Notícies
pesca

Inici de la temporada de pesca als rius de baixa muntanya de Lleida

Divendres, març 26, 2021

La reactivació general del sector del turisme, afavorit per l’aixecament del confinament comarcal, ha propiciat un bon inici de la temporada de pesca de salmònids (truita) als rius de baixa muntanya de Lleida.

El dia 13 de març es va donar el tret de sortida de la campanya d’enguany, que s’allargarà durant 7 mesos, concretament fins al 15 d’octubre. Des d’aleshores s’ha anat incrementant el nombre de pescadors a les comarques lleidatanes, per la qual cosa es preveu una notable presència d’aquest col·lectiu durant la Setmana Santa, tot i que el període fort és l’estiu.

Rodrigo González, secretari general de la Federació Catalana de Pesca Esportiva i Càsting (FCPEC), considera que els paratges privilegiats que envolten el Noguera Pallaresa i la gran afició que hi ha a Catalunya (amb més de 110.000 llicències de pesca recreativa de superfície i quasi 74.000 permisos de pesca en zona controlada per campanya) auguren una bona temporada. Cal afegir que les reserves d’aigua són també elevades, la qual cosa optimitza encara més les perspectives de la campanya d’enguany.

González remarca també que la presència dels pescadors comporta un valor afegit a l’economia local, ja que “contribueix en part a la reactivació de l’hostaleria dels municipis amb pesca”.

Lluís Sánchez, responsable de la Secció de Pesca del Club de Caça i Pesca (CCP) Alt Urgell, també és optimista respecte a la temporada recentment iniciada ja que hi ha “moltes ganes” entre els aficionats a la pesca de retrobar-se amb el seu hobby. La comarca té uns 101 quilòmetres habilitats per a la pesca, destacant el tram de la capçalera del pantà d’Oliana, el tram del Segre que va d’Organyà a la Cerdanya o el tram del Valira fins a Andorra.

Referint-se al perfil del pescador estàndard, Sánchez explica que “en el 70% dels casos es tracta de persones que venen soles o grups d’amics”, o bé “d’homes la família dels quals aprofita per fer altres activitats”. En anys normals, la majoria de pescadors venen de Catalunya, amb percentatges més petits procedents d’Aragó, La Rioja, el País Basc i València.

El representant del CCP Alt Urgell remarca també com a novetat l’habilitació d’un nou tram de 45 quilòmetres per a la modalitat d’spinning (pesca amb esquer artificial o vinil) entre el riu Segre a l’altura de Noves de Segre fins a la frontera amb França a Puigcerdà.

Cal recordar que la temporada de pesca de salmònids als rius d’alta muntanya va del 15 de maig al 15 d’octubre, mentre que la pesca de ciprínids (carpa, barb i altres) és autoritzada durant tot l’any. Una de les novetats de la campanya d’enguany és la prohibició d’utilitzar el plom, un metall molt contaminant de l’aigua i que afecta el medi ambient, substituït pel tungstè o per pedres de riu.

 

Associació Catalana de Guies de Pesca

Cal remarcar que Catalunya disposa des de l’any 2020 de la primera associació de guies de pesca, reconeguda oficialment per la Generalitat i que desenvolupa una part important de l’activitat a les comarques de Lleida. L’Associació de Guies de Pesca de Catalunya és un col·lectiu de professionals que ofereix un servei complet a l’aficionat a la pesca, des de la tramitació dels permisos i la documentació necessària, lloguer d’estris i material esportiu i acompanyament a zones escollides fins a la reserva, si s’escau, en restaurants, allotjaments o altres serveis.

Així, els guies de l’associació proposen el millor lloc per pescar, els horaris més adequats, l’esquer més adient, etc., sempre en funció de les preferències del client. Depenent més o menys de la zona de pesca en la qual es mouen, es tracta de guies experts en salmònids (truita), ciprínids (barb, carpa, etc.) o depredadors (silur, lluç...).

El lleidatà Pere Barberà, secretari de l’entitat, considera que aquesta iniciativa resulta molt interessant per al pescador, “que pot desplaçar-se a un indret que no coneix amb la seguretat que serà assessorat abans, durant i després de la pesca per un professional expert”. Barberà explica que es tracta de guies amb molta experiència en l’art de la pesca i bons coneixedors del territori, la qual cosa garanteix al client una vivència molt gratificant.

 

Lleida, una destinació molt apreciada pels amants de la pesca

La demarcació de Lleida és una destinació molt apreciada pels amants de la pesca, ja que els seus rius i llacs, envoltats d’un entorn natural privilegiat, ofereixen nombroses possibilitats per a aquesta disciplina. Hi destaca la truita comuna dels Pirineus, una de les espècies més valorades, present en els 600 km de rius cristal·lins on la pesca és autoritzada sota control de la Direcció General d'Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi Ambient. Actualment els pescadors són conscients de la fragilitat de l’entorn natural i aproximadament un 60% opten ja per la pesca sense mort, tècnica que garanteix una major protecció del patrimoni piscícola de la zona.

La demarcació de Lleida disposa de més de 80 zones de pesca controlada (ZPC), cosa que representa la meitat del conjunt del territori català. Un dels millors indrets és el riu Noguera Pallaresa, a la comarca del Pallars Sobirà, amb els seus rierols, llacs i embassaments. Hi ha l’opció de la part alta del Pallars, amb els seus 240 km de rius, els seus 32 estanys naturals de muntanya i els seus 3 embassaments, o l’opció de la part baixa, amb 50 km de rius des del Romadriu fins al llac de Sant Antoni, al Pallars Jussà.

Els aficionats a la pesca esportiva podran anar també a l’Alta Ribagorça, a la Val d’Aran, als Pallars, a l’Alt Urgell i a la Cerdanya, a més d’alguns llocs del Solsonès per pescar els salmònids (truita comuna). Pel que fa als ciprínids (barb), els indrets preferits són els embassaments de Cellers, Utxesa, Sant Antoni (Talarn), Oliana i Rialb.

 

Més informació:

Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida

Tel. 973 24 54 08

www.aralleida.cat

 

Federació Catalana de Pesca Esportiva a Lleida

Tel. 656 74 57 70 (Rodrigo González)

Web: https://fcpec.cat/

 

Club de Caça i Pesca (CCP) Alt Urgell

Tel. 646 91 50 92 (Lluís Sánchez)

 

Associació Catalana de Guies de Pesca

Tel. 696 84 23 34 (Pere Barberà)