Reconegudes i inscrites en la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO des del 2015, aquestes festes del foc es porten a terme per celebrar el solstici d'estiu, augurar bones collites i espantar els mals esperits. Diversos pobles del Pirineu organitzen festes rituals centrades en el foc, on una processó de foc baixa des de la muntanya fins al poble, amb els fallaires portant torxes enceses a les espatlles entre música i expectació.
El tret de sortida de la festa del foc al Pallars Sobirà la donen les Falles de Sort (15 de juny), de creació recent. La trobada uneix tots els pobles del municipi en dues baixades que convergeixen al parc del Riuet de Sort, amb la qual cosa es mostra la unió dels pobles de la vall d’Àssua i el Batlliu de Sort a través de camins antics i murs de pedra.
A la mateixa comarca, les Falles d’Isil (23 de juny) van ser declarades Festa Patrimonial d'Interès Nacional al juny de 2010 i reconegudes com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO al desembre de 2015, juntament amb les falles d’Alins i altres 62 pobles pirinencs. A Isil, aquesta cerimònia ancestral se celebra cada any de manera ininterrompuda coincidint amb el solstici d’estiu, amb una veneració al foc, la baixada de troncs encesos per la muntanya i la Festa Major.
Les Falles d’Alins (23 de juny) comparteixen característiques similars i també se celebren durant la revetlla de Sant Joan, coincidint amb la Festa Major del poble. A València d'Àneu (29 de juny), la baixada de Falles es realitza prop de la festivitat de Sant Pere, amb torxes específiques i una tradició recuperada a principis dels anys vuitanta.
Les Falles d'Alós d'Isil (6 de juliol) han estat recuperades gràcies a l'empenta de la gent, s’han convertit en un element clau per reforçar la identitat local i se celebren el primer cap de setmana de juliol.
L’Alta Ribagorça és la comarca que compta amb més pobles fallaires dins el territori català. La baixada de Falles és des de temps remots una tradició profundament arrelada als pobles de la zona. La baixada de falles s’inicia des d’un lloc elevat de la muntanya, visible des del poble, on hi ha plantat un pi anomenat “faro” que és on s’encenen les falles abans de començar el descens. El descens des de la muntanya es realitza amb una filera de foc encapçalada per un fadrí major o cap de colla que guia als fallaires fins a la plaça del poble on són rebuts amb música i el so de les campanes. Amb les falles mig consumides es fa una gran fogata i comença la festa.
A l’Alta Ribagorça existeixen tres tipus de falles: els rentiners, que són d’una sola peça; les falles de pal, les més comunes, arreu de la comarca, que es fan amb trossos de teia de pi i s’enganxen a un pal de freixe amb filferros i puntes i les falles de Vilaller, que són una piràmide invertida de grans dimensions lligada amb filferro i farcida de teia.
Les falles se celebren a Durro (14 de juny); Senet (22 de juny); el Pont de Suert, Boí, Casós i Vilaller (23 de juny); Barruera (6 de juliol); Erill la Vall (13 de juliol); Taüll (19 de juliol), Pla de l’Ermita (26 de juliol) i Llesp (27 de juliol).
Al Pallars Jussà, la baixada de falles de la Pobla de Segur (17 de juny) es fa des de la muntanya de Santa Magdalena amb els troncs d’avellaner i pi sec que s’han preparat els dies abans de la festa. Quan arriben els fallaires, pugen en processó amb la seva pubilla fins a l’església per fer-li una ofrena a la marededeu de Ribera. Per acabar es fa una ballada de sardanes a la plaça de la Pedrera i un sopar popular per als fallaires i les pubilles.A la Pobla la baixada de falles es remunta als anys 50, quan el poble era un important centre econòmic i les seves festes un actiu per la regió.
A la Val d’Aran són previstes la Crema deth Taro d’Arties i la Crema deth Haro de Les, ambdues el 23 de juny. Aquestes dues festes reflecteixen el caràcter festiu i el respecte per les tradicions dels aranesos. Se celebra l’arribada del solstici d’estiu amb la crema d’un tronc, coincidint també amb l’inici de les festes majors d’aquestes localitats. Antigament, aquesta celebració marcava el moment en que els pagesos començaven a pujar els animals a les pastures més altes de les muntanyes.
Les falles d’Alàs recuperen el Ball Pla
Les falles d’Alàs, a l’Alt Urgell, són les darreres que s’han recuperat però alhora unes de les més antigues. El municipi recupera una tradició local datada de l'any 1543, cosa que la converteix actualment en la més antiga documentada al Pirineu català. La baixada de falles es farà des de l'ermita de les Peces fins al poble d'Alàs la nit del 23 de juny, vigília de Sant Joan.
Enguany es consolida la baixada infantil, que inclourà alumnes de l’Escola de Sant Esteve d’Alàs, i es recupera la música i melodies del Ball Pla, que es va perdre a principis dels anys 70. El Ball Pla, antany típic a les festes majors dels pobles del Pirineu, consta de passes puntejades i caminades, evolucionant-ne
les parelles endavant i endarrere de la plaça.
L’antiguitat d’aquesta celebració fou descoberta l’any 2020 per l'historiador urgellenc Carles Gascón, i els veïns de la població de l’Alt Urgell van decidir reiniciar-la ja l’any següent.
La baixada de les falles anirà a càrrec d’un centenar de persones (homes i dones), entre fallaires i equip de suport, totes empadronades a Alàs i Cerc i amb representació de cadascun dels altres nuclis del municipi actual (Cerc, Torres d'Alàs, Artedó, Vilanova de Banat, el Ges i la Bastida d'Hortons).
Les Falles i la Festa del Foc del Pirineu, un ritual d’origen pagà que ha perdurat al llarg dels segles, van ser declarades Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO l’any 2015. Aquesta distinció beneficia, entre d’altres, 17 pobles de Catalunya, dels quals 15 de les comarques de Lleida, que celebren aquesta tradició d’origen ancestral per Sant Joan.
Les falles de la demarcació de Lleida incloses a la llista del Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO són les de Boí, Taüll, Erill la Vall, Barruera, Durro, el Pont de Suert, Llesp, Casós, Vilaller i Senet, a la comarca de l’Alta Ribagorça; Arties i Les, a la Val d’Aran; Isil i Alins, al Pallars Sobirà, i la Pobla de Segur, al Pallars Jussà.
Més informació:
Patronat Comarcal de Turisme de l’Alta Ribagorça
Tel. 973 69 04 02
Web: www.turismealtaribagorca.cat
Patronat de la Vall de Boí
Tel. 973 69 40 00
Web: www.vallboi.com
Oficina de Turisme de la Pobla de Segur
Tel. 973 68 02 57
Web: www.lapobladesegur.cat
Oficina de Turisme del Pallars Sobirà
Tel. 973 62 10 02
Web: http://turisme.pallarssobira.cat
Foment Torisme Val d'Aran
Tel. 973 64 06 88
Web: www.visitvaldaran.com
Consell Comarcal de l’Alt Urgell
Tel. 690 973 35 31 12