Notícies

Tremp recupera les antigues adoberies

Divendres, març 5, 2021

El Consell Comarcal del Pallars Jussà ha iniciat les obres de rehabilitació de les antigues adoberies de Tremp, documentades ja al segle XVI, una actuació que inclourà l’adequació dels accessos a la zona i la creació d’un itinerari per a vianants d’un quilòmetre i mig que resseguirà el curs del barranc de la Fontvella

La capital del Pallars Jussà recuperarà un espai històric i guanyarà un camí natural que faran les funcions tant d’itinerari urbà com de punt d’interès turístic. Els treballs consistiran a consolidar l’antiga edificació de les adoberies, que es trobava en molt mal estat, a fi de fer-la visitable. A la planta baixa, on hi ha les instal·lacions de tractament de la pell animal, s’instal·laran cartells explicatius, mentre que la primera planta s’habilitarà com a mirador, amb vistes al barranc de la Fontvella. L’actuació, desenvolupada en el marc del projecte FEDER de “Valorització del Patrimoni Cultural i Natural per a la dinamització turística del Pallars Jussà”, té un pressupost de 325.000 €.

Després d’aquesta primera fase, iniciada aquest mes de febrer, es portarà a terme una segona, en la qual s’adequaran els accessos a la zona per tal d’enllaçar les adoberies amb un futur itinerari per a vianants urbà d’1,5 km que resseguirà el curs del barranc de la Fontvella fins a arribar a la carretera C-1412b. A més, es preveu que més endavant el sender s’ampliï un quilòmetre més fins a connectar amb l’itinerari que el Consell Comarcal té previst fer a l’àrea dels embassaments de Sant Antoni i Terradets.

Aquesta segona fase vol posar en valor aquest espai verd urbà i els seus elements patrimonials, com el pont romànic de Sant Jaume, els baixos del convent homònim situats sota l’alberg de joventut i les esmentades adoberies i també estudiar el paper d’aquest curs fluvial en la història de la ciutat.

El barri de les Adoberies de Tremp és fruit de l’increment de les activitats manufactureres als inicis de l’edat moderna (finals del segle XV) així com de l’explotació per part del convent de Sant Jaume de les aigües del riu de Tremp. En aquest barri s’instal·laren diversos tallers que adobaven pells per al seu posterior aprofitament. Aquesta activitat industrial de Tremp, documentada ja als segles XVI i XVII, va esdevenir un dels sectors econòmics més importants de la vila fins a la seva desaparició definitiva a mitjan segle XIX.

Les inversions són cofinançades pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional de la Unió Europea, en el marc del Programa Operatiu FEDER de Catalunya, amb una aportació del 41% del pressupost. La resta és finançada per la Diputació de Lleida (el 21%) i per l’Ajuntament de Tremp (el 38%).

El projecte de “Valorització del Patrimoni Cultural i Natural per a la dinamització turística del Pallars Jussà” inclou també la remodelació del Museu d’Isona, ja en execució, l’adequació del Parc del Pinell per valor de 60.000 € i altres 6 actuacions a diferents indrets de la comarca, ja fetes.

 

Més informació:

Consell Comarcal del Pallars Jussà

Tel. 973 65 01 87

Web: www.pallarsjussa.cat