics de natura, cultura i esports per a gaudir tot l’any, es destaquen aquells que es poden trobar en ruta o que per la relació amb la seva temàtica es recomana visitar:

Espai Ermengol, a La Seu d’Urgell

On trobarem un indret informatiu del projecte “Perseguits i Salvats”.
C. Major 8 (Centre històric). Tel. 973 353 057. www.espaiermengol.cat

Presó-Museu “Camí de la Llibertat”, a Sort

Centre d’empresonament de més de 2.660 detinguts durant la seva fugida a través del Pirineu en el període de la Segona Guerra Mundial.

Tel. 973620010
www.camidelallibertat.cat
museu@camidelallibertat.cat

 


SERVEIS TURÍSTICS

A l’Alt Urgell trobem tota mena d’establiments turístics. Durant la ruta només trobarem serveis a l’arribada a Bescaran. Aquí destaquem els serveis d’allotjament i bar-restaurant:

Per ampliar informació podeu contactar amb:

https://www.alturgell.cat/turisme

 


LA RUTA SENCERA DES D’ANDORRA: Sant Julià de Lòria – Coll de Pimés – Bescaran

Qui vulgui realitzar la ruta històrica sencera, ho haurà de fer des d’Andorra. Es tracta d’un recorregut molt exigent, però apte per a persones acostumades a travesses de muntanya.

Sant Julià de Lòria – Bescaran

La població de referència a Andorra és St. Julià de Lòria, just passada la frontera per la Farga de Moles. El punt de sortida de la ruta es troba a les afores de St. Julià, a la urbanització “Prat del riu” i el sender es troba senyalitzat amb les marques d’“El Camí”. La ruta passa per Aixirivall i les instal·lacions de l’estació d’esquí de fons de la Rabassa i Naturlandia. Un cop creuada la cota 2000 de Naturlandia ja s’arriba al Coll de Pimés i es pot anar cap a Bescaran seguint l’anterior descripció. La ruta es pot realitzar en una sola jornada amb un recorregut de 15,4Km i un desnivell positiu de 1.256 metres, el que la fa MOLT EXIGENT. Des de Bescaran també es pot seguir a peu fins a La Seu d’Urgell, passant per Estamariu i Llirt, amb un recorregut en una etapa de 15,6 km més.