Notícies
LES FALLES TORNEN AL PIRINEU

Les falles tornen al Pirineu

Dimarts, juny 1, 2021
©Oscar Rodbag-Arxiu Pnaltpirineu

La millora de la situació sanitària afavoreix el retorn d’aquesta festa mil·lenària a l’Alta Ribagorça, el Pallars Sobirà, Pallars Jussà i l’Aran, després d’un any 2020 pràcticament en blanc, que a més es veurà ampliada amb la incorporació d’Alàs i Cerc, a l’Alt Urgell

L’Alta Ribagorça, el Pallars Sobirà, el Pallars Jussà i l’Aran tornaran a acollir la gran festa del foc que marca el final de la primavera i l’inici de l’estiu: les falles. Enguany, com a gran novetat, s’incorpora a la baixada de falles el municipi d’Alàs i Cerc, amb la qual cosa l’Alt Urgell recupera una tradició perduda des de fa molt temps. Moltes de les entitats organitzadores han anunciat que, malgrat la voluntat de celebrar aquesta tradició mil·lenària, per causa de la situació sanitària l’edició del 2021 tindrà un format reduït i s’adreçarà bàsicament a la població local, per evitar un excés de visitants.

Cal recordar que l'any 2020 es van fer baixades simbòliques per la COVID-19 i que l’edició d’enguany, tot i celebrar-se amb alguns condicionants, marcarà el retorn progressiu cap a la normalitat, que es preveu assolir el 2022. En tot cas, els organitzadors implementaran totes les mesures sanitàries preceptives per garantir una celebració segura.

Les Festes del Foc del solstici d'estiu als Pirineus estan reconegudes i inscrites en la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO des del mes de desembre del 2015. A les falles del Pirineu, una colla de joves (o d’adults, o fins i tot d’infants) baixen amb troncs encesos de les muntanyes fins al centre del poble, on els esperen la resta d’habitants, i encenen una gran foguera, normalment un gran tronc preparat durant setmanes. La nit continua amb música i dansa. La data tradicional és Sant Joan, però el calendari s’ha estès a tot l’estiu als diferents pobles.

Així, a l’Alta Ribagorça hi ha previstes falles a Durro (15 de juny);  el Pont de Suert, Boí, Casós i Vilaller (23 de juny); Barruera (27 de juny); Erill la Vall (3 de juliol); Taüll (16 de juliol), i Llesp (24 de juliol).

Al Pallars Jussà, enguany se celebrarà la baixada de falles de la Pobla de Segur (17 de juny), mentre que al Pallars Sobirà tindran lloc les d’Isil (23 de juny), València d’Àneu (26 de juny) i Alòs d’Isil (3 de juliol). A la Val d’Aran són previstes la Crema deth Taro d’Arties i la Crema deth Haro de Les, ambdues el 23 de juny. En el cas de les falles del Pallars Sobirà, ja s’ha confirmat que la festa es farà en petit format, bàsicament dirigida als veïns, per no sobrepassar l’aforament i respectar les mesures de seguretat.

Pel que fa a Alàs i Cerc, el municipi recupera una tradició local datada de l'any 1543, cosa que la converteix actualment en la més antiga documentada al Pirineu català. La baixada de falles es farà des de l'ermita de les Peces fins al poble d'Alàs la nit del 23 de juny, vigília de Sant Joan. L’antiguitat d’aquesta celebració fou descoberta l'any passat per l'historiador urgellenc Carles Gascón, i els veïns de la població de l’Alt Urgell van decidir reiniciar-la ja aquest mateix any.

La baixada anirà a càrrec d’una cinquantena de persones (homes i dones), totes empadronades a Alàs i Cerc i amb representació de cadascun dels altres nuclis del municipi actual (Cerc, Torres d'Alàs, Artedó, Vilanova de Banat, el Ges i la Bastida d'Hortons). El recorregut serà visible tant des d'Alàs mateix com des de diversos indrets de la plana de l'Urgellet, incloent la Seu.

Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat

Les Falles i la Festa del Foc del Pirineu van ser declarades Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO l’1 de desembre de 2015. El patrimoni cultural immaterial comprèn tradicions o expressions vives heretades dels nostres avantpassats i transmeses als nostres descendents, com a tradicions orals, arts de l’espectacle, usos socials, rituals, actes festius, coneixements i pràctiques relatius a la natura i l’univers, i sabers i tècniques vinculats a l’artesania tradicional. Aquesta distinció beneficia, entre d’altres, 17 pobles de Catalunya, dels quals 15 de les comarques de Lleida, que celebren aquesta tradició d’origen ancestral per Sant Joan.

Les falles de la demarcació de Lleida incloses a la llista del Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO són les de Boí, Taüll, Erill la Vall, Barruera, Durro, el Pont de Suert, Llesp, Casós, Vilaller i Senet, a la comarca de l’Alta Ribagorça; Arties i Les, a la Val d’Aran; Isil i Alins, al Pallars Sobirà, i la Pobla de Segur, al Pallars Jussà.


Més informació:

Patronat Comarcal de Turisme de l’Alta Ribagorça
Tel. 973 69 04 02
Web: www.turismealtaribagorca.cat

Patronat de la Vall de Boí
Tel. 973 69 40 00
Web: www.vallboi.com

Centre del Romànic de la Vall de Boí
Tel. 973 69 67 15
Web: www.centreromanic.com

Oficina de Turisme de la Pobla de Segur
Tel. 973 68 02 57
Web: www.lapobladesegur.cat 

Oficina de Turisme del Pallars Sobirà
Tel. 973 62 10 02
Web: http://turisme.pallarssobira.cat   

Foment Torisme Val d'Aran
Tel. 973 64 06 88
Web: www.visitvaldaran.com