Ruta del Tren dels Llacs

"Seu, observa, admira... deixa’t portar a través del paisatge"

Una mica d'història

   

La línia fèrria Lleida-la Pobla de Segur es remunta al projecte transpirinenc d’unir la ciutat de Lleida amb Saint Girons (França), a través del Port de Salau, en un traçat de 89,35 km. L’Estat construí el tram Lleida-Balaguer, inaugurat l’any 1924. Serà RENFE, ja després de la Guerra Civil, qui s’encarregarà de continuar les obres de la línia que arribarà l’any 1949 a Cellers, el 1950 a Tremp i, finalment, el 1951 a la Pobla de Segur.

Tot i haver condicionat el recorregut fins a Sort, el projecte transfronterer queda, en aquell moment, descartat. L’itinerari discorre per la dreta del riu Segre, des de Lleida i fins a Balaguer. Ho fa per via única i en aquest primer tram per un traçat de recorregut fàcil, però després d’aquesta ciutat, ja vorejant el curs del Noguera Pallaresa, que l’acompanyarà fins al final del trajecte, l'itinerari es torna més complicat, travessant literalment les serres del Mont-roig i el Montsec, amb paisatges espectaculars de parets aspres, congostos i quatre embassaments, els de Sant Llorenç, Camarasa, Cellers  i  Sant Antoni, aconseguint panoràmiques espectaculars fins a completar un total de 41 túnels i 31 ponts.

Al gener del 2005 la línia passa a mans de FGC. A l’abril del 2006 comencen les obres de renovació del traçat viari i a l’estiu del 2007 es restableix el servei de la línia. El temps que s’inverteix avui a fer el viatge sencer amb automotor dièsel és d’1 hora 50 minuts.

El Paisatge

La finestra del vagó del tren ens obre la mirada a un paisatge de gran bellesa. Un territori de camps de conreu, aspres i agrests, de parets calcàries i aigües tranquil·les... i al fons, potser, els cims blancs del  Pirineu.

  • El Montsec: Viatjar amb el Tren dels Llacs és una bona manera de descobrir el Montsec. Aquesta línia travessa el massís imponent seguint el curs del Noguera Pallaresa pel pas de Terradets. Túnels, ponts i viaductes ens faran superar els cingles d’aquesta serra calcària de més de 40 km de llargària. La força persistent i erosiva dels rius Noguera Pallaresa i Noguera Ribagorçana aconseguí obrir-se pas a través de les seves parets i perfilar amb espectacularitat els congostos de Mont-rebei i Terradets L’altitud màxima d’aquest serrat és de 1.676 m i en cada pedra ens explica l’herència viva del pas del temps.
  • Els embassaments: Quatre són les fantàstiques làmines d’aigua que es troben al llarg del recorregut: Sant Llorenç de Montgai,  Camarasa, Cellers i Sant Antoni. El blau de les seves aigües tranquil·les i netes reflecteix els serrats abruptes del Montsec i resulta un paradís per a la pràctica de tot tipus d’esports aquàtics. En realitat ens trobem davant de construccions iniciades al primer terç del segle XX, amb la voluntat de proveir de reserves d’aigua suficient per a boca i reg i dotar d’energia elèctrica les ciutats i les viles del país.

 

Producte 'Pallars Nostàlgic'

Viatge històric als  Pallars Jussà i Sobirà, al cor del  Pirineu  català, revivint les transformacions experimentades durant la primera meitat del segle XX, els canvis en les formes de vida i els oficis perduts. Entre fantàstics paisatges muntanyencs, interessants visites culturals a museus i monuments, i degustació de la gastronomia autòctona, anirem a la descoberta del salt transcendental d'una societat rural i secularment aïllada, de caràcter agrícola i ramader, a l'actual desenvolupament industrial i turístic, gràcies en part a la revolució que va comportar l'explotació de la riquesa hidroelèctrica. Programa de Cap de Setmana i de 4 dies/3 nits.

Més informació:

Tren dels Llacs
Oficina de la Pobla de Segur
FGC Turisme i Muntanya

Pallars Nostàlgic
Pirineu Emoció
Telèfon: 973 681518
www.pirineuemocio.com

Fotos
Vídeos