Ruta dels Oficis

Interessant recorregut etnogràfic per la comarca de l'Alt Urgell que té com a principal objectiu donar a conèixer les formes de vida, els costums i l'activitat socioeconòmica en diversos indrets i èpoques històriques. La ruta està plantejada mitjançant diferents espais i museus temàtics. Un d'ells és el de la Vinya i el Vi, situat al Pont de Bar, que ens apropa a la mil·lenària tradició vinícola d'aquestes terres. El Museu de la Llana d'Arsèguel mostra el funcionament d'un antic batà del segle XVII. A Calbinyà, el Museu del Pagès ens permetrà conèixer les formes de vida a una casa de pagès de muntanya. A Coll de Nargó es pot visitar el Museu dels Raiers i conèixer aquest vell ofici. L'antiga farinera de la Trobada, a Montferrer, mostra el procés de producció de la farina.

El vell pou de gel, a Oliana, i  el Museu de les Trementinaires, a Tuixent -on es poden descobrir nombroses herbes remeieres i conèixer aquest apassionant ofici-, completen la llista d'espais singulars a  l'Alt Urgell dedicats a recordar-nos els oficis del passat.

 

MUSEU DE LES TREMENTINAIRES
El Museu de les Trementinaires de Tuixent va obrir les seves portes l'any 1998 per conservar el record d'un ofici exercit per les dones de la vall de la Vansa i Tuixent. L'ofici de trementinaire va esdevenir una manera de complementar l'economia domèstica de moltes famílies, a més de ser una activitat única i exclusiva de la vall de la Vansa i Tuixent. La trementina era el producte més demanat i, de fet, d'aquí provindria el nom amb què es coneixia aquestes dones. Les trementinaires elaboraven la trementina a partir de les matèries primeres extretes de la resina del pi roig després de destil·lar-la, és a dir, la pega grega i l'essència de trementina o aiguarràs. Finalment, la trementina resultava de la barreja d'aquests dos productes en unes proporcions determinades a la qual s'hi afegia, de vegades, "cera groga", oli d'oliva o sèu d'animal. L'ús més freqüent que es donava a la trementina era en forma de pegat aplicat sobre la zona afectada. Aquests pegats s'utilitzaven molt contra el dolor, els cops, les torçades i altres mals. Els principals remeis que comercialitzaven eren, a més de la trementina, la pega negra, l'oli d'avet i l'oli de ginebró. Pel que fa a les plantes més habituals, portaven orella d'ós, corona de rei, te de roca, salsufragi, hisop, sàlvia, milfulles, herba blava, escabiosa, sajolida, comí, genciana, etc. A vegades també distribuïen bolets secs. Aquests remeis es destinaven a guarir malalties de persones i d'animals. 
Aquesta vall de l'Alt Urgell se situa a la solana del Cadí, prop del Pedraforca (Gósol) i del Port del Comte (Sant Llorenç de Morunys). Els principals nuclis entorn dels quals s'aglutina la població de la vall són: Josa de Cadí, Tuixent, Cornellana, Fórnols, Adraén, Sisquer, Sorribes de la Vansa i Ossera.
Les trementinaires es dedicaven a la venda ambulant d'herbes i remeis que recollien i elaboraven a la vall de la Vansa i Tuixent. Marxaven a vendre un o dos cops l'any i podien ser fora des de tan sols uns dies fins a quatre mesos. Normalment anaven per parelles i feien bona part dels viatges a peu, carregant els seus productes. Mantenien una relació personal i directa amb la gent a l'hora de vendre i per això freqüentaven més les zones rurals i establien vincles amb les cases on s'allotjaven, la qual cosa afavoria tenir rutes fixes que es repetien any rere any. Es té constància de les seves activitats des del final del segle XIX fins a la dècada dels seixanta del segle XX. 

Les trementinaires van arribar gairebé arreu de la geografia catalana, però bàsicament tenim documentades unes àrees principals de distribució dels seus productes: el Berguedà, el Moianès, Osona, la Selva, el Gironès, el Baix i l'Alt Empordà, la Garrotxa i el Ripollès (la meitat nord-oriental de Catalunya). D'altres itineraris duien cap a l'Urgell, la Segarra i el Segrià. A voltes, el recorregut s'allargava fins a les terres tarragonines. Seguint el curs del Llobregat s'arribava fins al Bages i el Vallès, i fins i tot es té constància de la presència de trementinaires a la fira de Sant Pons de Barcelona. Tenim informacions que també refereixen el seu pas pel Pallars, la Vall d'Aran i Andorra.

Les activitats del museu. El museu ofereix visites guiades i organitza diverses activitats al llarg de l'any. Entre aquestes activitats cal destacar la Festa de les Trementinaires que se celebra per la Segona Pasqua, itineraris guiats de descoberta de les plantes aromàtiques i medicinals de la vall de la Vansa i Tuixent, cursos de flors i tallers sobre plantes i sobre l'elaboració de remeis per a grups escolars.

 

Més informació: Turisme Alt Urgell

Fotos
Vídeos