Notícies

El Pla d'Urgell Foro Ecoturismo

El Pla d’Urgell acollirà l’any 2022 el III Fòrum d’Ecoturisme de Catalunya

Dilluns, maig 3, 2021
Autor: Roc Llimargas

Centrada en àmbits com la mobilitat sostenible, aquesta important trobada organitzada per la Generalitat de Catalunya compta amb la col·laboració del Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida i del Consell Comarcal del Pla d’Urgell

Les comarques de Lleida acolliran per primer cop el Fòrum d'Ecoturisme de Catalunya, una trobada de referència dels professionals d’aquest sector impulsada per la Generalitat de Catalunya a través de la seva Taula d'Ecoturisme, formada per experts i representants dels sectors públic i privat. La trobada tindrà lloc l’abril del 2022 (donat l’interès que el congrés sigui presencial, s’ha escollit una data en la qual es preveu que la crisi sanitària estigui superada en gran part).

El III Fòrum ENS-Ecoturisme, Natura i Sostenibilitat tindrà lloc al Pla d’Urgell i centrarà els continguts en temes com la mobilitat sostenible. La Direcció General de Turisme de la Generalitat ha valorat molt positivament les condicions naturals i paisatgístiques d’aquest territori lleidatà i en aquest sentit el director general de Turisme, Octavi Bono, ha assegurat que “amb la celebració del Fòrum ENS al Pla d’Urgell, donem l’oportunitat de posar en valor i donar a conèixer la riquesa dels espais naturals de Ponent, els seus recursos i el seu potencial turístic”.

Per la seva banda, la vicepresidenta del Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida, Rosa Pujol, ha assenyalat que és molt interessant que “les Terres de Lleida puguin acollir l’any vinent aquesta trobada en un entorn de referència per a les comarques de la plana de Lleida com ho és l’estany d’Ivars i Vila-sana" i ha volgut subratllar l’aportació del Fòrum “per treballar contra el despoblament i per la dinamització del territori”.

Les comarques de la plana de Lleida acullen molts elements d'interès paisatgístic, natural, arquitectònic i històric. Segons Pujol, “el Fòrum ENS ha de permetre seguir avançant en la creació de nous productes ecoturístics i sostenibles al llarg de tot l’any, tal com es desprèn dels objectius del Pla Estratègic del Pirineu i les Terres de Lleida 2019-2022 impulsat pel Patronat de Turisme. Un full de ruta que vol potenciar un model estratègic de gestió sostenible de turisme basat en els tres pilars de la sostenibilitat: l’economia, el medi ambient i la societat”.

Precisament un dels espais emblemàtics de la plana de Lleida es troba al Pla d’Urgell, l’estany d’Ivars i Vila-sana. Recuperada a partir de l’any 2005, després que l’antic estany fou assecat a mitjans del segle passat, aquesta llacuna d'aigua dolça té una superfície de 126 hectàrees i una profunditat mitjana que no arriba als 2 m. Es tracta de l'estany interior més gran de Catalunya quant a dimensions i acull una important diversitat biològica. amb un dels més alts valors ecoturístics i naturals de les terres de Ponent, amb més de 240 espècies d’aus registrades i envoltat per un itinerari naturalístic de 6 km que es pot fer a peu, en BTT o a cavall.

La Generalitat ha decidit centrar el fòrum en aquest tipus de turisme ja que l’actual situació social afavoreix que els turistes valorin especialment les activitats a l’aire lliure i els espais naturals, per la qual cosa és interessant establir un debat rigorós sobre turisme i sostenibilitat a través de reflexions, presentacions, sessions participatives i sortides de camp que ajudin a identificar i afrontar els nous reptes de l’ecoturisme a Catalunya.

La celebració d’aquest esdeveniment dona resposta a un dels objectius principals del Pla Estratègic de Turisme de Catalunya 2018-2022, el d’afavorir pràctiques sostenibles, que apostin per la qualitat, que preservin l’entorn i que contribueixin a desestacionalitzar i descentralitzar els fluxos turístics. Segons va afirmar l’expert internacional Héctor Ceballos-Lascuráin en el darrer Fòrum ENS, “Catalunya és referent en ecoturisme, el segment turístic amb major creixement a escala mundial”.

El III Fòrum ENS-Ecoturisme, Natura i Sostenibilitat compta amb la col·laboració del Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida i del Consell Comarcal del Pla d’Urgell, com també amb la implicació de l’Associació Leader de Ponent, el Consorci de l’Estany d’Ivars i Vila-sana i els ajuntaments de Vila-sana, Ivars d’Urgell i Mollerussa.

Cal recordar que el primer Fòrum es va celebrar a la Vall d'en Bas, a la Garrotxa, i el segon, a Deltebre, al Baix Ebre.

 

Més informació:

Oficina de Comunicació Departament d’Empresa i Coneixement
Generalitat de Catalunya
E-mail: premsa.emc@gencat.cat
Tel. 93 484 93 51 / 93 484 97 46