PERSEGUITS I SALVATS

RUTA 02: Port de Gireta

DESCRIPCIÓ

Aquesta ruta porta fins a un dels ports utilitzats per a l’entrada de refugiats de la Segona Guerra Mundial des de la Vall del Riberot, a la comarca de Couserans de la província francesa de l’Ariège situada a la regió de Midi-Pyrenees, fins al Pirineu català.  La ruta d’accés al Port de Gireta des de Montgarri, anada i tornada, en una jornada que només es pot fer a peu. Des de Montgarri, els caminants en busca de la llibertat seguien la ruta fins a Alós d’Isil, a peu, itinerari que avui dia també es pot fer en BTT o vehicle tot terreny, depenent de les èpoques de l’any. Per la qual cosa aquells que ho vulguin, poden realitzar la ruta en dues etapes a peu, tal i com descrivim a continuació:

ETAPES

ETAPA 1: Montgarri – Port de Gireta – Montgarri

Montgarri és un nucli de La Vall d’Aran on actualment hi ha un refugi i un Santuari. S’hi pot accedir des de La Vall d’Aran, a través del Pla de Beret, per una pista en bastant bon estat o des del Pallars Sobirà, a través de La Vall de Bonabé; o per una pista on es fa imprescindible un vehicle tot terreny. Una vegada a Montgarri, just a l’entrada del pati del conjunt arquitectònic actual, es troba la senyalització. A partir d’allí la senyalització que es segueix correspon als senyals vermells i blancs del GR. Es comença ascendint per un camí ben evident, en diagonal per la banda esquerra del riu Noguera Pallaresa, deixant enrere, la vall de Montgarri fins a creuar un primer rierol. Continuant per un bosquet de pi negre, s’arriba a una clariana anomenada “La pleta dels Bandolers” a partir de la qual la ruta s’endinsa una altra vegada al bosc i requereix estar ben atent a les senyalitzacions vermelles i blanques que es troben pintades en pedres al terra i en les escorces dels arbres, sempre en ascens fins arribar a un collet, un indret bucòlic des d’on es pot veure la Vall del riu Fred. En aquest indret es troben ombres i amagatalls on poder fer un avituallament. Des d’aquí es descendeix fins a la riba del riu Fred per enfilar la ruta cap al Port de Gireta. Després d’una llarga ascensió, es divisa un petit circ glacial anomenat “La Coma de Gireta” en la qual, en funció de l’època de l’any en que es realitza l’excursió, es pot trobar un petit estanyol. Un cop superada aquesta cubeta, només queda l’última ascensió fins a dalt del port. Així doncs, ja haurà reviscut una ruta d’evasió tal i com ho varen fer en aquella època convulsa milers de refugiats jueus. Una vegada a Montgarri es pot donar per finalitzada la ruta o pernoctar-hi per l’endemà realitzar l’Etapa 2 fins a Alós d’Isil, a peu.

ETAPA 2: Montgarri – Alós d’Isil

Si quelcom defineix aquesta etapa és el vers de Mossèn Cinto Verdaguer que fa referència al naixement de La Noguera Pallaresa al Pla de Beret, “Noguera cap a Alós tot joguinós”. Després de l’etapa dura del Port de Gireta, l’etapa fins a Alós és una passejada pel Parc Natural de l’Alt Pirineu, al so de les aigües de La Noguera Pallaresa enmig de pins i avets, amb un sota bosc ben frondós, fins que en un giravolt ja s’avista La Vall de Bonabé, les Bordes de Perosa i el Pont de Perosa, amagatall i cruïlla de camins que descendien d’altres ports també utilitzats pels que fugien dels nazis: El Port de Clavera i el Port d’Aulà. L’itinerari planeja durant 2 hores i 30 minuts aproximadament fins aquest punt, amb alguna pujada i baixada molt suau. A partir d’aquí ja tot és descens. A uns 15 minuts del Pont de Perosa es troba el “Bistrot Borda Ignàsia”, una taverna on es pot fer algun àpat, durant la temporada d’estiu quan està oberta. Pel camí es poden apreciar les restes de la Mathussière Forest, l’empresa explotadora del bosc de Bonabé, de principis del segle XX que recorden un passat industrialment pròsper a les Valls de l’Alt Pirineu. Un cop al desviament cap al Port de Salau, un altre dels itineraris emblemàtics de l’Exili i Ruta de Perseguits i Salvats, aviat s’arriba al Refugi del Fornet després de 4 hores de camí. Aquí ja comença la carretera que porta fins al poble d’Alós d’Isil desprès d’1 hora de camí aproximadament. A l’entrada d’Alós es descobreix l’antiga asserradora i tòtems explicatius de memòria històrica. Ja a Alós es pot cercar l’antiga caserna dels Carabiners a Casa Senet, punt on eren identificats i retinguts els refugiats interceptats per les patrulles policials. Des d’aquí s’ha de tenir coordinat algun transport que traslladi a algun allotjament de la zona, o, si s’ha anat fins a Montgarri, a recollir el vehicle, o al destí, no sense haver reservat 1 hora per visitar la Presó-Museu de Sort on eren presos les persones detingudes durant el camí per la Guardia Civil.

DADES TÈCNIQUES

Etapa 1: Port de Gireta – Montgarri

Distància 6,95 Km
Cota inici Port de Gireta 2.502 m
Cota final Refugi de Montgarri 1.646 m
Desnivell negatiu 856 m
Dificultat MOLT  EXIGENT
Temps 3h + temps de parades.
Temps de pujada 4h 30min + temps de parades.
TEMPS TOTAL RUTA 7h 30min + temps de parades.

Etapa 2: Montgarri – Alós d’Isil.

Distància 17,70 Km
Cota Montgarri 1.646 m
Cota Alós d’Isil 1.266 m
Desnivell negatiu 380 m
Dificultat  EXIGENT
TEMPS TOTAL RUTA 5 h. + temps de parades.

ACCESOS

Fins a Montgarri (Val d’Aran):

El trajecte des de Vielha és de 28,4 km i des de Sort 74,10 km. S’arriba fins a Baqueira Beret on s’agafa el desviament cap al Pla de Beret i es segueix fins a Montgarri per pista forestal.

Fins a Alós d’Isil (Valls d’Àneu-Pallars Sobirà):

El trajecte des de Sort o des de Vielha és de 43,90 km. A la carretera C-28 del Port de la Bonaigua, PK. 60, s’agafa el desviament que porta cap a Sorpe, Isil i Alós d’Isil.

 


RECOMANACIONS PER A REALITZAR LA RUTA

La realització de la ruta està condicionada al seu estat que varia durant les diferents estacions de l’any, per la qual cosa es recomana fer-la a l’ESTIU – TARDOR, tot i que a l’hivern també es poden fer alguns trams amb raquetes de neu. Prèvia informació a les oficines turístiques corresponents o serveis especialitzats.

  • Bastons per caminar.
  • Calçat de muntanya.
  • 1,5 litres d’aigua per persona.
  • Protecció solar (ulleres, gorra, etc.)
  • Vestir roba adequada (Roba d’abric en cas de fred, i impermeable en cas de pluja).
  • Portar menjar suficient per a tota una jornada.
  • Anar acompanyats i, sempre que es pugui, amb guies coneixedors del territori.
  • Informar-se de les condicions meteorològiques i del camí avanç d’iniciar la ruta.
  • L’accés amb vehicle al refugi de Montgarri està prohibit des de l’1 de Novembre fins a l’1 de Juny.

 


ESPAIS D’INTERÉS

La Vall d’Aran i el Pallars Sobirà gaudeixen de nombrosos recursos turístics de natura, cultura i esports per a gaudir tot l’any, es destaquen aquells que es poden trobar en ruta o que per la relació amb la seva temàtica es recomanen visitar:

Presó-Museu “Camí de la Llibertat”, a Sort

Centre d’empresonament de més de 2.660 detinguts durant la seva fugida a través del Pirineu en el període de la Segona Guerra Mundial.

tel. 973620010
www.camidelallibertat.cat
museu@camidelallibertat.cat

Refugi de Montgarri

Va servir de refugi pels evadits, avui encara funciona com a alberg.

Bordes de Perosa

Van servir d’amagatall pels evadits.

Pont de Perosa

On conflueixen els camins dels Ports de Clavera i Aulà també utilitzats com a rutes de fugida.

Restes de “La Mathussière Forest”, a Bonabé

Empresa forestal. Les construccions abandonades que es troben des del Pont de Perosa fins al Refugi del Fornet també eren utilitzades com a amagatall.

 


SERVEIS TURÍSTICS

A la Val d’Aran i el Pallars Sobirà trobem tota mena d’establiments turístics, aquí destaquem els allotjaments i bars-restaurants que es troben durant la ruta a peu.

LA RUTA SENCERA DES DE FRANÇA: Bordes sur Lez – Port de Gireta – Montgarri – Alós d’Isil

Qui vulgui realitzar la ruta històrica sencera, ho haurà de fer des de França, a través del Parc Natural dels Pirineus Ariegeoises. Es tracta d’un recorregut molt llarg i exigent per la qual cosa recomanem fer-lo en 3 etapes, afegint la pernoctació al refugi d’Estagnous.

Etapa 1: Bordes sur Lez – Maison du valier – Refugi d’Estagnous

La població de referència a França és Les Bordes sur Lez. D’allí s’ha d’anar en qualsevol vehicle al punt d’inici de la ruta a peu, a la Gite d’etape de la Maison du Valier, alberg situat a 9 km de Les Bordes sur Lez, des d’on seguint un camí ben marcat s’arriba al Refugi d’Estagnous, situat als peus del Mont Valier.

Etapa 2: Refugi d’Estagnous-Montgarri.

La segona etapa va des del refugi dels Estagnous fins a Montgarri, passant pel Port de Gireta.

Etapa 3: Montgarri – Alós d’Isil

Optativament es pot també continuar la ruta fins a Alós d’Isil, a peu, en BTT o en 4×4. Es recomana visitar la Presó-Museu “Camí de la Llibertat” abans de marxar del Pallars Sobirà.