PATRIMONI IMMATERIAL DEL PIRINEU I LES TERRES DE LLEIDA

LA CERDANYA

LA VALL OBERTA

La Cerdanya és un Pirineu obert. La gran vall s’obre generosa entre les parets del Cadí i les altures frontereres del Carlit i el Puigpedrós en una conca ampla del Segre que amaga els tresors del seu patrimoni immaterial sobre els turons suaus de plana. Els pobles de la Cerdanya conserven recelosos una cultura de muntanya que els padrins es resisteixen a deixar morir.

El viatge

Sota la llum aclaparadora d’un sol que escalfa tot el dia una vall perfilada de llevant a ponent, la Cerdanya ens sedueix amb un caràcter genuïnament pirinenc. Assentat a la solana en una talaia sobre la plana i el Segre, Prullans ens prepara per al Nadal ja durant el pont de la Puríssima en una Fira del Pessebre que corona amb l’escenificació coral del Pessebre Vivent. El poble s’aboca en una representació que sota el rigorós fred pirinenc ens prepara per al recolliment.

Els imprescindibles

Fira del Pessebre de Prullans.
Mes de desembre, pont de la Puríssima.

Cerdanya Patrimoni immaterial

Bellver és un dels enclavaments d’aquesta cultura de muntanya que volem descobrir. Ens la deixa admirar en l’Aplec de Talló del Dilluns de Pasqua, una cita anual dels bellverencs amb la tradició dels seus avantpassats a través d’una dansa de festeig. Nens i nenes, nois i noies i també alguns adults, en parelles lligades des de petits, dansen davant la Mare de Déu de Talló una corranda que s’escampa com una lletania per tota la Cerdanya. Tenim al davant l’essència de Bellver ben visible. Per Carnaval, el poble abandona la solemnitat per desfermar-se en el Carnestoltes tradicional amb la sortida als carrers d’éssers mitològics que hi escampen el seu esperit ancestral. La vila referma la seva militància amb la cultura de muntanya a la Fira de Sant Llorenç, que cada 10 d’agost omple la plaça medieval porxada de productes agroalimentaris del territori. Per un dia les pedres del casc antic fan olor de formatges, embotits i tot tipus de productes fets en la intimitat dels obradors de cada poble. En aquest ambient de mercat històric, Bellver ens regala el Festival Trama de músiques de muntanya d’Europa. La música que agermana els pobles omple places, carrers i algun racó de l’entorn natural en una setmana per recordar. El mes d’octubre, amb la calma que la tardor retorna a la vall, Bellver es desviu en la Fira Ramadera i el seu concurs morfològic de vaca bruna dels Pirineus. Les famílies més antigues de la Cerdanya s’hi concentren per reprendre l’aire històric de la jerarquia ramadera. Revivim la devoció pel bestiar en les celebracions de Sant Antoni de Bellver i Prullans. Els cerdans de totes les edats desfilen amb els millors cavalls per acabar en dinars de germanor que són pura comunitat.  

Aplec de Talló, de Bellver de Cerdanya.
Dilluns de Pasqua.

Carnestoltes tradicional de Bellver de Cerdanya.
Per Carnaval.

Cerdanya Patrimoni immaterial

Fira de Sant Llorenç i Mercat de Productes Alimentaris del Pirineu de Bellver.
10 d’agost.

Cerdanya Patrimoni immaterial

Festival Trama de músiques de muntanya d’Europa, a Bellver.
A partir del 10 d’agost.

Cerdanya Patrimoni immaterial

Fira Ramadera de Bellver de Cerdanya.
Octubre.

Cerdanya Patrimoni immaterial

Festa de Sant Antoni de Prullans i Bellver.
17 de gener.

La Cerdanya de les tradicions històriques se’ns manifesta també al Ball de les Rentadores de Riu, per la Festa Major de Sant Joan. Nois i noies del poble s’enfronten al safareig en una batalla d’aigua, cançons i danses. Ens unim a la dansa enmig d’una batalla d’aigua i rialles que ens recorda que a la Cerdanya el sol amplíssim i l’aigua del Segre són la clau de volta d’una tradició i manera de fer que es mantenen des de temps immemorials.  

Ball de les Rentadores de Riu de Cerdanya.
Festa Major de Sant Joan.