Ruta de la Serra

La ruta transcorre per un altiplà que ens permet descobrir els paisatges de secà del Pla d’Urgell, permetent-nos descobrir unes vistes panoràmiques de pràcticament tota la plana. La major part del recorregut segueix el traçat d’una antiga carrerada de transhumància d’ovelles. Puja fins la Fita Alta (290 metres d’altitud) on s’observa el contrast entre la vegetació de secà de l’altiplà i els conreus de reg (fruiters, panís,...) de la plana.  

També podem descobrir el Dipòsit Rodó projectat pel enginyer, polític i president de la Generalitat: Francesc Macià. I podem trobar-nos l’Observatori de Sidamon, una fortificació de la Guerra Civil construïda per l’exèrcit republicà durant la batalla de l’Ebre, que tenia l’objectiu de poder detectar qualsevol moviment de tropes, aquest observatori comptava amb una trinxera que el comunicava amb un refugi excavat a l’interior del tossal.

Des de l’observatori en un dia clar per la  vessant nord es pot distingir els Rasos de Peguerà (Bergadà), la serra de Port del Compte (Solsonès), la serra d’Aubenc (Alt Urgell), la serra de Boumort (Pallars Jussà) i finalment l’imponent Montsec (la serralada més meridional del Prepirineu català). Per la vessant sud trobem les muntanyes de Prades, la serra de la Llena, la serra dels Bessons, el Montsant i la serra de les Forques.

La ruta passa pel costat del Camp de Vol ULM (ultralleugers) de Mollerussa ubicada al pla de la Serra, que compta amb una pista de 380 metres. Altres indrets d'interès són los Tossalets de Bell-lloc, el mirador de la Carrerada i la Pineda de Bell-lloc. 

Es tracta d'un itinerari 100% pedalable, també es pot fer a peu o a cavall. Té una distància total de 23,6 km (anada i tornada).

Itineraris
Tossal de l’infern
Fita alta: desde miralcamp, 9 de abril 2019
Localització: Miralcamp
Distància: 9,49 km
Nivell: Moderat
Wikiloc
Piscines de Miralcamp - pantà de Miralcamp - cementiri de Miralcamp
BTT
Localització: Miralcamp
Distància: 6,7 km
Nivell: Moderat
Wikiloc
Tossal de l'Infern i Fita Alta des de Miralcamp
Senderisme
Localització: Miralcamp
Distància: 11,82 km
Nivell: Fàcil
Wikiloc
Tossal del Infern i Fita Alta
Senderisme
Localització: Miralcamp
Distància: 11,17 km
Nivell: Fàcil
Wikiloc
Informació de la ruta
Modalitat: A peu, bicicleta...
Tipus de camí: Pista
Comarca: Pla d'Urgell
Municipis: Miralcamp, Mollerussa, Fondarella, Sidamon, Torregrossa, Bell-lloc d’Urgell
Dificultat: Fàcil
Temps: 1h 45min
Distància en km: 12
Fotos

AMB EL SUPORT

AMB EL FINANÇAMENT

AMB LA COL·LABORACIÓ