Comtat del Pallars Sobirà: Romànic entre muntanyes

Punts destacats: Conjunt romànic de les Valls d'Àneu

Punts d'interès: Castell de Sort, Exposició "Hug Roger III, muntanyes en rebel·lia"

Itinerari recomanat:

Llúcia de la Marca, comtessa del Pallars Sobirà pel matrimoni amb Artau I, va governar el comtat juntament amb el seu fill Artau II, l'any 1081, després de la mort del seu espòs. Aquest és un dels exemples del poder que van arribar a assumir les dones de la noblesa catalana en aquesta època. Testimonis del poder de Llúcia de la Marca els trobem en l'abundant documentació i en la imatge femenina que apareix a les pintures murals de l'església de Sant Pere del Burgal.

L'Ecomuseu de les Valls d'Àneu és el punt de sortida d'aquesta ruta, en què el visitant gaudirà d'una riquesa natural i cultural incomparables.

L'església de Sant Pere del Burgal és un exemple magnífic del patrimoni romànic existent a les Valls d'Àneu i per tot aquest territori comtal. La construcció de l'església se situa al segle XI, sobre una antiga edificació del segle IX. A més de les pintures murals amb la representació de Llúcia de la Marca, en destaca la presència de dos absis contraposats a la capçalera i els peus de la nau central. Fet excepcional en construccions romàniques, sí que se'n presenten exemples en temples visigòtics.

A partir d'aquí el visitant pot conèixer altres edificacions medievals com Sant Pere de Sorpe, Sant Joan d'Isil , Sant Martí d'Escalarre o Sant Julià d'Unarre

Viatjant cap al sud del comtat, el nucli de Sort ens ofereix dues propostes. Formant part d'una plaça pública es poden visitar les restes del castell de Sort, els murs exteriors del palau on vivien els comtes, les torres rodones romàniques i una façana gòtica.

Dins de l'Oficina de Turisme de Sort es troba l'exposició "Hug Roger III, muntanyes en rebel·lia", que apropa el visitant al final del segle XIV i a la decadència del model feudal.

Fotos
Vídeos