UN ORIGINAL REPORTATGE SOBRE EL MÓN RURAL DE LES GARRIGUES GUANYA EL PREMI ESPECIAL “PICA D’ESTATS” DE PREMSA, RÀDIO, TV I INTERNET DEL PATRONAT DE TURISME DE LA DIPUTACIÓ DE LLEIDA

El treball “Els artistes van en tractor”, un muntatge artístic d’imatges aèries filmades des d’un dron dels paisatges de les Garrigues amb els agricultors treballant els seus camps, ha guanyat el premi especial al millor reportatge presentat al 31è Premi Internacional “Pica d’Estats” de Premsa, Ràdio, Televisió i Internet, prestigiós guardó convocat pel Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida. El certamen, que compta amb una dotació econòmica de 45.000 €, ha rebut en aquesta edició un total de 224 treballs, una cinquantena dels quals de premsa internacional.

La resta de treballs periodístics premiats s’han centrat en els castells de Lleida (Premsa escrita d’informació general), la conversió del poble de Penelles en un punt de referència de l’art urbà (Premsa especialitzada en viatges i turisme), la reintroducció de l’ós al Pirineu lleidatà (Televisió), la gastronomia i oferta monumental i de turisme actiu de la demarcació (Premsa internacional, al millor treball publicat o emès a l’estranger), la travessa de trekking La Porta del Cel (Reportatge fotogràfic), al paisatge rural i el treball dels agricultors a les Garrigues (Internet: portals informatius multimèdia) i la Rambla Ferran, un dels eixos econòmics i financers de la ciutat de Lleida (millor treball dels Mitjans de comunicació locals de les Terres de Lleida).

El veredicte del jurat s’ha donat a conèixer avui dissabte, 8 de febrer, un cop acabada la reunió mantinguda pels seus membres a la Sala Viladrich de la Diputació de Lleida.

El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha afirmat que el Premi “Pica d’Estats” és un model d’èxit perquè aplega tres factors: “té més de trenta anys de trajectòria, fet que afavoreix que sigui reconegut com un dels premis internacionals més consolidats de periodisme turístic; compta amb un jurat d’altíssim nivell, que li dóna una força i un prestigi extraordinaris, i finalment hi concorren uns articles de gran qualitat que el converteixen en un guardó de referència dins del seu àmbit”.

Després de felicitar els premiats per donar a conèixer l’oferta turística de la demarcació lleidatana i els professionals de la comunicació del jurat per l’esforç de selecció dut a terme, la vicepresidenta del Patronat de Turisme, Rosa Pujol, ha incidit que “amb aquests premis volem donar valor a un territori ric i tenir cura del bo i millor d’aquestes terres”.

Joan Maria Morros, president del jurat, que ha començat dient que el Pica d’Estats “és un premi imprescindible per als professionals que treballen en aquest sector”, ha afirmat que les deliberacions han estat “extraordinàries i enriquidores” i ha lloat el nivell general de les obres presentades. Respecte al premi especial, ha destacat el gran treball que ha fet la periodista guanyadora, “utilitzant diferents tècniques i punts de vista” per mostrar la realitat agrària del territori.

Els guanyadors de les diferents categories del certamen són els següents:

El premi de Premsa escrita d’informació general (dotat amb 5.000 euros) ha estat per al reportatge “Castells per la província de Lleida”, escrit per Daniel Romaní, amb fotografies de Santi Iglesias i publicat l’agost del 2019 al diari Ara. Es tracta d’una sèrie de 7 articles temàtics centrats en alguns dels castells més emblemàtics de la plana i el Prepirineu de Lleida, els sis primers, i en el Turó de la Seu Vella de la ciutat de Lleida, el setè. El text recull fets històrics, anècdotes i curiositats explicats pels propietaris, guies i responsables institucionals de cadascuna de les fortaleses.

El premi de Premsa especialitzada en viatges i turisme (dotat amb 5.000 euros) ha estat per al reportatge “Penelles, un poble que torna a pintar”, escrit per Joaquim M. Pujals, amb fotos de Josep Cano i publicat a la revista Descobrir Catalunya el juny del 2019. El reportatge se centra en el curiós procés de conversió del poble de Penelles, a la comarca de la Noguera, en un gran museu a l’aire lliure d’art urbà gràcies al Festival GarGar i a la decoració de la vila amb un centenar de grafits i murals pintats.

El premi de Televisió (dotat amb 5.000 euros) ha estat per al reportatge “David contra Goiat”, d’Eugeni Basuli i Eduardo Laplaza, emès el desembre del 2018 al programa El Escarabajo Verde de TVE. L’espai explica i fa una anàlisi dels efectes socials i econòmics de la reintroducció de l’ós (incidint en l’exemplar Goiat) al Pirineu lleidatà, i molt especialment a la Val d’Aran, des de la perspectiva dels detractors i els defensors d’aquest procés.

El premi de Premsa internacional (dotat amb 5.000 euros) ha estat per al reportatge “Una terra dai gusti forti” (‘Una terra de gustos forts’), escrit per Riccardo Lagorio i Andrea Deotto i publicat l’octubre del 2019 a la revista Dove. És un ampli recorregut per les comarques de Lleida a través de la seva cuina tradicional i creativa, amb especial incidència en alguns dels productes de la terra, els vins, les elaboracions gastronòmiques i els establiments de restauració més destacats. L’article també remarca altres atractius turístics com els monuments, la natura i el paisatge, i els esports d’aventura i activitats de turisme actiu en general.

El premi al millor Reportatge fotogràfic (dotat amb 5.000 euros) ha estat per a Carles Claraco per una sèrie d’espectaculars fotografies que il·lustren el reportatge “La Porta del Cel: travesía por el Pirineo más salvaje” publicat l’abril del 2019 a El Mundo de los Pirineos. Les imatges recullen les grans panoràmiques (d’estanys, pletes, colls, pics i refugis) que acompanyen els senderistes que fan aquesta ruta d’alta muntanya passant pels refugis de Graus, Certascan, Pinet i Vallferrera, al Parc Natural de l’Alt Pirineu.

El premi d’Internet (dotat amb 5.000 euros) i Premi especial del jurat (dotat amb 10.000 euros) ha estat per al treball “Els artistes van en tractor”, de la videoartista Sara Boldú, publicat a https://saraboldu.wixsite.com/artistesambtractor l’octubre del 2019. Es tracta d’un muntatge d’imatges preses amb dron a les Garrigues d’agricultors treballant la terra amb els seus tractors, que vol ser un homenatge al paisatge rural i als seus protagonistes. El vídeo forma part d’una exposició multimèdia que inclou fotografies i entrevistes als agricultors.

El premi al millor treball dels Mitjans de comunicació locals de les Terres de Lleida (dotat amb 5.000 euros) ha estat per al reportatge “Els secrets de la ‘city’ de Lleida”, escrit per Roser Banyeres amb fotografies de Rafa Ariño i publicat el 3 de març de 2019 al suplement Lectura del diari Segre. El reportatge parla de l’origen, els trets urbanístics i les singularitats de la Rambla Ferran, una de les artèries econòmiques i financeres de la ciutat de Lleida, incidint en els edificis històrics més emblemàtics del vial.

El premi de Ràdio ha quedat desert.

Enguany els guardons han abastat una gran quantitat de temàtiques, destacant —entre moltes altres— les relacionades amb el Prepirineu (el Pallars Jussà, el Montsec i el nou Geoparc Orígens), el turisme actiu (esquí i esports de neu, rutes de BTT, travesses de senderisme, etc.), les grans àrees naturals (el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, el Congost de Mont-rebei…), l’arquitectura monumental i tradicional (castells medievals, pobles amb encant, construccions de pedra seca), el paisatge (la floració dels fruiters d’Aitona), la cultura (les falles, el romànic, les pintures murals de Penelles), els productes de la terra (el vi i l’oli) o els serveis turístics (refugis d’alta muntanya).

Una dotació econòmica de 45.000 euros

Cal recordar que el 31è Premi Turístic Internacional “Pica d’Estats” de Premsa, Ràdio, Televisió i Internet compta amb una dotació econòmica de 45.000 €, distribuïts en un premi especial de 10.000 € al millor treball escollit pel jurat entre els 8 reportatges guanyadors en les diferents categories i altres 7 premis de 5.000 euros cadascun. El premi especial dotat amb 10.000 € per al millor reportatge escollit pel jurat es va introduir com a novetat amb motiu de la 30a edició del guardó i s’ha mantingut en la darrera convocatòria com un estímul més per als participants.

El 31è Premi “Pica d’Estats” de Premsa, Ràdio, Televisió i Internet ha rebut un total de 224 treballs, dels quals 51 corresponen a premsa internacional, la xifra més alta de participació estrangera registrada fins ara i, en conjunt, el segon millor registre en tota la història del guardó periodístic.

Per tipologia del mitjà, la relació dels treballs estatals presentats és la següent: 24 obres en la categoria de premsa especialitzada en viatges i turisme, 24 treballs en la categoria de premsa d’informació general, 6 emissions de ràdio, 12 treballs de televisió, 25 de fotografia i 45 d’Internet. Els reportatges de premsa local són 37, dels quals 20 de premsa d’informació general, 12 de fotografia, 4 de televisió i 1 de ràdio.

El jurat del 31è Premi “Pica d’Estats” ha estat format per destacats professionals del món de la comunicació. El degà del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Joan Maria Morros, ha presidit el jurat. N’han format part com a vocals els periodistes Josep Lluís Cadena, director de Ràdio Lleida-Cadena Ser; Francesc Canosa, director de La Mira magazín; Santiago Costa, director de redacció del diari Segre; Josep Cuní, director del magazín matinal “Aquí, amb Josep Cuní” de SER Catalunya; Pepa Fernández, directora i presentadora del programa “Las Mañanas” de RNE; Lluís Foix, analista polític de La Vanguardia; Antonio Franco, exdirector d’El Periódico de Catalunya; Rafa Gimena, president a la demarcació de Lleida del Col·legi de Periodistes de Catalunya; Francesc Guillaumet, director del diari La Mañana; Mariano Palacín, president de la Federació Espanyola de Periodistes i Escriptors de Turisme (FEPET), i Mònica Terribas, directora d'”El Matí de Catalunya Ràdio”. Ha actuat com a secretari el cap de Promoció i Màrqueting del Patronat de Turisme, Juli Alegre.

Lleida, 8 de febrer de 2020