Ruta dels Segadors

A la població de Gósol s'inicia la Ruta dels Segadors, coneguda també com el Camí de Cerdanya, ja que arriba fins a Bellver de Cerdanya (La Cerdanya). Es tracta d'un itinerari que abans utilitzaven, a més de segadors, traginers, sometents, bandolers, músics i contrabandistes. El trajecte també el va fer l'any 1906 el pintor Pablo Ruíz Picasso, durant la seva estada a Gósol.
Aquesta ruta històrica, ara senyalitzada, es pot fer en unes set o vuit hores, travessant la Serra del Cadí. Durant l'itinerari es descobreix l'inigualable paisatge i la fauna pirinenca del Parc Natural del Cadí-Moixeró. El recorregut es pot fer a l'hivern utilitzant esquís o raquetes. També hi ha l'opció de fer la Ruta dels Segadors en dos dies, ja que el refugi Cèsar August Torras permet pernoctar i reprendre el camí l'endemà.

 

Descripció de la ruta

La Ruta dels Segadors comença a Gósol sortint pel carrer de la Cerdanya en direcció a Font Terrers (GR-107-150) per arribar al Collell i les Bassotes. Després, ja estrictament pel PR-C-124, puja fent llaçades al prat Socarrat i ateny la serra Pedregosa, amb un gran panorama de la paret N del Pedraforca, la serra d’Ensija i la fageda de Gresolet. El pendent, a partir d’aquí, esdevé suau fins al pas dels Gosolans, des d’on es pot anar a la propera font Tordera o al mateix Comabona, un dels cims més rellevants del Cadí (2.547 m) i amb una vista sensacional de la Cerdanya, a uns 30 min seguint el GR-150-1 (variant del GR-150) per la carena. La cabana dels Cortils, a la capçalera de la coma del mateix nom, és un aixopluc útil i proper en cas de mal temps inesperat.

Ja en vessant cerdà, el camí davalla per inclinació forta al prat d’Aguiló, on hi ha el Refugi Cèsar August Torras, de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya, guardat a l’estiu i alguns caps de setmana i llavors amb servei de begudes i menjador. La ruta segueix després la pista que hi puja des de Montellà fins al coll de l’Home Mort, on una pista forestal a la dreta i després un camí a través d’una magnífica pineda de pi negre i pi roig ens deixa al fons de la Baga de Ridolaina. El camí, ara planer, ens duu al cortal de l’Oriol i la font Tosca per baixar a les planes d’Hereus i el pla de Nas. Un cop a Nas, agafem el camí Vell, amb perspectives formidables de Bellver i la Batllia, i enllacem amb un vial ramader molt a prop d’Olià (GR-150). Aquest nou camí ens porta a Pi i Talló creuant el pla. De Talló a Bellver de Cerdanya només hi ha uns centenars de metres per carretera asfaltada (GR-107).

L’horari del recorregut és d’unes 7-8 hores. També el podem realitzar en sentit invers, començant a Bellver de Cerdanya. El fet de tenir la paret N del Cadí davant nostre és engrescador i el pas per la vall de Ridolaina resulta molt gratificant, però caldrà incrementar l’horari en una hora més, ja que el desnivell esdevé més gran i l’ascensió al pas dels Gosolans transcorre per un pendent més accentuat. El Refugi Cèsar August Torras, en aquest cas, ens permetrà fer la travessa en dos dies.

Una altra opció, molt interessant i recomanable, és fer l’itinerari en condicions hivernals, amb esquís o raquetes. Sempre amb bona neu, de Gósol al pas dels Gosolans no hi ha cap dificultat, ni tampoc per acabar de pujar al Comabona. També és bastant senzill anar de Bellver de Cerdanya al prat d’Aguiló, però el tram entre el prat d’Aguiló i el pas dels Gosolans, tant en ascensió com en descens, és el més delicat. No obstant això, amb piolet i grampons aquestes dificultats disminueixen considerablement, tot i que demanen una certa experiència en alta muntanya a l’hivern, especialment pel gel i la possibilitat d’allaus.

 

Més informació: Oficina de Turisme de Gósol

Fotos
Vídeos