Ruta del Pirineu Comtal

La Ruta del Pirineu Comtal és un viatge que apropa el visitant a la història del naixement de Catalunya.

Els escenaris d'aquesta ruta se situen en onze dels antics comtats, que recorren aspectes curiosos i significatius de la configuració i del naixement de Catalunya, des del llunyà segle IX, amb Guifré el Pelós al capdavant, fins al segle XV, amb la fi de la dinastia comtal que havia governat Catalunya durant més de 500 anys.

Tot i que el conjunt de la ruta abraça un ampli període cronològic, la majoria dels elements que integren aquest itinerari se situen als segles XI, XII i XIII.

Des de l'Empordà fins a la Ribagorça, els antics comtats ens presenten una selecció dels monuments, museus i conjunts medievals més emblemàtics, situats en uns entorns naturals i uns paisatges singulars. Si bé la ruta s'organitza pels comtats que recorren el Pirineu català, tots els itineraris es poden adaptar d'acord amb el temps i les preferències dels visitants.

El recorregut es pot fer sencer, amb diferents variants i una durada de 5 dies, o bé en petites escapades d'1, 2 o 3 dies a cadascun dels comtats. Descobrirem el poder d'algunes dones de la noblesa, diferents creences religioses, el significat de les imatges en l'època medieval, els primers escrits en llengua catalana, la lluita, la defensa i el poder, per mitjà d'alguns dels seus protagonistes.

 

Els comtats en terres lleidatanes:

La Ruta del Pirineu Comtal ressegueix bona part dels Pirineus lleidatans: Pallars Jussà, Pallars Sobirà, Ribagorça i l'Alt Urgell, tot i que trobarem poblacions lleidatanes en el recorregut d'altres comtats: el de Berga, amb la població de Gósol, i el de Cardona, amb la ciutat de Solsona.

Informació facilitada per l'Agència Catalana de Turisme 

 

Més informació: Oficina de Turisme de Catalunya a Lleida

Fotos
Vídeos