Ruta el Gran Bucle

Ruta el Gran Bucle, un tour de la Val d’Aran i Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici!

 

Per a aquells qui desitgin gaudir d'un recorregut únic i espectacular, serà possible enllaçar la Ruta del Setau Sageth amb la Ruta d'Encantats.

Aquest Gran Bucle donarà opció a conèixer les dues parts del Pirineu en el seu vessant sud i nord, essent en el seu conjunt pels seus contrastos de paisatges i per la seva gran concentració de llacs de muntanya una ruta única a Europa.

L'itinerari circular serà de 7 etapes amb inici i final a Vielha, amb un recorregut de 140 km i 12.800 m de desnivell acumulat, la qual cosa en fa la travessia pirinenca circular més llarga i de més desnivell: un autèntic repte per a tots els amants del senderisme.

Tot el recorregut tindrà els serveis del Setau Sageth i d'Encantats, entre els quals el transport d'equipatge a cada etapa.

Les dates: de juny a octubre.

 

FITXA TÈCNICA

 

Etapa 1 - De Vielha a Bossòst.

Distància: 22 km
Desnivell: + 737 m / - 1.046 m
Temps estimat: De 6 a 7 hores
Etapa que discorre per l'antic camí que unia els pobles, en una sèrie de baixades i pujades contínues. Al poble de Vilamòs, el més antic de l'Aran, hi ha el Museu de Joan Xiquet, que exposa la forma de vida típica aranesa. A Bossòst, final d'etapa, tenim l'església de la Purificació, del millor romànic de la vall, que data del segle XII.

 

Etapa 2 - De Bossòst al Refugi de la Honeria.

Distància: 16,5 km
Desnivell: + 635 m / - 315 m
Temps estimat: De 5 a 6 hores

El camí continua fins al poble de Les, passant pel costat de la piscifactoria d'esturions amb la seva fàbrica de caviar. A Les veurem el Taro, un avet de 12 m d'alçada que cada any es crema la nit de Sant Joan (23/6). Entrem a la vall de Toran, amb grans boscos i una vista magnífica des del sender que recorre un balcó sobre la vall. Després del poble de Porcingles, de 3 habitants, arribem al de Sant Joan de Toran i al refugi.

 

Etapa 3 - Del Refugi de la Honeria a Bagergue.

Distància: 25 km
Desnivell: + 1.305 m / - 906 m
Temps estimat: De 7 a 8 hores

Etapa clau de la travessia i la més dura per la seva longitud i el seu desnivell. Pel seu ambient d'alta muntanya i per les zones que travessa, amb hàbitats diferents i ben conservats, és magnífica. La gorja d'Ermer, el bosc de Grauers, l'estany de Liat, les restes de l'explotació minera. A la baixada trobem la cascada de l'Unyola i el Riu Roig, anomenat així pel color que li donen els minerals pels quals discorre.

 

Etapa 4 - De la Val de Ruda a Sant Maurici.

Distància: 13,5 km
Desnivell: + 843 m / - 633 m
Temps estimat: De 5 h 30' a 6 h 30'

Des de Bagergue, un curt trànsfer ens deixa al Pont de Locampo, a la Val de Ruda. El camí puja entre boscos fins als estanys i el refugi de Saboredo, ja al Parc Nacional. Assolim el Port de Ratera (2.543 m) i baixem cap a l'estany de Sant Maurici. Aviat veurem la fantàstica muntanya dels Encantats, dues agulles que dominen tot l'entorn. Acabem el recorregut a l'estany, on els jeeps del Parc Nacional ens baixaran al poble d'Espot.

 

Etapa 5 - De Sant Maurici a Boí.

Distància: 19,5 km
Desnivell: + 515 m / - 1.189 m
Temps estimat: De 6 a 7 hores

Els jeeps ens porten d'Espot a l'estany de Sant Maurici per continuar el recorregut. Avui travessem les dues zones del parc pel coll que les divideix: el Portarró d’Espot (2.425 m), autèntic cor del parc. Entrem a la zona d'Aigüestortes passant per l'Estany Llong. El nom d'Aigüestortes és degut als nombrosos meandres que formen els rius aquí. Baixem pel camí de les cascades cap a l'estany Llebreta i continuem el descens fins al poble de Boí. La Vall de Boí va ser declarada Patrimoni de la Humanitat per les esglésies romàniques que tenen tots els seus pobles: Boí, Taüll, Erill-la-Vall i Cóll.

 

Etapa 6 - De Boí al Refugi de Conangles.

Distància: 19 km
Desnivell: + 1.183 m / - 864 m
Temps estimat: De 6 h 30' a 7 h 30'

La ruta segueix l'històric camí que unia els pobles de Senet i Boí. El sender passa per l'església de Santa Eulàlia d'Erill-la-Vall, del segle XII, i es dirigeix al coll de Basco. Sense perdre altura travessem el Port de Gelada (2.069 m) per entrar a la vall de Barravés. Després del poble de Senet i de remuntar la vall arribarem al Refugi de Conangles, situat en un bosc de faigs a la boca sud del Túnel de Vielha.

 

Etapa 7 - Del Refugi de Conangles a Vielha.

Distància: 16,5 km
Desnivell: + 887 m / - 1.472 m
Temps estimat: De 5 h 30' a 6 h 30'

Aquesta etapa és una de les més representatives de la ruta, ja que tornarem a la Val d'Aran tal com ho feien els antics habitants fins que el 1949 es va construir el Túnel de Vielha. El camí té trams empedrats de quan s'utilitzava per travessar el port amb cavalleries i mercaderies. També hi trobem búnquers de la Guerra Civil espanyola, que recorden la importància d'aquest pas de muntanya. Des del Port de Vielha, a 2.442 m, es pot pujar al Tuc deth Port de Vielha, a 2.605 m, amb una vista fantàstica de tot el massís de l'Aneto i les Maladetes. Una llarga baixada ens portarà fins al punt d'inici de la ruta, Vielha, on arribarem per la seva plaça major.

 

TOTAL:

Distància total del recorregut: 132 km
Desnivell positiu: 6.105 m
Desnivell negatiu: 6.425 m
Desnivell total acumulat: 12.530 m

 

Per a més informació: El Gran Bucle

Fotos
Vídeos