Notícies

Temporada d’ecoturisme al Parc de l’Alt Pirineu

Dimecres, juliol 5, 2023

El parc natural més gran de Catalunya ofereix aquest estiu més d’una cinquantena de propostes d’ecoturisme per mitjà d’una vintena d’empreses i guies professionals, alhora que ha ampliat les activitats adreçades a persones amb diversitat funcional.

La temporada estiuenca d’ecoturisme del Parc arriba durant els mesos d’estiu al seu apogeu amb una àmplia oferta que inclou activitats tan variades com itineraris per descobrir el cel nocturn (amb observació astronòmica), passejades per conèixer la flora, tallers interdisciplinaris de natura i art, recorreguts paisatgístics centrats en la memòria històrica de la zona, observació de fauna salvatge, visites guiades a les esglésies romàniques, activitats de descoberta dels ratpenats, recorregut d’identificació i observació de les principals espècies de papallones o de descoberta geològica, entre moltes altres.

Igualment, s’ofereixen propostes com tastos de productes gastronòmics de proximitat, recuperació de la memòria històrica, coneixement de la micologia, interpretació de panoràmiques, arqueologia industrial (el ferro), observació de postes de sol, coneixement de la diversitat dels boscos de muntanya o introducció a la meteorologia de muntanya, entre altres. La majoria d’empreses que gestionen aquestes activitats han cursat la formació de Bon/a coneixedor/a del Parc.

El Parc Natural de l’Alt Pirineu, juntament amb l’Associació de Guies Intèrprets del Parc, potencia aquest tipus d’oferta ecoturística que s’emmarca dins dels principis que promou la Carta Europea de Turisme Sostenible a la qual el territori del Parc està treballant per adherir-s’hi. Per la seva banda, des de l’Associació de Guies Intèrprets del Parc s’ha posat en valor la seva tasca com a divulgadora del llegat natural, sociocultural i immaterial de l’espai protegit, seguint un codi de bones pràctiques i garantint un turisme responsable.

 

Activitats adreçades a persones amb diversitat funcional

El Parc Natural de l’Alt Pirineu incideix en la promoció d’activitats d’educació ambiental adreçades a persones amb diversitat funcional. El programa Tothom és Parc! es va iniciar l’any passat amb l’objectiu d’acostar el paisatge i la biodiversitat dels paratges pirinencs a les persones amb diversitat funcional de la zona. Enguany s’ha ampliat el nombre d’activitats i s’han reforçat els lligams amb les entitats i associacions de salut mental i persones amb discapacitat. Entre d’altres, hi ha activitats amb raquetes de neu, observació d’aus carronyaires i itineraris educatius accessibles.

Precisament aquest mes de juny s’ha estrenat la tercera fase de l’itinerari accessible per a persones amb mobilitat reduïda de Sant Joan de l’Erm, que ha estat executat per l’Ajuntament de Montferrer i Castellbò i finançat en gran part a través d’una subvenció del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.

Les obres han permès concloure aquest itinerari adaptat, que comença a l’aparcament del refugi de la Basseta. En aquesta darrera fase s’ha construït l’últim tram de passera elevada i de la plataforma final, concebuda com a mirador i situada en una clariana elevada que permet admirar i descobrir a través de panells explicatius el paisatge del voltant. Els treballs han tingut un cost de gairebé 58.000 euros.

El Parc Natural de l’Alt Pirineu, declarat el 2003, és l’espai natural protegit més extens de Catalunya, amb una superfície de gairebé 80.000 ha. Sota el cim més alt del Pirineu català, la Pica d’Estats (3.143 m), aquest territori singular és una reserva del patrimoni natural i cultural pirinenc. Destaca per les extenses pastures mantingudes per l’acció del bestiar i animals tan emblemàtics com el gall fer, el trencalòs o l’os bru.

 

Més de 70 activitats al Parc Nacional

El Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici ha programat per als propers quatre mesos (de juliol a octubre) més de setanta propostes diferents, moltes de les quals es repeteixen en diferents dates i unes poques sota reserva. Així, tenim rutes guiades i itineraris interpretatius, excursions d’observació de flora i fauna (inclosos l’os bru, els lirons, els talpons, les papallones), sortides nocturnes, visites a pobles desconeguts, activitats de pasturatge, degustacions de productes del país i cursos formatius (de fotografia del cel nocturn, d’informadors turístics, d’apicultura sostenible d’alta muntanya i de guies interpretadors/es, de tècniques manuals per aprofitar pells d’oví, de fotografia sobre el pasturatge, de cultiu i recol·lecció de plantes aromàtiques i medicinals d’alta muntanya, sobre la vida del gall fer).

També hi ha previstos festivals de senderisme, rutes geològiques, descobertes d’arqueologia, observació astronòmica, tallers de treball amb llana, visites a l’Ecomuseu dels Pastors de la Vall d'Àssua, rutes literàries, passejades pel món de les bruixes, descoberta dels equipaments hidroelèctrics, a més d’activitats específiques com la Nit catalana dels Ratpenats (vegeu https://parcsnaturals.gencat.cat/web/.content/Xarxa-de-parcs/aiguestortes/gaudeix-del-parc/activitats_Agenda/2023/202305_11_activitats.pdf).

 El Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, un espai natural repartit entre el Pallars Sobirà, el Pallars Jussà, l’Alta Ribagorça i la Val d’Aran i únic parc nacional de Catalunya, està sembrat d'avets i boscos de pi negre centenaris i el reguen gairebé 200 estanys de muntanya, on troben refugi espècies com l’isard, el gall fer, la marmota i el mític trencalòs.

La demarcació de Lleida inclou també altres espais naturals protegits de gran interès com el Parc Natural de muntanya del Cadí-Moixeró o la Reserva Nacional de Caça de Boumort, entre altres.

El Parc Natural de muntanya del Cadí-Moixeró es va crear el 1983 per protegir l'àrea de la serra del Cadí. Té una superfície de 41.342 hectàrees i és un dels parcs naturals més grans de Catalunya, amb una superfície de 41.342 hectàrees, repartides per tres comarques: l’Alt Urgell, el Berguedà i la Cerdanya. A més, és l'espai protegit català amb major nombre d’hàbitats i espècies de flora i fauna d'interès europeu (30 en cada cas), d'acord amb la Directiva d'Hàbitats i Aus de la UE.

La Reserva Nacional de Caça de Boumort fou creada el 1991 amb la finalitat de protegir, fomentar i aprofitar les espècies animals que hi habiten en estat salvatge i de preservar els ecosistemes als quals pertanyen. Amb una extensió de més de 13.000 ha, la reserva està situada al Prepirineu occidental català, entre les valls de la Noguera Pallaresa i del Segre. A més del cérvol, hi destaca també la presència de l’isard, el cabirol, el porc senglar, el gall fer, el picot negre, el mussol pirinenc, la becada, el trencalòs, l'aufrany, l'àliga daurada, el falcó pelegrí o el duc. Entre els carnívors hi destaca la presència de la guineu, el teixó i la fagina.

A més de l’anterior, el Prepirineu també conté altres espais de gran interès, alguns dels quals relativament desconeguts, la qual cosa els fa encara més atractius als ulls del visitant. En aquesta zona hi trobem els congosts de Collegats i Terradets, el congost de Mont-rebei, els estanys de Basturs, la Vall Fosca o la zona de la Terreta.

 

Més informació:
Parc Natural de l’Alt Pirineu
Tel. 973 62 23 35
Web: https://parcsnaturals.gencat.cat/ca/xarxa-de-parcs/alt-pirineu/

Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici
Casa del Parc Nacional de Boí (seu administrativa) - tel. 973 69 61 89
Casa del Parc Nacional d’Espot - tel. 973 62 40 36
Web: https://parcsnaturals.gencat.cat/ca/xarxa-de-parcs/aiguestortes/i

Parc Natural del Cadí-Moixeró
Tel. 93 824 41 51
Web: http://parcsnaturals.gencat.cat/ca/cadi/

Reserva Nacional de Caça de Boumort
Tel. 973 65 47 16
Web: https://www.pallarsjussa.net/ca/boumort

Estació Biològica del Pallars Jussà
Tel. 606 144 895
Web: https://www.pallarsjussa.net/es/que-hacer/estacio-biologica-del-pallars-jussa