Notícies
Raimat Natura

Neix Raimat Natura, un gran espai natural i de lleida situat entre vinyes

Dimarts, juny 1, 2021

El recinte, situat al costat del celler de Raimat, a 15 quilòmetres de la ciutat de Lleida, ja es pot visitar gratuïtament els caps de setmana, amb la possibilitat de fer diversos itineraris a peu, en bicicleta o en globus

Aquesta iniciativa pionera, que ha esdevingut l’espai natural visitable dins d’una finca vinícola més gran de l’Estat, ja és oberta al públic, que pot accedir-hi de franc els caps de setmana per tal de gaudir dels múltiples itineraris a peu, en bici o en globus. Aquestes rutes permeten descobrir la riquesa natural de la finca, de més de 700 ha, en la qual conviuen centenars d’aus aquàtiques, rapinyaires en perill d’extinció, mamífers i els conreus de vinya, totalment ecològica i sostenible.

A més dels recorreguts senyalitzats a peu o en bicicleta, els visitants poden sobrevolar el terreny amb un globus aerostàtic. Igualment, s’hi pot fer rutes guiades de senderisme interpretatiu en què s’explicarà les característiques del territori i la intervenció humana, marxa nòrdica (ideal per fer esport saludable) i activitats d’orientació (amb l’ajuda d’un mapa o un gps) per trobar diferents punts o petits “tresors”, així com llogar bicis elèctriques, etc.

Joan Esteve, director de Raimat, va destacar en el decurs de la inauguració de l’espai, el proppassat 29 de maig, que “durant dècades hem preservat aquest espai i hem demostrat que podem conrear la vinya i respectar i cuidar alhora el seu entorn, els hàbitats i les espècies que hi viuen. Avui tenim un espai natural únic a Europa, amb aus pràcticament desaparegudes que venen a viure i a criar a Raimat. Un tresor natural a 10 minuts de Lleida que havíem de compartir amb tothom qui estima la natura”.

Per la seva banda, Joan Talarn, president de la Diputació de Lleida, va destacar que “el model empresarial d’aquesta iniciativa és precisament el que defensa la Diputació, un model que combina competitivitat amb sostenibilitat: a la qualitat del vi de Raimat, fet amb el valor afegit del respecte a l’entorn, s’hi suma a més un projecte de territori com ho és Raimat Natura”.

Circuit adaptat per a persones amb discapacitat

El circuit al voltant de l’estany, una zona privilegiada per observar aus, està adaptat per a persones amb discapacitat física. En diferents punts, el visitant trobarà cartells informatius amb continguts audiovisuals sobre les espècies que hi habiten. Altres punts d’interès seran l’avinguda de les varietats, on en un breu passeig es poden descobrir fins a 15 varietats de raïm, o l’alzinar centenari que es conserva en un extrem de la finca.

El projecte està especialment pensat per al turisme de natura, especialment l'ornitològic, i per al turisme familiar. També és idoni per als grups escolars i de gent gran. Els visitants disposaran de diferents recorreguts per seguir a peu o en bicicleta al llarg dels quals podran observar els estanys, els canyissars i les vinyes de Raimat, on la caça està prohibida des de fa dècades i el conreu és 100% ecològic.

Raimat Natura ha suposat una inversió inicial de 250.000 € que s’han destinat a la senyalització de 3 itineraris, la instal·lació d’una passarel·la de fusta al voltant del pantà de la Clamor i la construcció d’un petit centre d’interpretació, on el visitant rep informació de les zones visitables d’interès, i que a més disposarà d'un punt de restauració amb cuina de productes de proximitat –on es podran fer degustacions i maridatges– i d'una petita botiga. En una primera fase, obrirà els dissabtes (de 9 a 21 h) i els diumenges (de 9 a 19 h). Entre setmana, s’hi faran visites organitzades per a escoles o altres grups.

Raimat és un lloc de refugi per a rapinyaires protegides i pràcticament desaparegudes a Europa. Destaquen les àligues cuabarrades (en perill d’extinció), les arpelles (hivernen a Raimat i crien als canyissars) i els milans reials, un rapinyaire de llargues ales en perill d’extinció a Europa, però encara present a la Península. Entre 50 i 60 exemplars hivernen a Raimat. A l’estiu, Raimat es converteix en zona de cria i reproducció de nombroses espècies protegides.

A més, als estanys de Raimat Natura s’hi poden veure llúdrigues i tortugues de rierol. Completen l’ecosistema de la finca espècies més comunes com conills, llebres, genetes, guineus i fagines, tot i que es mouen principalment de nit i són més difícils d’observar. També s’hi pot veure exemplars d’ovella xisqueta, una espècie recuperada no fa gaires anys, així com un centenar d’espècies de flora de gran valor.

Més informació:

Tel. 973 72 40 00
Web: http://raimat.com/
Núria Vives n.vives@raventoscodorniu.com
Natàlia Torrent ntorrent@monkeysgroup.com