Notícies
horta de lleida

Innovadora proposta agroturística per conèixer i posar en valor l’Horta de Lleida

Divendres, març 26, 2021

Granja Pifarré inaugura el 20 de març el projecte “Engranja't a l'Horta”, un recorregut experiencial per 7 punts emblemàtics d’aquesta zona agrària

Amb el nom d’“Engranja’t a l’Horta”, Granja Pifarré ha inaugurat el 20 de març una innovadora proposta agroturística i agrocultural consistent en un recorregut experiencial per 7 punts emblemàtics situats en aquesta singular zona agrària que envolta la ciutat de Lleida. L’objectiu de la iniciativa és contribuir perquè els visitants coneguin, entenguin i valorin millor l’Horta de Lleida a través d’una experiència vivencial amena i alhora pedagògica. D’altra banda, es planteja també com una eina de promoció dels productors i productes d’aquesta àrea.

Aquest projecte interpretatiu creat entorn de l'Horta, de la seva història i de la seva producció agropecuària ha comptat amb la col·laboració de l'equip de NOMON (Turisme Cultural), empresa lleidatana especialitzada en visites guiades i serveis per conèixer el patrimoni i la cultura de Lleida. Les visites es fan els caps de setmana (sempre amb reserva prèvia), però també es pot concertar visites en grup en dies laborables via correu electrònic (granjapifarre@gmail.com). L’experiència és oberta a famílies, grups escolars, d’empresa, de gent gran i tot tipus de col·lectius, respectant en tots els casos els protocols sanitaris. Granja Pifarré està situada a 2 km de Lleida i s’hi pot accedir a peu, en bicicleta o en cotxe.

L’itinerari inclou 7 espais de visita. El primer és una antiga quadra, que fa les funcions d’espai d’acollida; es tracta d’un edifici on a mitjan anys 50 es munyien les vaques a mà. Ara s'ha convertit en un espai museïtzat que ajuda a entendre l'Horta des del segle XIX fins a l'actualitat, amb imatges, arxius interactius, eines i màquines agrícoles (un tractor, un carro, una ventadora, objectes de la lleteria, etc.) i documentació d’hemeroteca (com un retall de diari del 1967 on ja es parla de la Granja Pifarré i la seva vinculació a la festa de Sant Antoni). Aquest espai és obert també a actes culturals de tot tipus.

La ruta “Engranja’t a l’Horta” porta el visitant a conèixer la Torre Farinetes, catalogada i datada del segle XIX, que acull mobles d’època i on hom es pot familiaritzar amb les característiques d’un antic habitatge agrari amb els serveis bàsics, en comparació amb un de modern. El tercer punt és el galliner, l’hivernacle i l'hort amb productes de temporada (tomàquets, patates, carxofes, enciams, bròquils, cols, maduixes...). A continuació es visita el camí de la Sèquia Major, de mitjan segle II, amb la corresponent explicació històrica, i la finca de fruiters de la Torre Fugó, on es produeixen peres de la DOP Pera de Lleida.

La cinquena etapa són els estables de vaques, on els visitants podran fer diverses activitats (alimentar els animals o dur a terme tallers de desgranament de panís i de conserves, entre d’altres) i on el guia explica curiositats del món boví (tipus d’alimentació, el procés de reciclatge del fem). Tot seguit es visita l’espai Vaques del Món, amb 12 races diferents de bovins d’arreu d’Europa, única a Catalunya. El darrer punt és l’Agrobotiga, amb una mostra dels diferents productes de proximitat que elaboren diverses famílies d’agricultors i ramaders a l’Horta de Lleida, com ara la melmelada, sucs, fruita en conserva, oli, cervesa, mel, ous, bombons o les essències botàniques, entre d’altres.

L’itinerari té una durada d’entre 60 i 90 minuts, es fa caminant i és accessible per a persones amb discapacitat física o problemes de mobilitat (gent gran, persones en cadira de rodes, etc.).

 

Plataforma promocional per als pagesos i ramaders locals

El projecte vol esdevenir també una plataforma promocional per als pagesos i ramaders locals, i en aquest sentit els visitants podran conèixer els productors i productores de l'Horta per mitjà dels seus productes de qualitat. “Es tracta d’una aposta clara per l'economia circular i local, que avui dia tothom reconeix com a bàsica i que Granja Pifarré incorpora a la iniciativa perquè va en la línia dels valors de la proposta ‘Engranja't a l'Horta’”, segons afirma Joan Pifarré, president de l’Associació per a la interpretació de l’Horta, una entitat vinculada a Granja Pifarré.

El tret de sortida del projecte ha tingut lloc el cap de setmana del 20 i 21 de març a Granja Pifarré amb diverses visites pilot adreçades a professionals i entitats vinculades al territori. Així, associacions de veïns i veïnes de l'Horta, productors i altres col·lectius han estat convidats a participar-hi en grups reduïts i amb mesures preventives de seguretat motivades per l'actual situació de pandèmia.

Granja Pifarré treballa des de fa 4 anys, amb la col·laboració de guies turístics, historiadors, docents i pagesos, per oferir un producte agrocultural i experiencial vinculat a l'Horta de Lleida. En el decurs de la preparació i recerca del projecte "Engranja't a l'Horta" s'han recuperat imatges de l'Arxiu Nacional de Catalunya, de fons documentals de l'IEI i d'altres fons privats, així com valuosa documentació que ajudarà els visitants a aprofundir en els secrets de l'Horta lleidatana.

Coincidint amb l'inici de la primavera, a partir del 21 de març el web www.granjapifarre.com ja ofereix la possibilitat de fer reserves online per poder gaudir d'aquesta nova experiència a l'Horta de Lleida.

 

Més informació:

Joan Pifarré

Tel. 646 44 66 22

Web: www.granjapifarre.com