Notícies

Projecte per recuperar la indumentària de pastor i evitar-ne la desaparició

Dimecres, març 27, 2024
Foto: ©M.Lluvich (ACN)

L'Ecomuseu dels Pastors de la Vall d’Àssua, l'Ecomuseu de les Valls d'Àneu, al Pallars Sobirà, i el mestre artesà Edu Marín treballen en una innovadora iniciativa per recuperar la indumentària de pastor feta amb pell d’ovella

El projecte es desenvolupa per recuperar i preservar aquests elements del patrimoni popular del Pirineu lleidatà, ja que la davallada de l’activitat del pasturatge, així com la desaparició progressiva de les persones que coneixen aquestes peces o que les sàpiguen treballar, fan perillar la seva conservació.

El mestre artesà Edu Marín ha estat el responsable, amb tècniques artesanals, de recuperar peces pròpies d’aquest ofici com ara el pelló, la cuera, el culero o l'embós. Es tracta de peces que tenien gran utilitat en el dia a dia dels pastors, ja fos per portar el menjar i la beguda de la jornada o per protegir-se del fred.

Gràcies a peces que ja es trobaven a l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu i a diversos museus etnològics com el de Barcelona i Ripoll, i amb l’ajuda de les descripcions fetes per pastors com Ramon Violant, Vilarrassa i Severino Pallaruelo, es va recuperant aquest llegat i posant-lo en coneixement del públic. A l’Ecomuseu dels Pastors de la Vall d’Àssua es poden veure algunes peces ja fetes i recuperades.

Vine a descobrir l’ofici del pastor a la vall d’Àssua, des dels seus orígens fins a l’actualitat. El de pastor és un dels oficis més arrelats a la vall d’Àssua, però evidentment ha evolucionat moltíssim. Com era fer de pastor abans? Com és fer de pastor ara?

L'Ecomuseu dels Pastors de la Vall d’Àssua és un homenatge a l’ofici i a les persones que han portat i porten a terme l’activitat de pastor, i recull elements clau d’aquesta professió com el vocabulari, les eines i també el territori on han treballat.

A més, el museu organitza activitats d’interpretació per a tota la família per descobrir l’ofici, que van variant en funció de la temporada. Inclouen l'acompanyament d'un pastor en el seu dia a dia amb “Aviem lo bestiar”, el descobriment dels usos de la llana a “Estirem lo fil”, el coneixement dels prats de dall o de temes culturals com la bruixeria a la vall o la literatura que s’hi ha inspirat.

De l'1 de setembre al 30 de juny l’horari de l’equipament va de 9.00 a 14.00 i de 15.30 a 17.45 hores. Tanca els diumenges i festius a la tarda.

 

Més informació:

Ecomuseu dels Pastors de la Vall d’Àssua
Tel. 973 62 17 98