Rutes per la Vall de Vinaixa

LA VALL DE VINAIXA, l’essència de les Garrigues

La Vall de Vinaixa és un dels cinc espais protegits de les Garrigues, una extensa comarca elevada de formes ondulades amb alguns fondals estrets, planes trencades i turons. El nom de la comarca ja dóna pistes sobre el medi propi, ja que fa referència a un tipus d'alzina molt característica del clima àrid mediterrani. L’aigua en aquesta contrada és un bé escàs. 

El paisatge actual és un mosaic agrícola i forestal; on no hi ha bosc, la presència reina és l'olivera -la varietat típica és la de l'oliva arbequina- acompanyada d’ametllers i clapes de cereals, sense oblidar que una part de les Garrigues és regada per les aigües del canal d'Urgell, fet que ha afavorit el conreu d'alfals, panís i, sobretot, d’arbres de fruita dolça. 

La ruta de la vall de Vinaixa transcorre íntegrament per aquest Espai d’Interès Natural que també integra la Xarxa Natura 2000. Els valors més destacables que van motivar-ne la protecció van ser la presència de l’àguila cuabarrada -una de les espècies més amenaçades del país- i les mostres de flora i fauna de brolles, garrigues i carrascars.

El recorregut travessa alguns fons de vall, envoltats de boscos de pi blanc, ametllers, oliveres, cereals i vinyes i, alhora, permet gaudir de diferents panoràmiques des dels punts més enlairats. 

Les construccions de pedra seca són una constant en el paisatge, amb les cabanes de volta com el màxim exponent d’aquesta arquitectura popular, però també amb basses i peixeres, marges o espones, aixoplucs i recers, tot construït exclusivament amb pedra del país, sense morter.

Itineraris
Vall de Vinaixa: Fulleda ruta circular
Localització: Fulleda
Distància: 2,28 km
Nivell: Fàcil
GMapsWikiloc
Vall de Vinaixa: Fulleda a Vinaixa
Localització: Vinaixa
Distància: 15,06 km
Nivell: Fàcil
GMapsWikiloc
Vall de Vinaixa: dels Omellons a Arbeca
Localització: Omellons
Distància: 8,04 km
Nivell: Fàcil
GMapsWikiloc
Vall de Vinaixa: La Floresta a Fulleda
Localització: Fulleda
Distància: 15,38 km
Nivell: Fàcil
GMapsWikiloc
Vall de Vinaixa: dels Omellons a l'Espluga Calba
Localització: Omellons
Distància: 8,67 km
Nivell: Fàcil
GMapsWikiloc
Vall de Vinaixa: La Floresta-Els Omellons-Arbeca
Localització: La Floresta
Distància: 14,87 km
Nivell: Fàcil
GMapsWikiloc
Informació de la ruta
Modalitat: A peu
Comarca: Les Garrigues
Dificultat: Fàcil
Fotos

AMB EL SUPORT

AMB EL FINANÇAMENT

AMB LA COL·LABORACIÓ