Ruta dels Castells

Fortaleses entre els mons àrab i cristià

Durant dos segles, les Terres de Lleida van ser frontera entre dues civilitzacions: el món àrab i el món cristià. I d’aquell temps n’han quedat uns quants castells com a testimoni suggeridor. Escampats per bona part del territori lleidatà, no es tracta de fortaleses immenses, però sí majestuoses i ben conservades, erigides habitualment dalt de turons per garantir la seguretat dels  indrets fronterers i com a ostentació del poder. En trobem al Pallars Jussà, a la Noguera, a la Segarra, a l’Urgell i a les Garrigues. En alguns d’aquests castells s’hi celebren actuacions musicals les nits d’estiu.

La Noguera. Castell de Montsonís. Conserva la presó i un passadís secret per fugir. Castell de la Ràpita (privat). Castell d’Os de Balaguer. Acull el Museu de les Campanes de Catalunya. Castell i col·legiata de Sant Pere d’Àger.

L’Urgell. Castell de Montclar. En destaquen l’escala a la planta noble, el saló de música, la biblioteca, el menjador senyorial, la presó i el celler. Castell de Verdú. Castell de Maldà. Castell de Ciutadilla.

La Segarra. Castell de les Pallargues. Arc gòtic de 13 metres a la façana, sales àmplies i grans finestrals, presó subterrània, pou de gel, celler i sistema de canals encastats a la pedra. Castell de Florejacs. El seu interior és un veritable museu amb mobiliari, quadres, celler, calabós i un dormitori preciós. Objectes de diverses èpoques, passadís secret i col·leccions d’armes. Castell de Vicfred. Té un passadís secret de 2 km, amagat darrere d’una porta petita. Torre de Vallferosa. Un dels millors exemples de l’arquitectura militar europea del segle X. Castell de les Sitges. La seva situació estratègica el va fer protagonista a l’alta Edat Mitjana de les lluites entre cristians i sarraïns. Castell de Concabella. Acull el Centre d’Interpretació dels Castells del Sió.

El Pallars Jussà. Castell de Mur. Vistes espectaculars de la conca de Tremp i l’embassament de Terradets. Hi destaquen el sistema d’aprofitament d’aigües i els capitells del claustre. Castell de Llordà. Un dels millors exemples d’arquitectura residencial d’època altmedieval conservats a Catalunya. S’hi organitzen visites guiades des del Museu de la Conca Dellà. Més exemples de castells de frontera els trobem a les restes de les fortaleses medievals de Sant Gervàs, d’Orcau o de Guàrdia de Mur, a més de les diverses torres distribuïdes per la comarca.

Les Garrigues. Castell de la Floresta. Castell de l’Espluga Calba. Castell d’Arbeca. Castell de l’Albi.

 

Per a més informació: Castells de Lleida

Fotos
Vídeos