La Vall de Boí disposa des del mes de març d’un nou mirador, el de Santa Maria de Cardet, que juntament amb la passarel·la annexa forma part de la xarxa de miradors inclusius per a persones amb qualsevol diversitat funcional, amb la finalitat de facilitar-los l’accés als espais naturals d’especial valor ambiental i paisatgístic.
El Mirador de Santa Maria de Cardet permet arribar sota l'imponent absis de Santa Maria de Cardet, un dels més espectaculars de la vall. El temple es va erigir sobre el fort pendent de la muntanya, aprofitant el desnivell del terreny es va construir una petita cripta a l'interior, l'única de tot el conjunt romànic de la Vall de Boí. A més ofereix unes vistes privilegiades sobre la plana de Barruera i tot l'espai natural del Salencar.
La intenció d’aquest projecte és crear una oferta de miradors inclusius per a persones amb qualsevol diversitat funcional, amb la finalitat de facilitar-los l’accés als espais naturals d’especial valor ambiental i paisatgístic fomentant la interacció amb el medi natural i en aquest cas de Santa Maria de Cardet poder contemplar el seu imponent absis. L’actuació s’emmarca en el Pla de Sostenibilitat Turística, finançat mitjançant els fons Next Generation UE i inclòs en un dels quatre eixos amb què es defineix el pla, la transició verda i sostenibilitat.
A més del Mirador de Santa Maria de Cardet, la vall disposa del Mirador de la Santeta, a només 15 minuts del poble de Taüll; el de les Cuirilles, a uns 30 minuts de Taüll; el del Camí del Pago, en l’itinerari històric que comunica els nuclis de població de Boí i Durro; el del Tussal de Comú, accessible des d’Erill la Vall; el de l’ermita de Sant Quirc de Durro, i el de l’Escaleta, a uns 40 minuts d’aquesta construcció.
Durro, “un dels pobles més bonics d’Espanya”
La població de Durro, a la Vall de Boí, va celebrar el proppassat 24 de març la seva entrada a l’associació “els pobles més bonics d’Espanya”, reconeixement que es va fer efectiu el gener d’enguany. La vila destaca
pel seu conjunt arquitectònic, cultural i natural, i la seva fisonomia arquitectònica manté un aire rústic i medieval amb un nucli antic que combina l'aspecte residencial amb el ramader i agrícola. Cal afegir que hi coincideixen tres patrimonis de la UNESCO: l’església de la Nativitat i l’ermita de Sant Quirc com a Patrimoni Mundial, les falles com a Patrimoni Immaterial i el reconeixement UNESCO de destinació Starlight.
Formen part de l’associació 111 poblacions repartides per tot el territori espanyol, entre les quals 5 de Catalunya. D’aquestes, 4 són al Pirineu lleidatà (Arties, Garòs i Bagergue, a la Val d’Aran, i Durro, a l’Alta Ribagorça).
Obre el balneari de Caldes de Boí
El balneari de Caldes de Boí, situat en ple cor de la vall de Boí, a 1.500 metres d’altura i envoltat de paratges espectaculars d’alta muntanya, es posa en marxa el 28 d’abril amb diverses promocions d’inici de temporada. Un dels principals atractius és el centre termal i els seus programes de salut avantguardistes, gràcies a les 37 deus que brollen per una superfície de 24 hectàrees de jardins. Les aigües del balneari de Caldes de Boí són mineromedicinals de diferents composicions i temperatures, que van dels 4º fins als 56º C. De la font del Bou neix l’aigua mineral que es comercialitza sota la denominació de “Caldes de Boí”.
A més de l’oferta termal, la Vall de Boí és una de les zones del Pirineu lleidatà més riques des del punt de vista paisatgístic i monumental. Hi destaca el conjunt d’esglésies romàniques, declarat Patrimoni de la Humanitat el 30 de novembre de l’any 2000. En formen part les esglésies de Sant Climent i Santa Maria de Taüll, Sant Joan de Boí, Santa Eulàlia d’Erill la Vall, Sant Feliu de Barruera, la Nativitat de Durro, Santa Maria de Cardet, l’Assumpció de Cóll i l’ermita de Sant Quirc de Durro. Una de les seves característiques principals és la unitat d’estil arquitectònic. Són construccions edificades durant els segles XI, XII i XIII seguint els models procedents del nord d’Itàlia (romànic llombard) que es caracteritzen pel treball de la pedra acurat, els esvelts campanars de torre i la decoració exterior d’arcs cecs i bandes llombardes.
A més del conjunt d’esglésies romàniques, els visitants poden gaudir de la resta dels principals actius turístics i culturals de la zona, com ara les 8.802 ha del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici (espai natural que atreu uns 200.000 visitants l’any), l’estació d’esquí de Boí Taüll Resort, la xarxa de camins senyalitzats, la bona oferta d’activitats de turisme actiu i de muntanya, les tradicions i la saborosa gastronomia de muntanya.
Més informació:
Patronat de la Vall de Boí
Tel. 973 69 40 00
www.vallboi.cat
Caldes de Boí
Tel. 973 69 62 10
www.caldesdeboi.com