Ruta dels Encantats

Encantats, la travessia del Parc Nacional!

“No es coneixen els Pirineus quan no es coneixen els Encantats.” Henri Brulle, pirineista francès.

Es compliran ara 130 anys des que el 1880 el francès Maurice Gourdon comencés l'exploració d'aquestes fantàstiques muntanyes, que van portar el pirineista Henri Brulle a dir que qui no les coneixia, no coneixia el Pirineu. Amb els seus amics i guies de Luchon, van creuar la Val d’Aran, fent nit a la Pensió Rosta de Salardú, per remuntar la Val de Ruda i travessar el Port de Ratera, de 2.543 m, fins a arribar a les muntanyes encantades.

Aquesta ruta a peu proposa recórrer el Parc Nacional a través de la Val d’Aran, el Pallars Sobirà i l'Alta Ribagorça pels camins històrics que travessen les zones de més bellesa del parc. La Val de Ruda, perfecta cubeta glacial amb el circ lacustre de Saboredo. L'estany de Sant Maurici, amb els Encantats presidint tot l'entorn. El Portarró d'Espot, de 2.425 m, autèntic cor del parc, transitat per pallaresos, ribagorçans i aranesos des de fa segles. Aigüestortes, amb els estanys Llong i Llebreta a la vall de Sant Nicolau. El Port de Gelada, de 2.069 m, pas natural de l'històric camí entre Erill-la-Vall i Senet. La vall de Barravés, culminada pel Port de Vielha.

Valls, colls, pobles i camins històrics en un itinerari circular de 5 etapes que comença i acaba a Vielha, amb 90 km de recorregut i 8.060 m de desnivell acumulat. La ruta segueix alguns senders que han estat recuperats i senyalitzats dins del programa Camins Vius, una iniciativa de Depana i el Parc Nacional.

L'allotjament es fa en hotels als pobles finals d'etapa, la qual cosa permet conèixer millor la cultura, el patrimoni i la gastronomia d'aquestes valls. El forfet de serveis de la ruta inclou el transport d'equipatge d'un allotjament a l'altre, sistema molt utilitzat per altres rutes similars d'Europa (Hiking without luggage) i que permet sens dubte un major gaudi de tot el recorregut.

Les dates en què es pot fer la ruta van de juny a octubre. Aquesta ruta l'organitza l'empresa d'activitats de muntanya Camins, que és una de les pioneres de l'Estat espanyol en el denominat turisme actiu.

 

Una mica de llegenda

La llegenda dels Encantats és un conte fantàstic dels antics habitants d'Espot que van tractar d'explicar el nom d'aquelles muntanyes. Conten que el mes de setembre se celebrava a l'ermita de Sant Maurici un aplec al qual acudien cada any els habitants d'Espot. Però aquell any dos caçadors, de nom Cristòfol i Esteve, no van acudir a la cita, sinó que van pujar muntanya amunt per poder caçar, fins a assolir el cim. Després, al cap d'unes bromes i un tro eixordador, la muntanya va aparèixer dividida en dos pics i els caçadors van quedar petrificats com a càstig a la seva gosadia.

 

FITXA TÈCNICA

Programa de 5 etapes i 5 nits d'allotjament.

 

1a Etapa: De Vielha a Baqueira 1.500.

Distància: 18 km
Temps estimat: 5 h 30’
Desnivell positiu: 906 m
Desnivell negatiu: 380 m
Recorregut: Vielha (974 m), Arties, Unha, Bagergue, Peira Roja (1.880 m), Baqueira 1.500.

 

2a Etapa: De Baqueira 1.500 a Sant Maurici.

Distància: 19 km
Temps estimat: 7 h
Desnivell positiu: 1.043 m
Desnivell negatiu: 633 m
Recorregut: Baqueira 1.500, Saboredo, Port de Ratera (2.543 m), estany de Sant Maurici (1.910 m).

 

3a Etapa: De Sant Maurici a Boí.

Distància: 19,5 km
Temps estimat: 6 h 30’
Desnivell positiu: 515 m
Desnivell negatiu: 1.189 m
Recorregut: Sant Maurici, Portarró d’Espot (2.425 m), Aigüestortes (1.800 m), Boí (1.236 m).

 

4a Etapa: De Boí al Refugi de Conangles.

Distància: 19 km
Temps estimat: 7 h
Desnivell positiu: 1.183 m
Desnivell negatiu: 864 m
Recorregut: Boí, Coll de Basco, Port de Gelada (2.069 m), Senet (1.205 m), Refugi de Conangles (1.555 m).

 

5a Etapa: Del Refugi de Conangles a Vielha

Distància: 16,5 km
Temps estimat: 6 h
Desnivell positiu: 887 m
Desnivell negatiu: 1.468 m
Recorregut: Refugi de Conangles, Port de Vielha (2.442 m), Vielha (974 m).

 

TOTAL:

Distància: 92 km
Temps estimat: 32 h
Desnivell positiu: 4.534 m
Desnivell negatiu: 4.534 m
Desnivell total acumulat: 9.068 m

 

Més informació: Camins

Fotos
Vídeos