Comtat de Ribagorça: La llum de les imatges

Punts destacats:

Conjunt romànic de la Vall de Boí

Punts d'interès:

La Vall de Boí ens mostra un dels conjunts patrimonials més importants de Catalunya, les esglésies romàniques de la Vall de Boí, declarades Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO  . Aquesta ruta ens apropa al romànic present en aquesta vall, al context i als fets que van permetre la seva construcció.

El Centre del Romànic de la Vall de Boí és el punt de partida d'aquest itinerari, que resseguirem per mitjà dels campanars que s'escampen pel paisatge de la vall. Cada església presenta algun element destacable que la singularitza.

L'any 1123 el bisbe Ramon Guillem consagra l'església de Sant Climent de Taüll . L'edifici presenta planta basilical de tres naus i coberta de fusta a dues aigües, capçalera amb tres absis i campanar de torre. Al seu interior es conserven algunes mostres de pintura original, com també la reproducció de la imatge més coneguda i emblemàtica del romànic català, el Pantocràtor de Sant Climent de Taüll.

Dins del mateix nucli urbà se situa l'església de Santa Maria de Taüll , construïda al mateix moment que Sant Climent. Disposa de planta basilical de tres naus, tres absis a la capçalera i campanar. En destaca també la còpia de les pintures situades a la conca absidal.

Sant Joan de Boí conserva alguns dels elements arquitectònics més antics de tot el conjunt de la vall, corresponents al segle XI. La planta presenta tres naus, absis central i absidioles laterals. Els murs, a l'interior i l'exterior de l'església, mostren pintures al fresc, obres del mestre de Boí. Els originals de la major part d'aquestes pintures es troben al MNAC.

Just al costat del Centre del Romànic se situa l'església de Santa Eulàlia d'Erill-la-Vall, on destaca el campanar de sis pisos i decoració llombarda. Al seu interior podem veure la reproducció del grup escultòric del Davallament, obra del taller d'Erill.

L'any 920 neix el comtat de Ribagorça, fruit de la divisió del comtat de Pallars-Ribagorça. Durant el segle XI, la Vall de Boí esdevindrà el centre de les disputes entre els comtats pallaresos. Però també serà en aquest segle i al següent quan es desenvoluparà una rica i intensa activitat constructiva. Uns segles que cal relacionar amb el procés de feudalització i l'augment del poder dels senyors d'Erill, promotors de la construcció de les esglésies, que mostraran el seu poder i prestigi gràcies als botins aconseguits amb la participació en les campanyes de reconquesta al costat d'Alfons el Bataller, rei d'Aragó, i l'ascensió social dins el seu territori.

Fotos
Vídeos