Ruta dels Camins de l’aigua al secà – Tarrés

És una ruta circular i senyalitzada que transcorre pel terme de Tarrés i uneix diversos elements patrimonials privats i públics lligats a la pedra seca i l’aprofitament de l’aigua: basses, pous, cisternes, aljubs, fonts, safareigs...

Fins a mitjan segle XX, la gent del poble anava majoritàriament al camp a treballar amb animals. Per aquest motiu construïen aquests elements patrimonials amb el propòsit d’emmagatzemar l’aigua —que es recollia sobretot amb la pluja— i utilitzar-la per abeurar els animals (cavalls, mules, ases, gossos, etc.) i per a ells mateixos durant les llargues jornades de treball. Tenir aigua al tros era fonamental per sulfatar la vinya, conreu aleshores majoritari al terme. A més, on hi havia pous o aljubs generalment també hi havia prou aigua per regar i fer-hi hort.

El recorregut s’inclou, en part, dins l’espai natural protegit de la Vall de Vinaixa, un dels Espais Naturals de Ponent. Transcorre entremig de camps d’oliveres, de vinyes i d’ametllers, de camps de cereals en mosaic amb els boscos de pi blanc i alzina que proporcionen ombra abundant, travessa diversos fondals i valls i s’enfila fins al capdamunt de serres i altiplans que sobrepassen els 600 metres d’alçada. És un itinerari amb pujades i baixades que pot realitzar-se en bicicleta tot terreny, a peu o a cavall. Té una distància total de 14,6 km. Tanmateix, es pot escurçar en diversos trams.

Desitgem que gaudiu de la ruta i descobriu, al llarg del recorregut, el ric patrimoni de pedra seca i aigua, trets distintius de la pagesia tarresana i garriguenca.

* Us podeu descarregar la ruta a: https://ca.wikiloc.com/rutes-btt/els-camins-de-laigua-al-seca-11497799

 

Més informació: Consell Comarcal de les Garrigues

Fotos
Vídeos