Notícies

ràfting

Previsions d’una ocupació turística per sobre del 85 % de mitjana per Setmana Santa al Pirineu de Lleida

Divendres, març 26, 2021

Les previsions d’ocupació per al sector de l’allotjament són bones, especialment al Pirineu, com a resultat de la flexibilització de les mesures sanitàries (especialment amb l’aixecament del confinament comarcal i la possibilitat de mobilitat per tot Catalunya per a la mateixa bombolla de convivència) i de les “les ganes de la gent de sortir i gaudir dels espais naturals i de les activitats a l’aire lliure”, en paraules de Rosa Pujol, vicepresidenta del Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida.

Els índexs d’ocupació podrien superar (depenent del sector) el 85%, especialment al Pirineu, sempre que les condicions meteorològiques acompanyin i no hi hagi cap mesura sanitària de darrera hora que limiti la mobilitat, segons manifesten de manera unànime els representants del sector de l’allotjament turístic. Alguns establiments situats a l’entorn de les estacions d’esquí del Pirineu de Lleida poden fregar la plena ocupació de Divendres Sant al diumenge de Pasqua. D’altra banda, es preveu també que la temporada d’esports d’aventura, iniciada el 15 de març, s’activi plenament durant aquests dies de vacances.

La vicepresidenta del Patronat de Turisme, Rosa Pujol, ha explicat que el conjunt del territori presenta per aquestes dates una àmplia oferta d’activitats de terra, aire i aigua per satisfer tots els gustos i que tindrà una bona resposta quant a l’ocupació turística com també a la contractació de serveis turístics a tota la demarcació, però de manera més destacable a la zona del Pirineu. “La gent té ganes de sortir i gaudir dels espais naturals i de les activitats a l’aire lliure després d’aquestes darreres 5 setmanes de confinament comarcal, que se sumen als diferents períodes amb restriccions de mobilitat que hem tingut l’any 2020 a causa de la COVID-19, entre ells la Setmana Santa de l’any passat, que vam passar tots confinats a casa.”

Al mateix temps, Pujol ha reiterat la necessitat de seguir les recomanacions de les autoritats sanitàries i de respectar els desplaçaments dels grups bombolla autoritzats per evitar la propagació del virus i poder continuar l’activitat sense noves limitacions de mobilitat de cara al futur.

El sector dels hotels és optimista i confia en assolir un 90% d’ocupació en el període comprès entre el dijous, dia 1 d’abril, i el dilluns, dia 5, una xifra similar a la de la Setmana Santa d’un any “normal”. El cap de setmana posterior a la de la finalització del tancament comarcal ja es va assolir un 30-35% d’ocupació, cosa que anuncia “una bona demanda d’allotjament”, segons assevera el mateix Josep Castellarnau. D’altra banda, certs esdeveniments esportius com la Volta Ciclista a Catalunya i algunes competicions d’esquí “també ajuden a dinamitzar el sector”, afirma Castellarnau, que recorda que els hotels són espais segurs ja que apliquen amb rigor les mesures sanitàries.

La Federació de Cases Rurals de Lleida preveu una altíssima ocupació durant aquest període, especialment a les comarques de muntanya, on es podria assolir el 100% durant la Setmana Santa pròpiament dita i un 80% durant els dos caps de setmana previs. Jaume Ramon, president de la federació, considera que el fet que la demanda sigui molt alta és una bona notícia, tot i que les restriccions d’ocupació (un màxim de 6 persones de dues bombolles de convivència diferents) suposa un problema per a les cases rurals de lloguer íntegre amb molta capacitat. D’altra banda, explica que ja s’estan fent reserves per als mesos posteriors a Setmana Santa, tot i que “els resultats dependran de les mesures sanitàries que es vagin aplicant en cada moment”.

El sector dels càmpings també afronta amb optimisme aquest període vacacional, amb previsions d’una ocupació molt bona. Marta Cortina, presidenta de l’Associació de Càmpings de Lleida, explica que enguany, i com a resultat de “les ganes de sortir de la gent”, hi ha molta més demanda prèvia respecte a altres temporades, especialment des del cap de setmana del Diumenge de Rams. Cortina valora positivament aquest fet, ja que “d’aquesta manera la gent es reparteix més entre aquests dies de vacances i no es concentra tota en el cap de setmana del 3 i 4 d’abril”. Un cop més, els bungalous “fregaran una ocupació del 100%, ja que és una opció més segura davant la possibilitat d’una meteorologia adversa”, tot i que la reserva de parcel·les també avança a bon ritme. L’únic que lamenta la representant de l’associació és l’absència obligada de visitants d’altres comunitats, com ara els grups procedents del País Basc que solien desplaçar-se a Lleida durant els dies posteriors a la Setmana Santa.

El sector dels esports d’aventura, tot i haver iniciat la temporada el 15 de març amb poca afluència d’usuaris, preveu tenir una bona demanda de serveis durant la Setmana Santa, sempre que les condicions meteorològiques (temperatures no massa baixes i absència de pluges) acompanyin i no hi hagi cap restricció sanitària de darrera hora. Amb el desconfinament comarcal han anat activant-se disciplines com el ràfting, el barranquisme, els esports de llac, el senderisme, la BTT, l’hípica i la resta d’esports d’aventura.

Florido Dolcet, president de l’Associació d’Empreses d’Esports d’Aventura del Pallars Sobirà, assegura que les condicions actuals són òptimes per gaudir d’una bona temporada, ja que “després d’un any d’experiència, els protocols sanitaris estan perfectament definits i podem garantir una activitat del tot segura, d’una banda, mentre que la neu acumulada aquest hivern ha produït unes reserves d’aigua suficients per afrontar l’estiu amb cabals òptims, de l’altra”. L’obertura de fronteres al turisme internacional seria un altre factor que contribuiria a reactivar el sector.

La temporada a Lleida per als esports d’aventura al Noguera Pallaresa va del 15 de març al 15 d’octubre, període previst en el conveni de col·laboració amb Endesa destinat a regular el cabal del riu.

 

Obertura dels monuments i serveis turístics

El Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, com també els diferents parcs naturals de la demarcació de Lleida, les esglésies de la Vall de Boí, el Centre d’Observació de l’Univers del Montsec (que ha ampliat les visites al públic a partir del 19 de març), el monestir de Vallbona de les Monges, l’estany d’Ivars i Vila-sana, la Ruta dels Castells de Lleida (que ha recuperat les visites guiades després d’un any) i la mateixa Seu Vella de la ciutat de Lleida (elegida recentment com a monument favorit de Catalunya en el programa “Batalla monumental” de TV-3), seran alguns dels diferents indrets de la demarcació lleidatana que rebran, igual que els anys anteriors, un bon nombre de visitants durant aquesta Setmana Santa.

 

Més informació:

Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida

Tel. 973 24 54 08

www.aralleida.cat