L'ÀNIMA DE LLEIDA

@valdaranphotos – Vielha

Patrimoni immaterial del Pirineu i les Terres de Lleida

Iniciem el viatge per la Lleida que no es veu ni es toca però que hi és; per la Lleida que sentim en cada plaça, arreu de la immensa plana i en cada vall del Pirineu. Aquest és el viatge pel Patrimoni Immaterial de les tretze comarques de Lleida; una aventura a través de l’essència dels pobles; la que esdevé orgull per la pàtria materna i reclam identitari. Coneixerem la cultura amagada que uneix des de fa segles les generacions d’aquest territori que rega el Segre, la Garona, la Noguera Pallaresa i els Canals d’Urgell generant una comunitat de vida que lloa el seu passat i el posa en valor per projectar-se al món. Aquesta és la Lleida que es manifesta secretament en cada tradició, costum i dialecte, transportada pels lleidatans i lleidatanes des de la nit del temps a través de les danses populars, les receptes de les padrines o els ritus ancestrals.

El Patrimoni Immaterial de les comarques de Lleida és el nexe comú, que com un fil conductor, ens descobreix de veritat les comarques i de la seva gent. Ens endinsem en el món de les fires agroalimentàries que ens donen els tresors que treballen la pagesia i ramaderia; en les festes majors que retroben famílies i pobles sencers; en les falles que reten homenatge nocturn a la Natura i les antigues creences. Seiem a taula per assaborir una cuina que és reflex del que dóna la terra i coneixem la rudesa dels antics oficis.

Viatgem per un Patrimoni Immaterial del Pirineu i de les Terres de Lleida, que és cada racó de de la comarca, i alhora n’és també el tot. Viatgem a l’Ànima que dóna sentit a Lleida.

COMARQUES

Descobreix el patrimoni immaterial de cada comarca: fes clic sobre el seu nom: