El llinatge dels Portolà

Ruta pels indrets més representatius del pas de la família Portolà per terres lleidatanes per conèixer els orígens del descobridor de l'Alta Califòrnia.

 

Arties - Castellnou de Montsec - Àger - Os de Balaguer - Balaguer - Lleida (192 km)
Gaspar de Portolà i Pont, besavi de Gaspar de Portolà i Rovira (descobridor de l'Alta Califòrnia), és el fundador del llinatge de la família Portolà. Doctor en Dret a Barcelona, va saber dissenyar un pla per escalar socialment gràcies a la seva influència dins la noblesa catalana. La família va anar ampliant el seu patrimoni, des de la seva casa originària d'Arties (Val d'Aran) fins a dominis a la vall d'Àger amb poblacions com Castelló de Farfanya, Balaguer, Lleida i el Pla d'Urgell. Les propietats d'Àger servirien per al seu assentament definitiu a la ciutat de Balaguer l'any 1616, a la seva residència de la plaça Mercadal. Durant la Guerra de Successió el pare del descobridor, Francesc de Portolà, va haver de fugir cap al monestir de Sant Cugat del Vallès, on es va unir en matrimoni amb Teresa de Rovira. Anys més tard, al castell d'Os de Balaguer, va néixer Gaspar de Portolà.

 

ITINERARI

 

ARTIES

Localitat de la casa originària del llinatge dels Portolà, membres de la noblesa agrícola lleidatana. Actualment, la casa és un Parador Nacional. A més, al seu exterior s’hi pot visitar l’estàtua dedicada a Portolà, la capella barroca consagrada a Sant Antoni de Pàdua i la famosa pintura del descobridor. A Arties, encara existeix la Fonda Portolà, gestionada per descendents de la família. 

 

CASTELLNOU DE MONTSEC

Seu de la Baronia de Castellnou de Montsec, títol nobiliari concedit per  Carles II a Gaspar de Portolà i Pont, besavi del descobridor, el cos del qual es troba enterrat en aquest municipi. La família hi tenia situat el seu panteó familiar, amb l’escut d’armes. A l’exterior de l’església de Sant Esteve, una estàtua recorda el descobriment de Portolà.

 

ÀGER

Municipi que va acollir la família Portolà abans d’establir-se a Balaguer. Des d’aquesta localitat, va seguir augmentant el patrimoni al llarg de la conca del riu Noguera Ribagorçana. Al número 23 del carrer de Sant Martí encara s’hi pot contemplar la façana de la casa familiar. 

 

OS DE BALAGUER

En aquest municipi de la Noguera va néixer Gaspar de Portolà i Rovira el 1716. La família Portolà va residir al castell després del seu retorn de Sant Cugat del Vallès (Barcelona), on es van refugiar de les represàlies dels filipistes. 

 

BALAGUER  

La família es va assentar a Balaguer l’any 1616. Actualment no existeix l’emplaçament on la família tenia la seva casa a la plaça Mercadal, ja que es va derruir amb la intenció d’obrir la plaça cap al riu Segre. A la ciutat s’hi pot visitar el monument dedicat al descobridor i l’Espai Portolà, una exposició permanent sobre la seva vida i època.

 

LLEIDA 

Ciutat on es va establir Gaspar de Portolà després del seu retorn d’Amèrica fins a la seva mort. Portolà va ostentar, des del 1786, el càrrec de tinent del rei participant en els debats com a representant del monarca a la Paeria. Les restes del descobridor descansen a l’església de Sant Pere Apòstol i, gràcies al seu llegat testamentari, es va construir la Casa d’Expòsits i Misericòrdia, actual Palau de la Diputació de Lleida. 

 

 

ALTRES PROPOSTES TURÍSTIQUES

La riquesa artística de la Val d’Aran és un dels tresors més ben guardats del Pirineu. En general, el romànic de la vall es caracteritza pel bon estat de les pintures murals de les seves esglésies. Tot aquest patrimoni, manté en comú una rica ornamentació escultòrica, i uns campanars que s’identifiquen immediatament amb els pobles aranesos.

Lleida, bressol dels últims descobridors d’Amèrica. Ruta per descobrir la ciutat natal de Pere  Fages (Guissona) i la ciutat de procedència de la família materna de Gaspar de Portolà (Solsona),  i com tots dos van interaccionar amb l’entorn.

Fotos
Vídeos