Notícies

esglèsia seurí

Seurí mostra el seu tresor pictòric amagat

Divendres, març 26, 2021

El 30 de març s’inicia la temporada de visites als originals frescos de l’església de Seurí (el Pallars Sobirà), pintats pel prestigiós artista català Santi Moix

Amb motiu de la posada en marxa de la campanya de visites a l’obra pictòrica de Santi Moix, plasmada en els murs de l’església de Sant Víctor de Seurí, l’Ajuntament de Sort, el Bisbat d’Urgell i l'Associació de Veïns de Seurí van organitzar el proppassat 18 de març una jornada temàtica adreçada al sector turístic, en el decurs de la qual els assistents van poder conèixer in situ l’obra de l’artista català. L’acte va servir també per anunciar l’inici de la temporada de visites programades, que tindrà lloc el 30 de març, en plena Setmana Santa, i que es mantindrà fins al gener del 2022.

Les visites a l’església es van iniciar l’any 2019, un cop finalitzada la intervenció artística, sumant-se així a l’oferta cultural, de natura i gastronòmica de la vall d’Àssua. El primer any van visitar el temple un total de 1.328 persones, mentre que el 2020, un any marcat per la pandèmia, els visitants van ser 726. Malgrat aquest descens, els responsables de l’equipament consideren positiva aquesta xifra.

També valoren el fet que, un cop es van reprendre les visites al juliol, s’hagi pogut mantenir el calendari previst fins al desembre. Per fer-ho possible, es va optar per solucions com la taquilla inversa quan el confinament era municipal, en un intent de poder oferir una activitat cultural a la gent del municipi de Sort amb les preceptives mesures de prevenció sanitària.

Els frescos murals de Moix cavalquen entre el figuratiu i l'abstracte, entre l'espiritualitat d'una construcció religiosa i l'exuberància física (vehiculada sobretot per mitjà de temes vegetals) del paisatge que l’envolta. Aquesta curiosa iniciativa va començar quan alguns veïns de la vila van proposar a Moix, vinculat des de petit al poble, pintar l'interior de l'església. Després de certes reticències, el pintor va acabar acceptant el repte, animat en bona part pel suport de la Generalitat de Catalunya i del Bisbat d'Urgell, que veuen en la proposta una oportunitat de recuperar i posar en valor un edifici històric i de crear un pol d'atracció turística.

El repte es materialitza la tardor del 2015, moment en el qual el creador barceloní desenvolupa el projecte adaptant-se a les exigències de la tècnica del fresc. El resultat és impressionant i avui dia el visitant queda captivat pel caràcter oníric i la subtilesa cromàtica dels dibuixos que vesteixen els murs del vell edifici. L'actuació artística no ha suposat només la recuperació i l'obertura al públic d'un espai d'interès general. Es tracta d'una actuació que posa en valor el patrimoni de la zona, incrementa l'autoestima dels veïns de la vall i dona projecció internacional al territori.

Santi Moix, nascut a Barcelona el 1960 i resident a Nova York des del 1986, és un creador polifacètic que ha treballat en nombroses disciplines, com ara l’escultura, el dibuix o la pintura, entre d’altres. La seva obra és atrevida, enigmàtica, de vegades inquietant. Navega entre l’abstracció i la figuració, on detenen un paper rellevant la natura i la relació de l’ésser humà amb ella.

 

Més informació:

Ajuntament de Sort

Tel. 973 62 00 10

Web: https://sort.cat/