La ruta del Camí del Portús

La vall d’Adons és un bell altiplà que s’alça a la part més meridional del municipi del Pont de Suert (Pirineus – Alta Ribagorça). El poble d’Adons, domina tota aquesta petita comarca, on hi trobem també Abella i la Beguda. El camí del Portús s’inicia a Adons, les primeres marrades ja ens descobreixen un terreny pobre en vegetació condicionat per l’altitud, el modelat càrstic i la manca de terres de conreu. En la primera colladeta, als prats de lo Cumó, un camí suau avança damunt d’un substrat rocós que no deixa de sorprendre’ns per les seves formes rasclades, amb petites bassetes o cameles, que s’omplen amb l’aigua de la pluja, i on els animals domèstics i salvatges s’abeuren en un país, en general, força sec. A més alçada, la vegetació canvia. El pi roig, de forma isolada, la boixerola amb els seus característics fruits vermells i els ramets atapeïts d’espígol van guarnint un sender que s’apropa fins a la clotada on hi ha els trossos de l’Avedoga.

La part final del camí s’enfila per la pala de l’Avedoga, però és aquí on farem atenció a un dels protagonistes de l’itinerari: la presència de l’avet, testimoni natural d’una antiga avetosa que ho cobria tot i que segles enrere va desaparèixer fruit de l’acció de l’home. La dita popular explica que era el lloc on s’hi amagaven els llops de la contrada i que aquesta fou una de les raons de la seua destrucció. Després de passar caminant entre dues moixeres de guilla o besurts, un jardí de mates baixes ens portarà fins a la clenxa inhòspita de la serra, on l’energia del relleu es manifesta en les cingleres verticals que es precipiten cap a la Terreta. És territori de gralles, xoriguers, voltors comuns i, evidentment, de l’emblemàtic trencalòs. Davant nostre, esfondrat, apareix per fi... el Portús, un tall d’espasa esbiaixat sobre la serra calcària, d’uns vint metres d’alçada per tres d’ample, on hi creixen espècies vegetals com la corona de rei i l’orella d’ós, i que durant la història del poblament de la Ribagorça ha apropat, de ben segur, la muntanya a la plana.

 

Recordeu...

  • Tot el recorregut està senyalitzat amb pals de fusta i marques de pintura de color verd i blanc. També hi ha senyals direccionals en els llocs més conflictius.
  • Porteu bon calçat, roba adequada i aigua, des del principi, ja que les fonts escassegen.
  • No oblideu d’agafar una càmera fotogràfica, uns prismàtics i un mapa de la zona.
  • Els canvis de temps en aquesta serra poden ser sobtats. Per tant, sigueu prudents i curosos amb les prediccions meteorològiques.

 

Curiositats

L’origen etimològic del poble d’Adons té dos possibles explicacions: una, derivaria del nom germànic Ató; i l’altra, tindria el sentit de 'lloc del pas o del port’.

L’Avedoga (també la Bedoga) és el nom de la muntanya per on transcórre el nostre itinerari i significa ‘lloc d’avets’. La desapareguda avetosa diuen que ara “s’amaga”, en forma de bigues i cabirons, per moltes de les cases dels pobles dels voltants. També s’explica que una part de les travesses que es van utilitzar en la construcció del tren de la Pobla procedien d’aquí.

El Portús, tradicionalment havia format part d’un camí ramader o cabanera, i s’utilitzava com a comptador del bestiar.

 

Més informació: Patronat Comarcal de Turisme de l'Alta Ribagorça

Fotos
Vídeos