Ruta dels Orígens

La Ruta dels Orígens” agrupa 6 socis de la regió pirinenca implicats en la investigació i la divulgació científica.

“La Ruta dels Orígens" us convida a fer un viatge pel territori pirinenc a la recerca dels nostres orígens, permetent al visitant comprendre que en el cor de l’astronomia, la paleontologia i l’arqueologia es troben les mateixes preguntes que molts ens fem: Qui som? D'on venim?

Endinseu-vos en els confins del temps, el moment del naixement de l'Univers, de la Terra i dels seus paisatges, el moment de l’origen de la vida i dels nostres avantpassats. Durant el trajecte, el visitant s’aturarà a diversos centres científics del massís pirinenc, on podrà explorar jaciments arqueològics i paleontològics i excavar ell mateix, observar les estrelles a la nit, descobrir una exposició original o un espectacle de planetari. Les activitats de la ruta van adreçades tant a escolars com al públic en general.

  • Centre d’Observació de l’Univers, Àger

És un gran multiespai lúdic dedicat a la docència i la divulgació de l'astronomia.

Ofereix 2 espectacles de planetari al voltant dels orígens:

1r. “Selecció Natural”, que ens porta juntament amb Darwin a descobrir l’origen i l'evolució de les espècies.

2n. “Orígens de la Vida” tracta d'algunes de les preguntes més profundes de la ciència: els orígens de la vida i la recerca de la vida fora de la Terra. Començant amb el Big Bang, en ordre cronològic, l’espectacle tracta de la química prebiòtica a l'Univers, la formació d’estrelles, la formació del sistema solar i la primera vida a la Terra.

També es pot gaudir de tallers d’astronomia, tallers de coets i l’observació astronòmica.

 

  • Jaciment arqueològic de la Roca dels Bous, St. Llorenç de Montgai

Proposa una visita guiada per un arqueòleg professional del jaciment neandertal de la Roca dels Bous. Es facilita a cada visitant una pantalla digital tàctil (IPAD). Amb aquests mitjans, el jaciment esdevé una finestra al passat per a una millor comprensió de com aquests avantpassats nostres construïen el seu món social.

 

  • Parc Arqueològic didàctic, St. Llorenç de Montgai

El parc conté rèpliques de campaments i de poblats prehistòrics i espais que simulen els diferents elements d’una excavació arqueològica. Es pot gaudir de tallers d’arqueologia i de prehistòria.

 

  • La Cité de l’Espace, Tolosa de Llenguadoc

Parc temàtic dedicat a l’astronomia i a l’espai.

Ofereix les següents exposicions en el marc de “la Ruta dels Orígens”:

1. “El Centre de la Terra”, un joc col·lectiu sobre la varietat de formes de vida terrestre, la seva increïble capacitat d’adaptació i la qüestió del seu origen.

2. “La Porta dels Mons”, una exposició sobre la qüestió de l’origen de la vida terrestre i la seva possible existència en el sistema solar i també sobre els exoplanetes.

3. “L’Observatori” ofereix una aproximació a l’astronomia contemporània i proposa al visitant explorar el cel sobre els nostres caps per descobrir els principals objectes i estructures que hi ha a l’Univers.

També es pot gaudir d’espectacles de planetari i de les múltiples activitats i simulacions al voltant de la recerca de l’espai que ofereix aquest parc temàtic.

 

  • À Ciel Ouvert, Fleurance (Midi-Pyrénées)

Ofereix en el marc de la ruta jornades temàtiques per a escolars i mòduls d’estades familiars de cap de setmana i vacances al voltant de l’astronomia:

o  Origen del sistema solar.

o  Origen de la mesura del temps.

o  Mitologia dels orígens.

o  Història dels nostres orígens.

o  La recerca dels nostres orígens.

També es pot gaudir de l’observació astronòmica i de tot un seguit de tallers al voltant de l’astronomia.

 

  • Museu d'Història Natural, Tolosa de Llenguadoc

Museu on la zoologia, la botànica, l’etnografia, la geologia, la paleontologia i la història  mostren la relació entre l’ésser humà, la natura i el medi ambient.

Ofereix la presentació del jaciment paleontològic de Montreal du Gers al museu de Tolosa de Llenguadoc.

També es pot gaudir d’exposicions temporals, com ara una sobre la prehistòria.

 

Més informació: Oficina de Turisme de Catalunya a Lleida

Fotos
Vídeos