Notícies

Reactivació sector turístic

L’activitat turística es recupera a bon ritme a la demarcació de Lleida

Dimarts, juny 1, 2021

L’evolució positiva de la situació sanitària, la finalització de les restriccions i la recuperació de la confiança per part de la gent estan afavorint una notable reactivació del sector, que preveu una campanya d’estiu amb uns molt bons índexs d’ocupació

El bon ritme de vacunació de la població i el descens del ritme de contagis de la COVID-19, la finalització de l’estat d’alarma i de les restriccions geogràfiques a la mobilitat i l’arribada del bon temps han donat un fort impuls al moviment turístic a les comarques de Lleida, que registren una notable reactivació de l’activitat en tots els àmbits. Els hotels, els càmpings i les cases rurals, així com el sector del turisme actiu i els esports d’aventura, confien que l’increment de reserves es tradueixi en una bona temporada d’estiu, especialment a les comarques del Pirineu, sempre que la situació sanitària segueixi millorant i la climatologia sigui favorable.

La reactivació del sector turístic s’ha traduït en el retorn de l’activitat presencial —respectant tots els protocols de seguretat sanitària— en els àmbits dels esports d’aventura, les festes (com les falles del Pirineu), els festivals, els esdeveniments esportius, els actes culturals i les fires, així com en l’obertura i ampliació d’horaris dels equipaments, serveis de tot tipus i elements patrimonials (monuments, museus, etc.) del territori. En l’àmbit gastronòmic, la flexibilització dels horaris del sector de la restauració ha ajudat també a reforçar l’activitat turística.

Bones previsions d’ocupació

Aquest procés de normalització està repercutint positivament en l’àmbit dels allotjaments, que està registrant un sensible augment d’usuaris i sobretot un important increment de reserves per als mesos d’estiu. Josep Castellarnau, president de la Federació d'Hostaleria de Lleida, es mostra força optimista respecte a la propera temporada estival, especialment pel que fa a les comarques del Pirineu. “A més de les tres primeres setmanes d’agost, en què freguem el cartell de ple, hi ha molta gent que està reservant amb molta antelació per als mesos de juliol i setembre, més que altres anys.”

Castellarnau considera que “les ganes de la gent de sortir i viatjar, combinades amb l’àmplia oferta de natura i espais oberts del nostre territori”, afavoriran l’arribada de visitants (especialment de grups familiars) a la demarcació de Lleida. El turisme procedent d’altres comunitats, i sobretot l’estranger, són les grans incògnites en un any en què la mobilitat de llarg recorregut encara funciona amb comptagotes.

Per la seva banda, Jaume Ramon, president de la Federació de Cases Rurals de Lleida, afirma que a tots els anteriors factors positius s’afegeix, en el seu subsector, l’ampliació del límit màxim de persones de 6 a 10 (límit màxim que a més es podria eliminar a finals de juny), sense condicionaments en el nombre de bombolles, fet que ha afavorit sobretot les cases rurals amb una elevada capacitat. El responsable de la federació constata que “l’increment de la demanda és lent però està per sobre de l’habitual”, i que fins i tot ja hi ha reserves per al mes de setembre.

Finalment, Marta Cortina, presidenta de l'Associació de Càmpings de Lleida, confirma l’alt nombre de reserves per a l’estiu (superior fins i tot al d’anys normals) després d’un bon mes de maig, especialment pel que fa als caps de setmana. Cortina preveu, si no hi ha contratemps provocats per la pandèmia, un agost excel·lent (amb els bungalous que podrien fregar el 100% d’ocupació) i uns mesos de juliol i setembre molt bons, especialment a les zones de muntanya. Als clients habituals (grups d’amics i sobretot famílies) s’afegeixen els grups escolars i de cases de colònies. Els usuaris estrangers (tradicionalment francesos, holandesos i anglesos, entre d'altres procedències) són la gran incògnita d’aquesta temporada.

Temporada d’esports d’aventura

Tot i que tradicionalment la temporada d’esports d’aventura a la demarcació de Lleida comença per Setmana Santa, en la pràctica l’aixecament del confinament comarcal i de l’estat d’alarma han suposat el tret de sortida de la campanya d’enguany, que ha arrencat a bon ritme —amb un mes de maig en què l’activitat s’ha anat incrementant cap de setmana rere cap de setmana— i que té unes bones previsions per als mesos d’estiu.  Les reserves s’incrementen a bon ritme, en bona part “per les ganes de la gent de sortir i fer activitats a l’aire lliure”, segons explica Florido Dolcet, president de l'Associació d'Empreses d'Esports d'Aventura del Pallars Sobirà

Per la seva banda, el gerent del Parc Olímpic del Segre, Francesc Ganyet, tot i mostrar-se caut respecte a l’evolució de la campanya estival, preveu que el parc superarà els indicadors de la del 2020, en què l’activitat es va reduir pràcticament al mes d’agost.

Les comarques de Lleida, líders de l’Estat en aquest àmbit, apleguen més de 200 empreses que ofereixen una cinquantena d’activitats terrestres, aquàtiques i aèries, de dificultat variable i pensades per a públics de tot tipus i edat. El sector confia en recuperar-se progressivament del descens de visitants provocat per la pandèmia, tot esperant que la llarga tradició d’aquest sector fortament arrelat al territori, les excel·lents condicions naturals, l’entorn paisatgístic privilegiat i el prestigi assolit a escala nacional i internacional (factors que han consolidat el lideratge estatal de Lleida en les activitats relacionades amb aquest àmbit) contribueixin a normalitzar la situació.

Tancats els accessos a peu al congost de Mont-rebei

El congost de Mont-rebei, un dels paratges del Prepirineu més espectaculars per fer senderisme, roman tancat als senderistes per causa de l’esllavissada que va registrar el passat novembre i que va tallar el camí que el recorre. Ramon Iglesias, tècnic de Desenvolupament Turístic del Consell Comarcal del Pallars Jussà, explica que actualment estan tancats els accessos per Sant Esteve de la Sarga (el Pallars Jussà) i el de Corçà (la Noguera), aquest darrer només obert per anar a l’ermita de la Mare de Déu de la Pertusa. Des de Montfalcó (Osca) es pot arribar només fins a la passarel·la.

Sí que es pot recórrer el congost en caiac pel riu Noguera Ribagorçana des dels embarcadors de Masieta, Montfalcó i Corçà, on diverses empreses gestionen l’activitat.

L’Ajuntament d’Àger, a la Noguera, ha aprovat una tramitació d’emergència per contractar un servei que repari el despreniment, que va obligar a tancar-ne els accessos. És previst que les obres d’adequació de l’espai natural comencin els dies vinents per poder reobrir el congost amb seguretat aquest estiu.

El congost és un paratge localitzat al límit entre Aragó i Catalunya, entre les comarques de la Baixa Ribagorça (Osca) i a l'est el Pallars Jussà i la Noguera (Lleida), i constitueix una espectacular travessa senderista per la part més estreta per on el riu Noguera Ribagorçana travessa la serra del Montsec.

Més informació:
Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida
Tel. 973 24 54 08
Web: www.aralleida.cat