Notícies
Foto 06. Camí Sant Jaume Aran

La Trail Running Val d’Aran by UTMB arrenca motors

Dijous, juliol 1, 2021

El nou esdeveniment de mountain running, que se celebrarà els dies 9, 10 i 11 de juliol, inclourà tres curses i preveu aplegar uns 4.000 participants. La prova forma part del circuit internacional de trail running Ultra-Trail® World Tour

Les 3 proves de la Val d'Aran by UTMB® tindran lloc el 9, 10 i 11 de juliol: es tracta de la Torn dera Val d’Aran (VDA), de 162 km; la Camins de Hèr (CDH), de 105 km, i la Peades dera Aigua (PDA), de 55 km. La primera, la cursa reina, comença i acaba a Vielha i fa una volta circular a tota la vall. Camins de Hèr surt de Les i acaba a Vielha. I Peades dera Aigua surt del Pla de Beret i finalitza a Vielha. Els tres recorreguts, que travessaran alguns dels paratges naturals més emblemàtics de la Val d’Aran —muntanyes, llacs i boscos—, acolliran uns 4.000 participants. Els guanyadors rebran unpremiper a duespersonesqueincloula inscripciódoble per ala provaSky(15 km), dospolarsGritX,una nit d'hotel(9-10de juliol)idos packsde materialde trailrunningexclusius.

Cal dir que s’han creat i s’implementaran protocols de COVID per a l'execució de les curses, també en col·laboració amb les autoritats sanitàries de la Val d'Aran. Entre altres mesures, l'ús de mascareta serà obligatori en tots els espais, tant exteriors com interiors, excepte per als corredors en els trams de recorregut en els quals es pugui garantir el distanciament social. L'organització ha ideat també mesures per reduir l'impacte de la prova en el seu entorn i per garantir un model de mobilitat sostenible posarà a disposició dels acompanyants línies de transport públic específiques per seguir les curses.

El trail running (curses a peu en plena natura) s'ha convertit en un esport molt popular a Espanya, amb un gran nombre de proves que se celebren cada any al país i una nombrosa presència de corredors de tot el món.

Paral·lelament a les curses, el Pla de Beret, el gran altiplà de la Val d’Aran situat a 1.860 metres d'altitud, acollirà el Trail Festival Baqueira Beret 2021, un esdeveniment outdoor pensat per a corredors, famílies i acompanyants i organitzat per la Val d'Aran by UTMB® i l'estació d'esquí de Baqueira Beret. El festival tindrà lloc el 10 de juliol i acollirà la SKY Baqueira Beret, una cursa de 15 km oberta a tot el públic a partir dels 16 anys, curses infantils, pujades amb el telecadira de Blanhiblar per animar els corredors, etc.

El Camí de Santiago Aran Pirineus ja és una realitat

El Camí de Santiago Aran Pirineus, que va des de Saint Bertrand de Comminges a Berbegal recorrent la Val d'Aran per Les, Bossòst, Es Bòrdes i Vielha, és ja una realitat. La ruta consta de 14 etapes que sumen un total de 246,50 km de recorregut carregats d'història. L'espectacular itinerari està totalment senyalitzat amb les marques de les senderes de Gran Recorregut (GR-211 i les seves variants a la Val d'Aran, i GR-17 en els trams de l'Alta Ribagorça catalana i Osca) i inclou també panells informatius i interpretatius en els punts estratègics del traçat al seu pas per la Val d’Aran i l’Alta Ribagorça.

En el seu inici, partint de Saint Bertrand de Comminges, la ruta discorre paral·lela al riu Garona i travessa la Val d'Aran, passant per les localitats de Les, Bossòst i Vielha. Després, havent superat els Pirineus pel port de Vielha, avança per la vall de Barrabés, ja a l'Alta Ribagorça, fins a Vilaller. A continuació puja a Montanuy i Bonansa i progressa per la vall d’Isábena fins a Graus. Després de Torreciudad i Barbastre, arriba a la localitat de Berbegal, on enllaça amb el ramal català del Camí de Sant Jaume que ve de Montserrat.

El Camí de Santiago Aran Pirineus és una iniciativa promoguda pel Conselh Generau d’Aran, la Communauté de Communes Pyrénées Haut Garonnaises, el Consell Comarcal de l’Alta Ribagorça i la Diputación Provincial de Huesca.

En el decurs de la presentació oficial del Camí de Santiago Aran Pirineus, duta a terme el 8 de juny, el vicesíndic del Conselh Generau i conseller d'Economia, Turisme i Promoció Econòmica, Juan Antonio Serrano, va afirmar que “el Camí de Sant Jaume disposa d’un gran reconeixement i prestigi a escala mundial i el fet de tenir una ruta d'aquest camí que travessa el nostre territori ens situa en el mapa de molts pelegrins i suposa un important impuls turístic que ens pot ajudar també a diversificar la nostra economia”.

Els pelegrins que travessaven França rumb a Santiago de Compostel·la havien de salvar la barrera que comportaven els Pirineus, fent-ho principalment pels ports de Somport i Roncesvalles, encara que alguns utilitzaven altres vies. Un dels camins alternatius portava els pelegrins des de Saint Bertrand de Comminges, remuntant el curs del riu Garona, fins a arribar als Pirineus. Després de travessar aquesta serralada, des de la Val d'Aran seguien el camí fins a Berbegal, on enllaçaven amb el Camí de Sant Jaume català.

La idea de reprendre aquest camí oblidat pels pelegrins, però que ha continuat mantenint la connexió entre territoris veïns, es presenta com una oportunitat de desenvolupament turístic i social per a aquests territoris.

Prèviament a la presentació oficial de la ruta es va dur a terme la senyalització i condicionament del recorregut, tasques en les quals han participat l'Associació d'Amics del Camí de Santiago de la Val d´Aran i l'Associació d'Osca d'Amics del Camí de Santiago. A més, s'ha desenvolupat una pàgina web pròpia que facilita al viatger tant la informació del recorregut com els serveis disponibles. La creació d'aquesta nova marca turística ha implicat així mateix el disseny d'un logotip.

La ruta del Camí de Sant Jaume per la plana de Lleida

Cal recordar que la plana de Lleida acull també un tram de 90 quilòmetres del Camí de Sant Jaume català. La ruta va de Sant Antolí i Vilanova fins a Soses (límit amb Aragó), travessant les comarques de la Segarra, l’Urgell, el Pla d'Urgell i el Segrià. Segueix aproximadament el traçat de l’antiga via romana de Barcelona a Lleida i de l’històric Camí ral d’Aragó, que transcorre paral·lel a l’actual carretera N-II i autovia A-2.

El camí passa per indrets i monuments de gran interès com els centres històrics d’Igualada, Tàrrega i Cervera o també al costat de belles esglésies romàniques com Sant Pere el Gros, a Cervera (la Segarra), entre d’altres llocs d’interès monumental i paisatgístic.

Més informació:

Conselh Generau d’Aran
Clara Villar Garrido (Premsa)
Tel. 973 64 12 27 / 603 282 440
Web: http://www.aran.org

Consell Comarcal de l’Alta Ribagorça
Tel. 973 69 03 53
Web: https://www.xn--altaribagorca-udb.cat/