Notícies

Taüll ja forma part del projecte europeu Charm

Divendres, març 5, 2021

Taüll ha estat escollit com un dels dos pobles per representar Catalunya a la xarxa europea de pobles amb encant CHARM. La població de l’Alta Ribagorça ha estat inclosa en aquesta innovadora ruta transnacional de 10 pobles amb encant de sis països diferents que ofereixin activitats basades en el patrimoni cultural i natural en zones rurals europees.

L’atractiu turístic de la Vall de Boí s’ha vist incrementat amb el plus afegit que suposa l’entrada del poble de Taüll al projecte CHARM, una iniciativa destinada a crear fluxos cap a zones rurals o menys turístiques, contribuint d'aquesta manera a descongestionar les àrees i ciutats amb una alta concentració de visitants. El projecte europeu, liderat per l’Agència Catalana de Turisme, pretén preservar i promoure també el patrimoni històric i tradicional de les àrees rurals, i la seva arquitectura i paisatges a través d'experiències innovadores.

Així doncs, després de 2 anys d’implementació, aquest mes de març el projecte CHARM és ja una realitat amb la creació d’una ruta transnacional de 10 pobles amb encant de sis països diferents. Els nuclis que formen part del projecte són Taüll i Rupit (Espanya); Friedrichstadt, Burg-Reulan i Seiffen (Alemanya); Mathildelal i Oravi (Finlàndia); Monsaraz i Sortelha (Portugal), i Cunziria (Itàlia).

El poble de Taüll pertany al municipi de la Vall de Boí i disposa de grans atractius turístics, com les esglésies romàniques de Santa Maria i Sant Climent de Taüll, espectaculars exemples d'arquitectura romànica declarats Patrimoni de la UNESCO; la Festa Major i la baixada de falles, que tenen lloc el tercer cap de setmana de juliol, a més de l'àmplia oferta de serveis i la prestigiosa gastronomia pirinenca. D'altra banda, l'entorn paisatgístic (amb el Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici com a referència principal), el termalisme i l'esquí, el senderisme i altres activitats de muntanya completen l'oferta turística de la zona.

L’oferta turística dels pobles de la xarxa s’estructura mitjançant la col·laboració entre ens públics i locals. L’objectiu és involucrar 110 Petites i Mitjanes Empreses (PIMES) que formaran part d’aquest projecte, combinant coneixements especialitzats i valors afegits per poder oferir propostes singulars, siguin de mig dia, de jornada completa o bé estades amb 1 o 2 pernoctacions. Actualment la pàgina web del projecte CHARM recull més de 50 activitats i més de 20 productes turístics d’1 o 2 nits per implicar el visitant en la vida quotidiana de la destinació escollida, participar en el seu estil de vida i tradicions i viure una experiència singular. Els nous productes i paquets turístics s’adrecen tant a mercats locals com a mercats de mitjana i llarga distància.

La iniciativa vol proporcionar al visitant europeu experiències úniques, en indrets amb encant relativament poc coneguts i escassament massificats, en entorns naturals atractius i durant els 365 dies de l’any. Es valora també que el viatger pugui contactar amb la gent, les històries i els costums autòctons, respectant l’entorn natural i cultural. En el cas de Taüll, es proposen experiències des d’unes hores a 3 dies destinades a conèixer el poble i les seves històries i llegendes, els temples romànics, el balneari de Caldes de Boí, el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, els productes artesanals i la gastronomia local.

Igualment, el projecte CHARM pretén contribuir a la diversificació de l'oferta turística, al desenvolupament de l'economia local (principalment a través de la creació de llocs de treball i del suport a les PIMES), a la desestacionalització i a fomentar la desconcentració turística tot contribuint a una millor cohesió territorial.

El procés de creació de la xarxa s’ha completat amb una conferència final, el 2 de març, en la qual han intervingut socis del projecte, experts en turisme i ponents convidats d’institucions europees. L’objectiu d’aquesta conferència ha estat compartir experiències (com la confecció d’un compendi de bones pràctiques centrades en la promoció turística de les destinacions rurals per tal d’ajudar a donar visibilitat a aquestes zones) i presentar el projecte com una de les possibles solucions per al turisme en un món postcovid-19, en la qual caldrà potenciar la generació de fluxos cap a zones rurals o menys turístiques per descongestionar les àrees i ciutats amb una alta concentració de visitants, i alhora preservar i promoure el patrimoni històric i tradicional d’aquestes àrees.

El projecte, que vol impulsar la competitivitat del turisme europeu i promoure la imatge d’aquest continent com a destinació turística global d'excel·lència, ha rebut 533.280 euros de finançament del Programa Europeu COSME. L'Agència Catalana de Turisme té 6 socis més, que són Turismo Vivencial (TUVI), Tradições d'Outrora (TDO-PORTGALL), Institut für Tourismus-und Bäderforschung in Nordeuropa gmbh (NIT), Tour Guide Fox (TGF), Software Engineering Italia-SWING:IT (SE IT) i Network of European Regions for a Sustainable and Competitive Tourism (NECSTOUR).

 

Més informació:

Ajuntament de la Vall de Boí

Tel. 973 69 40 18

https://www.ajuntamentvalldeboi.cat/