Setau Sagèth

Un nou trekking als Pirineus!

Gràcies a l’obertura de dos nous refugis guardats a la Val d’Aran Era Honeria a la vall de Toran i Conangles a la boca sud del Túnel de Vielha, s’ha creat un nou trekking que transcorre pels pobles i les zones més significatives de les muntanyes de l’Aran (la Val d’Aran).

El SETAU SAGÈTH és una travessia circular que comença i s'acaba a Vielha, amb 103 quilòmetres de recorregut i 9.480 m de desnivell acumulat. Travessa tres colls de muntanya, plens d’història i de tradicions. El coll de Guerri, de 2.320 m, comunica la vall de Toran, autèntic paradís de bosc primari, valls penjades i profunds congostos, amb els llacs de Liat a la zona denominada “Territori Miner” de la Val d’Aran, per les antigues mines que hi havia a tota la regió. El port de Rius, de 2.340 m, antiga ruta de transhumància i zona on es troben els grans llacs de l’Aran com l’estany de Mar i Rius, per on passaven els ramats procedents d’Aragó a les pastures araneses de Colomers i Restanca. El port de Vielha, amb els seus 2.442 m, és el punt culminant de la travessa, un pas natural ple d’història de l’Aran i dels Pirineus, utilitzat des de fa segles pels habitants de les valls com a comunicació i transport de mercaderies.

L'itinerari segueix en gran part el sender de gran recorregut GR 211 i s’ha dissenyat en 5 etapes. També té un caràcter cultural i de patrimoni, ja que la primera etapa transcorre pel “Camin Reiau”, sender que comunica els pobles de l’Aran, on es pot visitar algunes de les millors mostres d’art romànic. Es fa final d’etapa a tres pobles de la Val d’Aran, la qual cosa possibilita conèixer millor la cultura aranesa i, a la vegada, la comoditat de dormir en un hotel.

El forfet SETAU SAGÈTH dóna opció a dos nivells d’allotjament i inclou un carnet de ruta per sellegar a cada etapa, un mapa de la Val d’Aran i Road-Book de l'itinerari, com també una sèrie de serveis. Els principals, i que la diferencien d’altres travesses del mateix tipus, són que porta incorporada una assegurança d’assistència i d’accidents i que hi ha TRANSPORT D’EQUIPATGE A CADA ETAPA, de manera que les persones fan el recorregut portant només les coses que necessitaran durant la jornada. Per a aquells qui ho desitgin, el trekking es podrà fer en 4 o 3 etapes i també hi haurà l’opció de fer-lo en dues sortides. El trekking ofereix un descompte als qui tinguin targeta federativa de muntanya.

 

1a ETAPA: De Vielha a Bossòst

Sortida de Vielha pel GR 211 en direcció a Vilac. Mont, Montcorbau, Betlan, Aubert, Arròs, Pont d’Arròs, Begós, Vilamòs, Arró, Era Bordeta, Bossòst.

Distància: 22 km
Desnivell: + 737 m / - 1.046 m
Temps estimat: De 6 a 7 hores

A destacar: Els pobles pels quals passa el sender, les seves esglésies i patrimoni cultural. Vista fantàstica de l'Aneto i la Maladeta des de Vilamòs.

 

2a ETAPA: De Bossòst al Refugi de la Honeria (vall de Toran)

De Bossòst a Les. Pontaut, Canejan, Porcingles, Sant Joan de Toran, Refugi de la Honeria.

Distància: 16,5 km
Desnivell: + 635 m / - 315 m
Temps estimat: De 5 a 6 hores

A destacar: Jornada de transició que ens porta a la magnífica vall de Toran. Plaça del Taro i termes a Les. Les vistes del pla de Bossòst i Les des de Canejan.

 

3a ETAPA: Del Refugi de la Honeria a Salardú

Etapa reina i clau de tota la travessia. La seva longitud, desnivell i bellesa en fan una gran etapa de muntanya.
Des del refugi seguim el GR 211 fins al Pla de Grauers i Coth de Guerri. Refugi de Liat, Pla de Tor, Borda era Lana, Bagergue, Salardú.

Distància: 27 km
Desnivell: + 1.305 m / - 1.057 m
Temps estimat: De 7 a 8 hores

A destacar: La pujada al Pla de Grauers per un bosc primari amb faigs centenaris, la gorja de Herme i les parets del Tuc de Herme. Vestigis de l'explotació minera a Guerri i Liat. L'estany de Liat amb el Tuc de Mauberme.

 

4a ETAPA: De Salardú al Refugi de Conangles

De Salardú a Arties, on deixem el GR 211 per recórrer la ribera de Valarties. Pont Resec, Pontet de Rius, estany de Rius, Port de Rius, Refugi de Conangles.

Distància: 21 km
Desnivell: + 1.176 m / - 850 m
Temps estimat: De 6 h 30' a 7 h 30

A destacar: El patrimoni cultural de Salardú i Arties. El camí de Valarties, presidit per l'espectacular cara nord del Montardo d’Aran. L'estany i el port de Rius, lloc utilitzat des d'antany per al pas de bestiar.

 

5a ETAPA: Del Refugi de Conangles a Vielha

Des del refugi cap a la boca sud del Túnel de Vielha. Port de Vielha, Font Freda, ribera del riu Nere, Vielha.

Distància: 16,5 km
Desnivell: + 887 m / - 1.472 m
Temps estimat: De 5 h 30' a 6 h 30'

A destacar: Pas històric utilitzat des de fa segles pels habitants d'aquestes valls per al transport de mercaderies i desplaçaments. Vista magnífica de la Val de Mulleres, el massís de la Maladeta i la Val d’Aran. Arribada directa a Vielha per la seva Plaça Major.

 

Més informació: Eth Setau Sagèth

Fotos
Vídeos