PERSEGUITS I SALVATS

RUTA 03: Port de Salau

DESCRIPCIÓ
Aquesta ruta porta fins a un dels ports de fugida utilitzats durant la Segona Guerra Mundial des de la localitat de Salau, a la vall del riu Salat de la regió de l’Ariège, fins al Pirineu català. Des del Port de Salau es dirigien cap a la població d’Alòs d’Isil. Alguns foren detinguts durant el trajecte i traslladats a la presó de Sort. L’accés d’aquesta ruta es realitza a peu des del refugi del Fornet fins al port de Salau, anada i tornada. La ruta proposada es realitza en una única etapa:

Etapa 1: Port de Salau – Refugi del Fornet

Després d’unes 2 hores d’ascens, s’arriba dalt del Port de Salau (a 2.087 metres), on es poden veure les restes imponents d’unes peculiars construccions industrials de la Mathussière et Forest, companyia francesa dedicada a l’extracció de fusta dels boscos de Bonabé entre els anys 1903 i 1921. Per al transport de la fusta varen construir el que va ser, durant un temps, el telefèric més llarg d’Europa, amb els seus 9 km i un fort desnivell. Aquestes restes també varen ser utilitzades durant la Segona Guerra Mundial com a refugi de la travessa del Port de Salau. L’extensa explanada del port convida a passejar entremig de les construccions on es troben també uns plafons que recorden la història i la Trobada occitano-catalana que s’hi organitza cada mes d’agost, des de fa més de 30 anys, quan veïns de les poblacions d’ambdós costats de la muntanya celebren una relació comercial, lliure de fronteres, establerta durant segles. Un corriol descendeix planer cap a la part francesa, on a l’estiu s’hi poden apreciar les pletes del bestiar de l’altra banda, fins que s’amaga darrera les roques, i convida a apropar-se i descobrir un magnífic mirador de la vall francesa des d’on es poden apreciar més restes de les torres del telefèric caigudes. A la vessant catalana s’hi contempla l’extensa vall de Bonabé, banyada per la Noguera Pallaresa, on conflueixen les rutes provinents d’altres ports de renom, situats més al nord: Aulà, Clavera, Gireta… menys accessibles que la ruta de Salau. Es comença el descens pel llom de la muntanya tot seguint els senyals vermells i blancs, del GR transfronterer, que comunica els dos països, acompanyats tota l’estona d’unes esplèndides vistes que conviden a parar i contemplar la vall a la que es dirigeix. En aquest punt s’arriba dins del Parc Natural de l’Alt Pirineu, el més extens de Catalunya, amb molta fauna i flora. La zona del Port de Salau és terra d’edelweiss, si se’n troben es poden fotografiar, però es recorda que són espècies protegides i no es poden collir. Aviat s’arriba a una zona més arbrada, combinada amb prats de pastura, anomenada la Pleta dels Pastors, on a l’estiu s’acostumen a trobar ramats de vaques peixent. Encarant cap a l’esquerra, es comença a baixar fins al barranc per creuar-lo còmodament i ascendir lleugerament. Aquí, la ruta s’endinsa per un corriol més amagat, al bosc de pi negre a través del qual s’arriba a la pista que transcorre paral•lela a la part alta del riu La Noguera Pallaresa, i que uneix les poblacions d’Alós d’Isil a les Valls d’Àneu (Pallars Sobirà), i Montgarri a la Vall d’Aran. Seguint la pista a l’esquerra s’arriba al refugi del Fornet.

 


DADES TÈCNIQUES
Refugi del Fornet – Port de Salau – Refugi del Fornet

Punt inici: Refugi del Fornet
Punt mig: Port de Salau
Punt final: Refugi del Fornet
Longitud total: 8.00 Km
Cota inici Refugi del Fornet: 1.371 m
Cota màxima port de Salau: 2.086 m
Desnivell positiu: 715 m
Desnivell negatiu: 715 m
Dificultat:  EXIGENT
TEMPS TOTAL RUTA 3h40min + temps parades (anada i tornada pel mateix camí) 2h00min pujada i 1h40min baixada.

 


ACCESSOS

Fins al Refugi del Fornet (Valls d’Aneu – Pallars Sobirà)

El trajecte des de Sort és de 44 km fins a la població d’Alòs d’Isil, des d’on es va cap al refugi del Fornet, a 4 km de distància, per carretera asfaltada.
Aquí s’estaciona el vehicle i s’inicia la ruta a peu.

 


RECOMANACIONS PER A REALITZAR LA RUTA

La realització de la ruta està condicionada al seu estat que varia durant les diferents estacions de l’any, per la qual cosa es recomana fer-la a l’ESTIU – TARDOR.

  • Bastons per caminar.
  • Calçat de muntanya.
  • 1,5 litres d’aigua per persona.
  • Protecció solar (ulleres, gorra…).
  • Vestir roba adequada (Roba d’abric en cas de fred, i impermeable en cas de pluja.)
  • Portar menjar suficient per a tota una jornada.
  • Anar acompanyats i, sempre que es pugui, amb guies coneixedors del territori.
  • Informar-se de les condicions meteorològiques i del camí abans d’iniciar la ruta.

 


ESPAIS D’INTERÈS

Les Valls d’Àneu i el Pallars Sobirà en general gaudeixen de nombrosos recursos turístics de natura, cultura i esports per a gaudir tot l’any, destaquem aquells que podeu trobar en ruta o que per la relació amb la seva temàtica es recomana visitar:

Presó-Museu “Camí de la Llibertat”, a Sort

Centre d’empresonament de més de 2.660 detinguts durant la seva fugida a través del Pirineu en el període de la Segona Guerra Mundial.

tel. 973620010
www.camidelallibertat.cat
museu@camidelallibertat.cat

Restes de “La Mathussière Forest”, a Bonabé

Empresa forestal. Les construccions abandonades que trobem durant la ruta també eren utilitzades com a amagatall.

 


SERVEIS TURÍSTICS

A les Valls d’Àneu i al Pallars Sobirà hi ha tota mena d’establiments turístics. Durant aquesta ruta a peu es troben serveis d’allotjament i bar-restaurant:

Per ampliar informació contactar amb:

http://turisme.pallarssobira.cat/

 


LA RUTA SENCERA FINS A FRANÇA: Refugi del Fornet – Salau

Per qui vulgui realitzar la ruta sencera, en aquest cas i a diferència de la resta de rutes de Perseguits i Salvats, s’aconsella realitzar la ruta en sentit Catalunya → França, ja que l’ascens des de la banda Francesa és molt exigent per a realitzar-lo en un sol dia i sense refugis de muntanya durant el trajecte per pernoctar. Realitzant-la en aquest sentit, és un recorregut llarg i exigent, però apte per a persones acostumades a travesses de muntanya.

Descripció:

El punt de sortida de la ruta serà el Refugi del Fornet (Pallars Sobirà), des d’on es va fins al Port de Salau. Un cop a dalt del port, es segueixen els senyals del GR transfronterer realitzant un llarg, però assequible, descens de 4h fins a la població de Salau. Durant la baixada es troba un desviament que portaria a Saint Jean, una petita església dels monjos soldats que data d’abans del 1292, juntament amb la cascada de Leziou. Es creua el riu Salat a través d’un pontet i seguint per la frondosa riba esquerra, s’arriba a Salau. El Port de Salau ha estat una de les vies de comunicació més importants de la història del Pallars i el Couserans, i ja des de l’antiguitat era utilitzat com a ruta comercial entre els dos països. També fou utilitzada pels romans per creuar cap a Hispania des de Saint Bertrand de Comminges, entre els anys 77 i 72 a.C. Es recomana visitar la Presó-Museu Camí de la Llibertat abans de deixar el Pallars Sobirà.