Notícies

Alt Pirineu

Els parcs de l’Alt Pirineu i del Cadí-Moixeró optaran a la Carta Europea de Turisme Sostenible

Dilluns, maig 3, 2021

L’objectiu és obtenir una major difusió internacional, garantir la seva preservació i millorar el seu desenvolupament sostenible i la seva gestió turística

Els parcs naturals de l'Alt Pirineu, a la demarcació de Lleida, i del Cadí-Moixeró, entre Lleida, Girona i Barcelona, han acordat iniciar el procés per adherir-se a la Carta Europea de Turisme Sostenible (CETS). Els objectius finals són augmentar el coneixement sobre l’espai protegit i donar suport a la seva preservació, al mateix temps que es treballa per millorar el desenvolupament sostenible i la gestió turística del espais protegits i la seva àrea d’influència, tenint presents les necessitats de l’entorn, de la població i les empreses locals i dels visitants.

La Carta Europea de Turisme Sostenible en espais naturals protegits és una iniciativa de la Federació Europarc, organització que aplega Espais Naturals Protegits de 38 països europeus. Europarc és l’entitat gestora que concedeix l’adhesió a la CETS als espais protegits, en els quals verifica que hi ha un compromís per aplicar els principis del turisme sostenible.

Els dos parcs naturals preveuen constituir en breu sengles grups de treball i un fòrum, que durant aquest 2021 definirà l’àmbit d’actuació de la CETS i treballarà en l’elaboració d’una diagnosi del patrimoni natural, històric i cultural. També s’avaluarà aspectes com la infraestructura de turisme existent, els visitants actuals i els mercats de futur potencial, així com els efectes sobre el medi ambient, l’economia i les comunitats locals, entre d’altres. A continuació es dissenyaran un pla estratègic i un pla d’acció per al foment i la gestió del turisme sostenible per presentar a finals del 2022 formalment a Europarc la candidatura dels dos parcs a la CETS.

A partir d’aquí, s’inicia l’auditoria i la certificació per part d’Europarc i s’emprèn l’execució del pla d’acció. Es preveu que aquesta fase es pugui desenvolupar a partir del 2023. Es calcula que l’any 2024 les empreses turístiques també hi puguin sol·licitar la seva adhesió de forma voluntària i individual. Les empreses adherides disposaran d’eines útils per a la seva sostenibilitat, així com suport tècnic, promoció en xarxa i una certificació de màxim prestigi internacional.

El Parc Natural de l'Alt Pirineu disposa de quasi 70.000 hectàrees i és el més extens de Catalunya. Se situa al Pirineu central català i s'estén per 15 municipis de les comarques del Pallars Sobirà i l'Alt Urgell. El parc acull una rica fauna que inclou isards, galls fers, l'os bru i nombroses aus carronyeres, entre d’altres animals, i també hi destaca la gran varietat de paisatges amb prats alpins, boscos de pi negre i avetoses.

Quant al Parc Natural del Cadí-Moixeró, constitueix l'espai protegit català amb el major nombre d'hàbitats i espècies de flora i fauna d'interès europeu (un total de 30 en cada cas). Amb 41.342 ha, s'estén per les comarques de l'Alt Urgell, la Cerdanya i el Berguedà.

El Pla Estratègic del Patronat aposta també pel turisme sostenible

Cal recordar que el Pla Estratègic 2019-2022 del Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida ja advoca per potenciar un model estratègic de gestió sostenible del turisme basat en els tres pilars de la sostenibilitat: l’economia, el medi ambient i la societat.

En aquesta línia, el proppassat 2 de març el Patronat va organitzar, en col·laboració amb l’Instituto de Turismo Responsable (ITR), una jornada temàtica destinada a explicar la nova metodologia Biosphere Sustainable Lifestyle. La webinar va tenir lloc davant de 145 empresaris i representants del sector turístic de les comarques del Pirineu i les Terres de Lleida. Aquest sistema innovador indica el nivell real de sostenibilitat de qualsevol empresa o entitat vinculada amb l’àmbit turístic, involucrant els seus treballadors i connectant amb els clients, i facilita que l’organització pugui elaborar i executar el seu propi pla de sostenibilitat.

D’altra banda, la Val d'Aran rebrà 2.000.000 d’euros del Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme per desenvolupar un pla que li permeti consolidar-se com a destinació turística sostenible a través d’iniciatives com l'obtenció de la certificació de Reserva de la Biosfera i la creació d'un observatori de turisme rural.

 

Més informació:

Parc Natural de l’Alt Pirineu
Tel. 973 62 23 35
http://parcsnaturals.gencat.cat/ca/xarxa-de-parcs/alt-pirineu/inici/

Parc Natural del Cadí-Moixeró
Tel. 93 824 41 51
http://parcsnaturals.gencat.cat/ca/xarxa-de-parcs/cadi/inici/