PERSEGUITS I SALVATS

RUTA 07: Port de Perafita

DESCRIPCIÓ

Aquesta ruta porta fins a un dels ports utilitzats per a la fugida de refugiats de la Segona Guerra Mundial des de Les Escaldes-Engordany (Andorra), fins al Pirineu català. Una vegada realitzat l’ascens per la Vall del Madriu andorrana, que es troben dalt del Port de Perafita, els refugiats descendien fins als estanys de la Pera i posteriorment cap a les poblacions d’Aransa, Lles, Travesseres i Martinet.

La ruta està senyalitzada des del Port de Perafita fins a Martinet de 20,4km, en un recorregut que es pot realitzar:

 • A peu, en diferents etapes.
 • En BTT, des dels Estanys de la Pera fins a Martinet, amb un recorregut de 19km d’anada aproximadament.
 • En turisme des del refugi de la Font de les Pollineres fins a Martinet.
 • A l’hivern, amb raquetes de neu des dels Estanys de la Pera fins al Refugi del Fornell.

Recomanem fer el tram de la ruta a peu que correspon a l’ascens al Port de Perafita, senyalitzada per Perseguits i Salvats i que es pot realitzar en una única etapa:

 


ETAPES
Port de Perafita – Refugi de la Font de les Pollineres

La ruta s’inicia dalt del Port de Perafita a 2.572 metres d’alçada, just a la frontera amb Andorra. És el més alt dels ports que es troben a les rutes de Perseguits i Salvats i des d’allí es tenen unes magnífiques vistes a banda i banda. A la dreta, mirant cap a la Cerdanya, està situat el Pic de Perafita (2.752 metres), també anomenat “Tossal de la Truita”, i el Pic de Monturull que amb els seus 2.759 metres és el més alt del circ glacial que envolta els Estanys de la Pera. A l’esquerra es pot veure el Pic de Sirvent. Es recomana iniciar el descens amb precaució ja que el pendent és fort i el camí passa per una zona de grava solta on s’ha d’estar atents. Un cop superat aquest petit tram de fort pendent que té uns 100 metres de longitud, ja s’encara un sender ben marcat amb els corresponents senyals vermells i blancs del GR. Just als peus queden els Estanys de la Pera i el seu refugi guardat, inaugurat l’any 1957, al qual s’arriba tot creuant una explanada de prats alpins de gran bellesa. El refugi compta amb serveis d’allotjament i restauració. Aquests dos estanys es troben a la conca de recepció del Riu del Molí, en un petit circ glacial situat a la capçalera de la Vall d’Arànser. Deixant enrere el refugi i els estanys, comença el trajecte dins la Vall del Riu del Molí, el qual s’ha de creuar vàries vegades i que acompanya en tot el trajecte fins al Refugi de la Font de les Pollineres enmig de prats i boscos de pi negre. Es tracta d’un sender ben senyalitzat i gens perdedor que s’ha de resseguir tot buscant els senyals vermells i blancs que es troben pintats en les escorces dels arbres i en pedres durant el trajecte. El nom dels Estanys de la Pera prové del mot “pedra” que antigament s’instal•lava com a senyal en punts de pas o límits fronterers.

 


DADES TÈCNIQUES

Punt inici Port de Perafita
Punt Final Refugi de la Font de les Pollineres
Longitud total 6,4 km.
Cota inici Port de la Perafita 2.572 m.
Cota final Refugi de la Font de les Pollineres 2.135 m.
Desnivell negatiu 437 m.
Dificultat MODERADA
Temps 1h30min baixada
Temps de pujada 2 h. de pujada
TEMPS TOTAL RUTA 3h30min + temps de parades.

 


ACCESSOS

Fins a Martinet

Martinet es troba a 25 km de Puigcerdà i a 23 km de La Seu d’Urgell. S’hi accedeix per la carretera Nacional N-260. A Martinet s’ha d’agafar la carretera local LV-4036 que porta fins a Aransa, tot passant per Travesseres, en un trajecte de 12,6 km. Passada la població d’Aransa, es troba un desviament que senyalitza l’estació d’esquí de fons d’Aransa, situada a 5 km. A partir del Refugi del Fornell, nom amb que es coneix el refugi base de l’estació d’esquí de fons d’Aransa, es continua 5 km més, ara ja per pista forestal en bon estat fins a l’àrea d’esbarjo de la Font de les Pollineres on es troba la zona d’estacionament. A partir d’aquest punt s’ha de fer l’ascens a peu fins al Port de Perafita. (6,4 km).

 


RECOMANACIONS PER A REALITZAR LA RUTA

La realització de la ruta està condicionada al seu estat que varia durant les diferents estacions de l’any per la qual cosa es recomana fer-la a l’ESTIU-TARDOR.
A l’hivern es pot realitzar amb raquetes de neu des de l’estació d’esquí de fons d’Aransa.
El refugi de la Font de les Pollineres és un refugi no guardat, per la qual cosa no disposa de serveis.

Per a la seva realització a peu recomanem:

 • Bastons per caminar.
 • Calçat de muntanya.
 • 1,5 litres d’aigua per persona.
 • Protecció solar (ulleres, gorra…)
 • Vestir roba adequada (Roba d’abric en cas de fred, i impermeable en cas de pluja)
 • Portar menjar suficient per a tota una jornada.
 • Anar acompanyats i, sempre que es pugui, amb guies coneixedors del territori.
 • Informar-se de les condicions meteorològiques i del camí abans d’iniciar la ruta.

 


ESPAIS D’INTERÉS

La Cerdanya gaudeix de nombrosos recursos turístics de natura, cultura i esports per a tot l’any, es destaquen aquells més propers a la ruta:

Parc dels Búnquers, a Martinet
Es presenta com una proposta diferent per recuperar la memòria històrica.
Tel. 648141070
www.bunquersmartinet.net

Es recomana, encara que a 74 km de Martinet:

Presó-Museu “Camí de la Llibertat”, a Sort
Centre d’empresonament de més de 2.660 detinguts durant la seva fugida a través del Pirineu en el període de la Segona Guerra Mundial.

Tel. 973 620 010
www.camidelallibertat.cat

 


SERVEIS TURÍSTICS

A la Cerdanya es troben tota mena d’establiments turístics, aquí es destaquen els allotjaments i bars-restaurants més propers a la ruta a peu:

A Aransa trobem cases rurals i hostalets molt acollidors. Per ampliar informació podeu contactar amb:
https://www.cerdanya.org/

 


LA RUTA SENCERA DES D’ANDORRA: Escaldes Engordany – Port de Perafita – Refugi de la Font de les Pollineres

Qui vulgui realitzar la ruta històrica sencera, ho haurà de fer des del país veí, el principat d’Andorra, des de la població de les Escaldes.

Itinerari: Escaldes Engordany – Font de les Pollineres

Sortint de la població de les Escaldes, es marca direcció cap a la Urbanització de la Comella on es troba el punt d’inici de la ruta a peu.
El trajecte passa per la Vall del Madriu en direcció a Entremesaigües.
Es segueixen els senyals que porten al Refugi de Perafita i es continua fins al cap del Port.
Es tracta d’una ascensió de 6 hores i 1.355 metres de desnivell positiu, per encarar després un descens d’1h30min i 437 metres de desnivell negatiu, fent un total de 7h30min, més temps de parades.
Es tracta d’un recorregut llarg i exigent, però apte per a persones acostumades a travesses de muntanya.
Per a la realització de la ruta sencera des d’Andorra és necessari contractar un servei de transport que deixi al punt de sortida i reculli a la Font de les Pollineres.