Notícies

Nou catàleg de gastronomia de la Val d’Aran

Dimarts, abril 2, 2024

El llibret, elaborat en català i castellà, repassa els principals productes i elaboracions de la vall i incideix en les singularitats d’una cuina de muntanya amb influències gascones i catalanes

Amb el nom La Gastronomia a la Val d’Aran. Cuina d’alçada, el Conselh Generau d’Aran ha elaborat un catàleg gastronòmic que combina elements de la cuina tradicional amb productes de nova implantació i elaboracions creatives. El llibre s'ha confeccionat en català i castellà.

El document fa un repàs de les matèries primeres més emblemàtiques de l’Aran, com les carns de criança (vedella, xai i poltre), les carns de caça (cérvol, isard, cabirol, porc senglar), els aliments forestals (bolets com múrgoles i ceps), els productes de l’horta (mongetes de Bossòst, cols, patates i altres vegetals), el peix (truita, esturió i caviar), els fruits vermells (gerds, groselles i nabius) o la fruita seca.

Igualment, incideix en productes elaborats com els patés, els formatges, l’olla aranesa, la sopa de ceba, els caulets farcits, els civets i les carns a la brasa o els pinxos, elaborats tradicionalment a partir d’un tros de pa acompanyat d’alguns ingredients d’origen local com paté, formatge i altres embotits; també són familiars la típica truita de patates de tota la vida i les croquetes, preparades de mil maneres.

També s'hi esmenten els crespèths (orelletes), postres molt tradicionals a les llars araneses, així com el cassís (licor dolç característic de la Val d´Aran, elaborat de manera artesanal a les cases de la vall) i l’aigua de nòdes (licor també casolà producte de la maceració de nous tendres i diferents plantes en aiguardent de vi de canya).

Finalment, el catàleg explica que la Val d’Aran disposa d’una variada oferta gastronòmica, amb més de 180 establiments, on es pot trobar des dels plats més tradicionals i arrelats al país fins a restaurants de cuina d´autor.

 

Una cuina d’influències

La cuina de la Val d'Aran, una vall culturalment lligada a la Gascunya i Occitània, té molts elements de la gastronomia gascona, amb la qual comparteix elaboracions com els patés, les peces de caça guisades i els crespèths (orelletes), amb certes influències catalanes, sobretot respecte dels embotits, i l'olla aranesa, germana de l'escudella. La naturalesa muntanyenca d'aquest vall, dominada pel riu Garona i envoltada per boscos, fa de la gastronomia aranesa una cuina de muntanya.

Entre els plats més emblemàtics destaca la ja citada olla aranesa, un plat típic de muntanya a base de carns variades, així com de verdures, embotits, fideus i mongetes blanques, i que podem complementar amb la tradicional pilota de carn picada.

La Marca de Garantia Val d’Aran, amb un total de 45 productes artesanals, compta amb productes com la mel, melmelades, patés, xoriço o langoissa seca, formatges i fins i tot caviar. L’excel·lent caviar de la marca Nacarii, procedent dels esturions criats a les aigües del riu Garona, es pot degustar en algun dels establiments de la Val d'Aran.

 

Més informació:

Torisme Val d’Aran
Tel. 973 64 06 88
www.visitvaldaran.com