Ruta de Castellserà-Agramunt

Recorregut lineal des d’Agramunt fins a Castellserà, passant pel Pilar d'Almenara, un dels punts més emblemàtics de la Serra de Bellmunt-Almenara, des d’on es pot observar la geologia característica de la zona i guaitar espècies naturals pròpies d’un paisatge bàsicament estepari com ara la timoneda, l’àliga daurada o el sisó. Durant l'excursió també es van trobant elements singulars propis de l’arquitectura popular, com els marges de pedra seca o les cabanes de volta i es pot comprovar la transformació del paisatge que va suposar l’arribada de l’aigua l’any 1862 amb la construcció del canal d'Urgell. 

Aquesta gran infraestructura hidràulica va comportar un impuls en l’economia d’aquest territori alhora que transformà el paisatge de la plana, ja que aparegueren de manera espontània espècies de ribera com els xops, àlbers i salzes. Al mateix temps, també es plantaren llargues alineacions arbrades de plàtans i freixes que encara avui delimiten els cursos d'aigua. 

El fet que la Serra de Bellmunt-Almenara no fos regada l'ha convertit en un element singular, únic al territori i clau per a la conservació del valuós patrimoni que representen les àrees de secà i totes les espècies associades. Per aquest motiu, la Serra de Bellmunt-Almenara forma part del Pla d’Espais d’Interès Natural de Catalunya (PEIN) i de la Xarxa Natura 2000 i té la declaració de Lloc d’Interès Comunitari (LIC) i Zona d’Especial Protecció d’Aus (ZEPA). 

El recorregut comença a Agramunt a través d’una ruta que forma part dels Camins de Riella i, des del Pilar d’Almenara, continua fins a Castellserà passant pel pont de l’Aiguader, tot carenejant la serra, amb la Ribera del Sió a una banda i la plana d’Urgell a l’altra.

Itineraris
PILAR D’ALMENARA. LA GUARDIA.
(100 cims de la FEEC)
Localització: Agramunt
Distància: 23,59 km
Nivell: Fàcil
Wikiloc
Plana de Ponent. 4. Agramunt Cervera
Cicloturisme
Localització: Agramunt
Distància: 78,4 km
Nivell: Moderat
Wikiloc
Agramunt+Montblanc+Alcover+Vila-fortuny
BTT
Localització: Agramunt
Distància: 114,23 km
Nivell: Moderat
Wikiloc
Etapa 19 del GR3. Agramunt. - Altet
Senderisme
Localització: Agramunt
Distància: 17,59 km
Nivell: Moderat
Wikiloc
Informació de la ruta
Modalitat: A peu, bicicleta...
Tipus de camí: Majoritàriament per pista
Comarca: Urgell
Municipis: Agramunt, Castellserà
Dificultat: Fàcil
Temps: 1h 45min
Distància en km: 12
Desnivell: Acumulat de pujada 124 m - Acumulat de baixada 185 m
Fotos

AMB EL SUPORT

AMB EL FINANÇAMENT

AMB LA COL·LABORACIÓ