Ruta del Pastor

La ruta del pastor i la transhumància: senders llegendaris a través d'un paisatge únic

La transhumància es podria definir com la domesticació per part de l'home modern d'una activitat nòmada mil·lenària. Amb aquesta ruta es pretén recuperar antics senders així com la memòria històrica del territori. Us proposem practicar el senderisme interpretatiu i caminar a través de alguns trams de cabanera tot seguint les rutes dissenyades pels pastors. Acompanya'ns!

La ruta del pastor i la transhumància segueix els camins i senders que utilitzaven els pastors des de temps immemorials, per apropar-vos a un trocet de la història i les vivències dels pastors transhumants del territori ribagorçà (els Pirineus).

El punt d'inici de la ruta és El Pont de Suert ( l'Alta Ribagorça – els Pirineus) i la durada màxima, de moment, és de 4 etapes, que es poden fer en 3 o 4 dies en funció del nivell físic de cadascú.

Durant els mesos de juliol i agost us donen l'opció de realitzar itineraris d'1 dia a les pastures estivals, on podrem observar els grans ramats d'ovelles i visitar l'ecomuseu del pastoral poble de Llessuí (el Pallars Sobirà – els Pirineus).

 

Propostes de senderisme interpretatiu

La Ruta del pastor i la transhumància és una proposta de senderisme interpretatiu guiat consistent en un circuït de diversos dies, de llargada variable en funció del públic, que discorre pels termes municipals de Tremp ( el Pallars Jussà ), El Pont de Suert (l'Alta Ribagorça), Salàs de Pallars (el Pallars Sobirà), Sopeira (l'Alta Ribagorça), Conca de Dalt (l'Alta Ribagorça)... i en el futur també per d'altres pobles de la Ribagorça aragonesa i catalana.

El traçat passa per molts nuclis rurals i poblets dels termes esmentats, com Igüerri, Malpàs, Castellars, Hostalet de Massivert, Massivert, Adons, Torre de Tamúrcia, Els Masos de Tamúrcia, Espluga de la Serra, Castellet, Sapeira, Serradell i Toralla.

Punt d'inici: El Pont de Suert (s'hi pot arribar amb autobús de la Línia Lleida-Vielha)

Punt final: Salàs de Pallars (connexió amb el tren de La Pobla a Lleida)

Duració: 4 dies, d'unes 6 hores efectives caminant cada dia, i 3 pernoctacions a diferents allotjaments rurals.

 

Més informació: Patronat Comarcal de Turisme de l'Alta Ribagorça

Fotos
Vídeos