El Camí de l’Aigua

Si poguéssim volar com un ocell en migració pels quatre punts cardinals de la comarca de l'Alta Ribagorça, allò que més ens sorprendria seria la gran quantitat d'estanys, forjats durant els últims milers d'anys per una evolució natural pausada i sàvia, que contrasta subtilment amb la petulància dels embassaments i les preses que, fets per la mà de l'home, s'hi han construït durant els darrers cinquanta anys.

L'aigua és, doncs, l'element natural per excel·lència de l'entramat paisatgístic ribagorçà. Aigües que neixen de les abundoses precipitacions que durant les quatre estacions de l'any cauen a la comarca. Aigües que enceten el seu viatge cap a la Mediterrània des dels circs glaciars que s'amaguen a les capçaleres de les principals valls. Aigües que es transformen en Nogueres braves, que viatgen amb ímpetu a la primavera i, al contrari, poden arribar a glaçar-se a l'hivern. Aigües de neu i de pluja, on la vida neix, creix, es reprodueix i mor amb absoluta naturalitat. És el seu destí.

I són aquestes aigües les que defineixen la xarxa de senders que travessen la comarca de nord a sud i d'est a oest. Camins ancestrals, camins de ferradura, camins rals, camins ramaders, camins entre muntanyes que, per damunt de tot, ens han de permetre viure noves sensacions, mentre descobrim amb entusiasme la natura salvatge d'aquestes valls pirinenques.

El Camí de l'Aigua té una longitud de 26 km, una amplada mitjana d'1,5 m i un desnivell de 650 m. Es tracta d'un itinerari que discorre per diferents trams d'antics camins tradicionals i carrerades, pròxims als principals rius de la comarca, unint la cua de l'embassament d'Escales i el monestir de Lavaix, al Pont de Suert, amb el balneari de Caldes de Boí. Per tant, es tracta d'un dels eixos principals de la xarxa de camins que hi ha a la comarca.

 

CONSELLS PRÀCTICS

  • Informeu-vos abans de fer qualsevol excursió o travessa.
  • Porteu l'equip adequat –botes de muntanya, folre polar, impermeable, gorra, ulleres de sol, farmaciola, crema solar.
  • La meteorologia pot canviar bruscament a la muntanya. Sigueu prudents i consulteu les previsions de risc d'allaus.
  • Moltes zones de muntanya no tenen cobertura telefònica.
  • Mesureu bé les forces. Penseu en la tornada!
  • Cal respectar els animals, les plantes i els ramats de vaques, cavalls i ovelles que pasturen. Porteu lligats els gossos!
  • No abandoneu ni amagueu la brossa. Dipositeu-la als contenidors.
  • Tots som gestors actius i responsables del patrimoni natural. Respecteu les normatives específiques de cada indret, com també la dels espais naturals protegits. Pel bé de tots!
  • Els pobles són dipositaris de cultura, art i tradicions. Descobriu-los!

 

Més informació: Patronat Comarcal de Turisme de l'Alta Ribagorça

Fotos
Vídeos