L’establiment celebra enguany els 500 anys de funcionament amb diversos actes culturals, institucionals i, per suposat, gastronòmics. Els actes commemoratius començaran l’1 de juny, a les 14.00 h, amb un dinar i ball amb obres tradicionals del 500 aniversari amb la música de Tornaveus, formació especialitzada en cant polifònic tradicional, i de Xuriach, companyia de música i dansa especialitzada en la dansa i la música del Renaixement i el Barroc. Es tracta d’un dinar amb menú barroc i amb música vocal i instrumental entre plat i plat. A la sortida, hi haurà un taller de ball barroc, obert a tothom.
Prèviament, el mateix dia 1 de juny, a les 11.30 h, és previst un taller-vermut amb Jaume Ayats, un dels noms més autoritzats per parlar i ensenyar el cant a veus tan propi dels països de l’arc mediterrani: una tradició secular que —al capdavant de grups com Tornaveus— l’antic director del Museu de la Música de Barcelona ha contribuït a posar en valor. El taller pràctic anirà acompanyat de la degustació de vi piment, un vi blanc macerat amb mel i espècies (pebre, romaní, canyella, clavell d'espècia i nou moscada) que als Països Catalans va gaudir de molt prestigi des del segle XII fins al segle XVIII.
El dies 21 i 26 de setembre hi haurà visites guiades i teatralitzades al Santuari de Pinós a càrrec dels membres de Solsona Experience, coincidint amb la Festa Major de Pinós.
Una rica oferta gastronòmica
Amb tres menjadors (el gran amb capacitat per a 60 persones i els 2 petits amb una capacitat de 23 persones) i terrassa, l’Hostal de Pinós ofereix una rica oferta gastronòmica en el que podem trobar plats com amanida de formatge, escudella amb mandonguilles o fideus a la cassola, rodó de vedella, peus de porc, xai a la brasa, xurrasco amb patates i botifarra amb mongetes, receptes que es van inventar fa segles.
Segons una llegenda local, l'edifici, que recorda un temple religiós, es va construir per una aparició mariana en què la Verge va demanar a un jove anomenat Bernat Casas que aixequés una església per lloar Déu i la seva mare. Segons sembla, fins al 1677 l'hostal només oferia menjar a malalts, pelegrins i rodamons, però a partir de finals del segle XVII va obrir el negoci a la resta de ciutadans.
El 1836 va passar a mans d'arrendataris particulars i el 1957 va ser comprat per Joan Torra. Des del 2019, el seu fill Miquel és el propietari de l'Hostal de Pinós. Com a curiositat, a la façana de l'establiment es pot llegir una inscripció que diu: “Lloat sigui el Santíssim Sagrament per sempre. Veritat és que hostal sense diners no donen res. Maria Immaculada concebuda sense pecat original. Any 1677”.
L'hostal va conservar les habitacions fins als anys setanta, quan va abandonar els allotjaments i va passar a ser exclusivament un restaurant de cuina catalana tradicional.
El restaurant és obert cada dia, excepte dilluns i dimarts, i serveix només dinars (dissabte i diumenges, també esmorzars).
Més informació
Hostal de Pinós
https://restaurantdepinos.com/es/restaurante-rural/
Tel 973 47 30 62