Notícies
BTT a Vallbona de les Monges. Urgell

Neix la Ruta del Cister Trail-Walk-Run-BTT

Dijous, juliol 1, 2021

Es tracta d’un producte turístic innovador i únic a escala internacional, plantejat com un projecte sostenible que té també l’objectiu de desestacionalitzar la demanda al territori

El Consell Comarcal de l’Urgell, juntament amb els de l’Alt Camp i la Conca de Barberà, han creat la “Ruta del Cister Trail-walk-run-BTT”, una proposta que té per objectiu promoure i potenciar el turisme esportiu a través d’una app que permetrà recórrer el GR-175 practicant el senderisme, el running o la BTT.

Aquesta acció de promoció turística pretén desestacionalitzar el turisme, es basa en la sostenibilitat –vol causar el mínim impacte al territori–, apropa l’usuari a la natura i a l’aire lliure, evita les aglomeracions, mostra la riquesa paisatgística i el patrimoni cultural de les tres comarques i s’associa als valors positius de l’esport.

La iniciativa es presenta en un format original de gestió autònoma basada en reptes i tenint en compte la situació d’emergència sanitària actual a causa de la COVID-19. Gràcia Auró, la consellera comarcal de Turisme del Consell Comarcal de l’Urgell, destaca que “permetrà millorar l’experiència turística” de la Ruta del Cister, que se situa en “un entorn profundament humanitzat”.

Les persones que hi vulguin participar han de descarregar l’aplicació gratuïta i certificada ‘Liverun’ en qualsevol de les plataformes online, Play Store o Apple Store. Després, cal activar la ruta i seguir el track establert del repte que s’esculli per tal de poder registrar el temps i una classificació provisional. La mateixa app permet consultar les classificacions, previsions de pas, informacions tècniques i turístiques, així com utilitzar l’audioguiatge. El sistema agafa les dades de geolocalització del GPS i quan no hi ha cobertura mòbil emmagatzema les dades, i quan torna a agafar cobertura, les envia totes. La seva icona no es mourà però després s’actualitzarà.

Hi haurà tres punts de sortida i arribada, un a cadascun dels monestirs, on hi haurà un petit plafó informatiu amb un codi QR que enllaçarà a l’aplicació mòbil de forma gratuïta i a un website personalitzat. A través de la xarxa mòbil, el dispositiu detectarà els diferents punts de control i avisos per veu i s’informarà en temps real i amb dades oficials.

A més, la plataforma està vinculada a la web larutadelcister-off.livetrail.net, on es mostren les informacions diverses de les rutes i s’hi publicaran els resultats del temps dels diferents participants, per reptes i per categories. A diferència d’altres plataformes més populars com el Wikiloc o l’Strava, els recorreguts que pengen els usuaris no estan supervisats per cap gestor del territori. En canvi, el sistema de LiveTrail ve definit per un gestor del territori i està supervisat.

L’activitat té establert un calendari d’assoliment de nou mesos repartits en dos anys, de manera que es desenvoluparà en diferents temporades. La primera fase ha entrat en funcionament l’1 de juny i s’allargarà fins al 18 de juliol. A la tardor, tornarà a funcionar de l’11 de setembre al 28 de novembre. Per saber les dates del 2022, caldrà consultar el calendari a la mateixa aplicació.

Els reptes que s’han delimitat són (R1) Poblet-Vallbona (25,6 km); (R2) Vallbona-Santes Creus (43,7 km); (R3) Santes Creus-Poblet (34,8 km), i (R4) Ultra Ruta del Cister, recorregut complet (103 km).

El participant podrà optar per acomplir els reptes en diferents modalitats: caminant (WALK), corrent (RUN) o en bicicleta de muntanya (BTT). Els recorreguts s'estableixen seguint escrupolosament els itineraris marcats de la Ruta del Cister, pel traçat del GR-175. L’inici i final de cada tram s'ubicarà en un punt de sortida i arribada a cadascun dels monestirs i es distribuiran diferents punts de pas obligatoris al llarg del recorregut. Es tracta, no obstant, d’una activitat gratuïta, autònoma i oberta, ja que després de descarregar l’app, el participant pot efectuar cadascun del trams escollits de forma individual i al moment que vulgui, dins la temporalitat establerta.

La Ruta del Cister Trail-walk-run-BTT és una activitat pionera a Catalunya i al món, pel seu format i pel que representa en l’àmbit de producte turístic, que es projectarà a escala internacional; per això l’aplicació mòbil es presenta en diferents idiomes. Gonzalo Gil, de Drac Actiu SL, exposa la “gran dificultat que suposa en aquests moments tirar endavant projectes de dinamització turística” a causa de la COVID-19. Per la seva banda, Néstor Bohigas, de No Limits SL, ha explicat que el projecte “s’ha accelerat” a causa de l’actual situació de crisi sanitària, però que ja fa temps que s’hi treballava.

Aquest projecte ha estat ideat i realitzat per dues empreses de prestigi dins del món de l’esport, del turisme i de l’oci, que seran les encarregades de coordinar el projecte: Drac Actiu SL i No Limits SL, i compta amb el suport de la Diputació de Lleida i la Diputació de Tarragona.

Un monestir amb 850 anys d’història

El monument més emblemàtic de la Ruta del Cister a la demarcació lleidatana és Vallbona de les Monges, el cenobi cistercenc femení més important de Catalunya, amb més de 850 anys d'història. En anys normals passen pel monestir urgellenc uns 20.000 visitants.

La construcció és habitada per una comunitat de monges que combinen el treball i l’oració amb les visites guiades i l’artesania. L'església constitueix un clar exemple de transició romanicogòtica. La planta de creu llatina consta d'una sola nau i de tres absis rectangulars amb ornamentació escultòrica. Cadascuna de les galeries del claustre és d'un estil diferent: àrab, romànic i gòtic. La sala capitular (segle XIV) acull una imatge de Nostra Senyora de la Misericòrdia (segle XV).

Creada l’any 1989, la Ruta del Cister és formada per 65 municipis de les comarques de l’Urgell, la Conca de Barberà i l’Alt Camp, que tenen en comú l’existència d’un monestir cistercenc a la zona. La marca de referència en l’àmbit del turisme cultural no només difon els tres monuments religiosos (Vallbona de les Monges, a la demarcació de Lleida, i Poblet i Santes Creus, a la província de Tarragona), sinó que promociona també l’artesania, la gastronomia, les festes i les fires, el turisme rural, el senderisme, els pobles amb caràcter (com ara Vallbona de les Monges, Guimerà o Tàrrega), la història i la natura.

Més informació:
Monestir de Vallbona de les Monges
Tel. 973 33 02 66
Web: http://www.monestirvallbona.cat