PERSEGUITS I SALVATS

RUTA 04: Port de Tavascán

DESCRIPCIÓ

Aquesta ruta porta fins a un dels ports utilitzats per a la fugida de refugiats de la Segona Guerra Mundial des de les localitats d’Ossèse, Ustou i Aulus les Bains, a la regió de l’Ariège, fins al Pirineu català. La ruta d’accés, a peu, al Port de Tavascan (a França anomenat Marterat) des de la zona d’estacionament de la Font de la Costa, anada i tornada, en una ruta que només es pot fer a peu. Des del Port de Tavascan, els caminants en busca de la llibertat seguien la ruta fins a Tavascan per continuar en direcció a Lleida ja dins del territori català. Es tracta d’una etapa curta que permet fer un tast de l’experiència que varen viure els refugiats que creuaren els pirineus per fugir dels horrors del nazisme. La ruta proposada es realitza en una única etapa:

ETAPA 1: Font de la Costa – Port de Tavascan – Font de la Costa

Es comença dalt del port de Tavascan a 2.218 metres. Al fons, mirant cap a França, es descobreix l’estació d’esquí de Guzet Neige i el gran complex d’apartaments de Prat Matau. Aquí es comença el descens des del port, una zona que acostuma a ser molt ventada degut als forts canvis de temperatura entre el clima atlàntic  de França i el clima mediterrani dels Pirineus Catalans. En aquest punt ja es divisen els Estanys del Port a sota, cap obstacle priva d’aquestes fantàstiques vistes. Val a dir que aquests estanys estan exclosos de la gran xarxa hidroelèctrica bastida durant el segle passat a la Vall de Cardós, tot i que també és un dels escenaris de l’exitosa novel·la de Ramon Solsona “Allò que va passar a Cardós”. Seguint la senyalització vermella i blanca del GR, en 30 minuts s’arriba als peus del primer estany des d’on es contempla, a la dreta, el pic de Montarenyo de 2.618 metres i, a l’esquerra, el pic de Flamisella de 2.781 metres. Es continua pel camí tot vorejant l’estany per la seva banda esquerra i després de 15 minuts s’arriba a l’Estany Xic. Aquí es troba un petit refugi no guardat que pot ser útil en cas de necessitat. A partir de l’Estany Xic, comença una baixada en zig-zag on, segurament, es troben ramats de bestiar que hi solen pasturar des de la primavera fins a la tardor. A l’esquerra es contempla la duresa climatològica que suporten els boscos en aquestes alçades, divisant els efectes dels allaus que es produeixen a l’hivern i primavera en aquestes zones tant escarpades dels Pirineus, i imaginar-se com devia ser de dur realitzar aquesta ruta per a totes aquelles persones que hi passaren durant la Guerra Civil i la Segona Guerra Mundial, especialment a l’hivern. Aquesta ruta transcorre per una de les valls més emblemàtiques del Parc Natural de l’Alt Pirineu, la Vall de Cardós. Només es pot realitzar a peu, tot i que es pot accedir amb BTT o 4×4 des de Tavascan fins a la zona d’estacionament de la Font de la Costa.

 


DADES TÈCNIQUES

Etapa 1: Port de Tavascan – Font de la Costa

Punt inici: Port de Tavascan
Punt final: Font de la Costa
Longitud total: 2,80 Km (Anada), 5,60 Km (Anada i tornada)
Cota inici Port de Tavascan: 2.218 m.
Cota final Font de la Costa: 1.809 m.
Desnivell positiu: 409 m.
Dificultat:  MODERADA
Durada: 1h 45min pujada, 1h 00min baixada
Total ruta: 2h 45min + temps parades

 


ACCESOS

Fins a la Font de la Costa (Vall de Cardós-Pallars Sobirà):

El trajecte des de Sort és de 34 km fins a la població de Tavascan (Vall de Cardós).Un cop al poble, es fica el rumb al refugi de la Pleta del Prat. La ruta s’endinsa per un dels paratges més espectaculars de l’Alt Pirineu, esquitxat de bordes que van servir de refugi als fugitius de les guerres. Aviat es troben les Bordes de Grau, on actualment hi ha un càmping, vora l’embassament de Graus que abasteix la Central Hidroelèctrica de Tavascan. A uns 6 Km es troben les Bordes de Quanca a l’esquerra i, a la dreta, el desviament de la pista forestal que porta cap als Estanys del Port. Aquest trajecte de 5 Km s’ha de realitzar en vehicle 4×4, a peu o en BTT fins a l’aparcament de la Font de la Costa que serà el punt d’inici de la ruta a peu fins al Port de Tavascan. Si és de gust, a la tornada, a poca distància de la font, hi ha un desviament a les Bordes de Noarre, un altre dels amagatalls utilitzats, que es troben a uns 15 minuts a peu de la pista forestal.

 


RECOMANACIONS PER A REALITZAR LA RUTA

La realització de la ruta està condicionada al seu estat que varia durant les diferents estacions de l’any, per la qual cosa es recomana fer-la a l’ESTIU – TARDOR. Al cap del Port hi acostuma a fer bastant de vent, per la qual cosa es recomana portar roba d’abric en qualsevol època de l’any.

  • Bastons per caminar.
  • Calçat de muntanya.
  • 1,5 litres d’aigua per persona.
  • Protecció solar (ulleres, gorra, etc.)
  • Vestir roba adequada (Roba d’abric en cas de fred, i impermeable en cas de pluja)
  • Portar menjar suficient per a tota una jornada.
  • Anar acompanyats i, sempre que es pugui, amb guies coneixedors del territori.
  • Informar-se de les condicions meteorològiques i del camí avanç d’iniciar la ruta.

 


ESPAIS D’INTERÉS

El Pallars Sobirà, i especialment la Vall de Cardós, situada al cor del Parc Natural de l’Alt Pirineu, gaudeixen de nombrosos recursos turístics de natura, cultura i esports per a tot l’any, es destaquen aquells que es poden trobar en ruta o que per la relació amb la seva temàtica es recomanen visitar:

Presó-Museu “Camí de la Llibertat”, a Sort

Centre d’empresonament de més de 2.660 detinguts durant la seva fugida a través del Pirineu en el període de la Segona Guerra Mundial.

Tel. 973620010
www.camidelallibertat.cat
museu@camidelallibertat.cat

Bordes de Noarre

Van servir de refugi per als evadits.

 


SERVEIS TURÍSTICS

Al  Pallars Sobirà es troben tota mena d’establiments turístics, allotjaments i bars-restaurants propers a la ruta a peu.

A Tavascan hi ha cases rurals, hotels i restaurants.

Per ampliar informació, contactar amb:

http://turisme.pallarssobira.cat/

 


LA RUTA SENCERA DES DE FRANÇA: Cabanes d’Ossese – Port de Tavascan – Aparcament Font de la Costa

Qui vulgui realitzar la ruta històrica sencera, ho haurà de fer des de França, a través del Parc Natural dels Pirineus Ariegeoises. Es tracta d’un recorregut  llarg i exigent, però apte per a persones acostumades a realitzar travesses de muntanya.

Itinerari: Cabanes d’Ossèse – Font de la Costa

La població de referència a França és Ossèse. D’allí s’ha d’anar per carretera asfaltada fins a un petit nucli de cabanes conegut com les cabanes d’Ossèse.

La ruta es pot realitzar en una sola jornada de 6 hores, més temps de parades, tenint en compte que 5 hores seran de pujada des de França, i 1 hora de baixada des del port de Tavascan fins a la Font de la Costa on hi ha la possibilitat de recollida amb vehicle tot terreny.

Es recomana la visita a la Presó-Museu Camí de la Llibertat abans de marxar del Pallars Sobirà.