Lleida, Dimecres 9 juny 2021

nota de premsa

La vicepresidenta del Patronat de Turisme, Rosa Pujol, ha destacat el paper estratègic del sector en una trobada que ha tingut lloc aquest matí amb els representants de l’Associació d’Empreses d’Esports d’Aventura del Pallars Sobirà

La temporada de Turisme Actiu al Pirineu i les Terres de Lleida arrenca amb optimisme i espera poder superar els 550.000 serveis contractats

La nova temporada s’enceta amb 205 empreses, un decreixement del 12 % respecte a l’any 2019 a causa de la COVID-19, que també va ocasionar una pèrdua del 45 % dels serveis contractats l’any 2020

El nombre d’empreses operatives en el conjunt de la demarcació per a aquest any 2021 és de 205, una xifra que representa un decrement del 12 % respecte a l’any 2019 com a conseqüència de la COVID-19. El Patronat de Turisme preveu per a aquesta nova temporada poder superar els 550.000 serveis contractats, una xifra que representa gairebé un 25 % més que els prestats durant l’any 2020, que es va tancar amb 440.000 serveis contractats a causa dels efectes de la COVID-19. Aquests resultats, al mateix temps, van representar una pèrdua del 45 % de l’activitat respecte a la contractació del 2019, que va ser de 767.789 serveis, una xifra rècord a la demarcació, segons les dades de l’estudi sobre l’actualització de les dades estructurals, comercials i econòmiques de les empreses de turisme actiu del Pirineu i les Terres de Lleida que elabora anualment el Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida.

Trobada de seguiment de l’inici de la temporada

La vicepresidenta del Patronat de Turisme, Rosa Pujol, i el diputat Josep Ramon Fontdevila han mantingut aquest matí una trobada amb els representants de l’Associació d’Empreses d’Esports d’Aventura del Pallars Sobirà, encapçalada pel seu president Florido Dolcet, per fer un seguiment de l’inici de la nova temporada. L’acte ha tingut lloc a la comarca del Pallars Sobirà i posteriorment han fet un seguiment de la baixada d’embarcacions pel riu Noguera Pallaresa. La trobada és una continuació de la reunió que van mantenir la setmana passada els representants de l’Associació d’Empreses d’Esports d’Aventura del Pallars Sobirà a la Diputació de Lleida amb la vicepresidenta del Patronat, Rosa Pujol, i el president de la corporació, Joan Talarn.

La vicepresidenta del Patronat de Turisme, Rosa Pujol, ha explicat que, d’acord amb els resultats de l’estudi que elabora el Patronat de Turisme, la situació de la pandèmia que encara estem vivint ha ocasionat d’una banda una pèrdua d’empreses de turisme actiu, s’han destruït llocs de treball i s’ha perdut activitat econòmica amb relació als resultats del 2020, així com a l’inici de la present temporada.

Pujol  ha declarat que amb aquesta trobada s’ha volgut refermar el suport del Patronat de Turisme i la Diputació de Lleida a un sector estratègic per al conjunt de les comarques de Lleida, principalment per a les del Pirineu, tal com també succeeix a l’hivern amb l’esquí a la zona del Pirineu, i és un important motor econòmic atès que la seva activitat contribueix a la desestacionalització de la temporada turística amb activitats que van de la primavera fins a la tardor. Les activitats d’aigua finalitzen el 15 d’octubre.

Segons Pujol, la fortalesa del sector es pot veure en les dades abans dels efectes de la COVID-19. Del 2012 fins a l’any 2019 la contractació de serveis no ha parat de créixer de manera gradual. Es va passar dels 600.000 serveis contractats l’any 2012 fins als 767.789 del 2019, un creixement del 28 %, segons les dades de l’estudi que anualment elabora el Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida. També el nombre d’empreses havia experimentat creixements graduals llevat d’aquests dos darrers anys.

Dades de la temporada 2021

Aquest any 2021 el sector dels esports d’aventura, tot i haver iniciat la temporada el 15 de març amb poca afluència d’usuaris, va recuperar una certa activitat durant els dies festius de   Setmana Santa. El desconfinament comarcal va permetre activar totes les disciplines d’activitats de terra, aire i aigua.

Ara, una vegada consolidats els protocols sanitaris preceptius i disposant d’unes condicions òptimes (de cabal d’aigua per a les activitats fluvials), el sector es mostra força optimista de cara als mesos estivals amb reserves més avançades respecte d’altres anys,  segons ha manifestat  el president de l’Associació Florido Dolcet. “La temporada de cara a l’estiu s’afronta amb il·lusió per part del sector amb la confiança de superar els resultats de l’estiu del 2020 que ja van ser bons i recuperar d’aquesta manera les xifres d’abans de la pandèmia”, ha assegurat.

El perfil del visitant serà públic de proximitat fidel, bàsicament de Catalunya i en menor mesura de la resta de l’Estat, mentre que el públic internacional continuarà essent baix. Es preveu per a enguany un predomini dels grups familiars i d’amics, com també poder recuperar una part del públic escolar, que en els propers mesos tindrà continuïtat amb els grups procedents de les colònies d’estiu.

El nombre d’empreses operatives en el conjunt de la demarcació per a aquest any 2021 és de 205, una xifra que representa un decrement del 12 % respecte a l’any 2019 a conseqüència de la COVID-19. No obstant això, algunes de les empreses que al moment de fer la recollida de dades no estaven operatives van explicar que potser podrien recuperar l’activitat econòmica i comercial en funció de l’evolució de la pandèmia.

D’aquestes 205 empreses, 162 estan localitzades a la zona dels Pirineus i representen el 79 % del total. El Pallars Sobirà és la comarca que concentra un major nombre d’oferta amb 55 empreses, cosa que representa el 34 % del total de firmes situades al Pirineu i el 26,7 % del conjunt de la demarcació. La Val d’Aran ocupa el segon lloc amb 23 empreses, seguida de l’Alt Urgell amb 19, el Solsonès amb 18, l’Alta Ribagorça amb 17, la Cerdanya lleidatana amb 16 i el Pallars Jussà amb 14.

Les comarques de la plana disposen de 43 empreses distribuïdes de la manera següent: la Noguera lidera el rànquing amb 10 firmes, seguida del Segrià i l’Urgell amb 8 cadascuna, les Garrigues amb 7 i la Segarra i el Pla d’Urgell amb 5.

La previsió per a aquest any 2021 és poder superar la xifra dels 550.000 serveis, els quals tindran la seva major incidència durant l’estiu.

La despesa mitjana global diària per a un client que es desplaça a les comarques de Lleida per practicar el turisme actiu és de 167,00 €/dia (54,00 € per a l’activitat i 113,00 € per a l’allotjament, els àpats i altres despeses).

El 2020 es van perdre el 45 % dels serveis

L’any 2020 el conjunt de les empreses de turisme actiu van patir una pèrdua d’activitat d'un 45 % de serveis respecte a l’any anterior. S’estima que se’n van contractar 444.028, cosa que representa aproximadament un 55 % respecte a l’any 2019, que es van poder materialitzar gràcies al bon comportament que van tenir durant la temporada d’estiu, el qual va permetre remuntar a mitges una temporada dolenta. La temporada va comptar amb  213 empreses de turisme actiu operatives.

Les activitats de terra van tenir la contractació de 222.438 serveis; les d’aigua, de 213.900, i finalment les d’aire van registrar 7.600 serveis

L’any 2020 van ocupar un total de 945 persones, de les quals 164 van treballar a temps complert; 105, a temps parcial, i 676 eren personal autònom o freelance.

L’impacte econòmic l’any 2020 s’estima que va ser de 72,82 milions d’euros (considerant els ingressos procedents de l’activitat mateixa, l’allotjament i la restauració).

El 2019 va ser l’any rècord, amb 767.789 serveis contractats

A la temporada 2019, abans de la pandèmia, el conjunt de la demarcació de Lleida va disposar de 228 empreses operatives distribuïdes per les 13 comarques. El balanç del 2019 va ser molt satisfactori. Es va tancar amb una xifra rècord de 767.789 serveis contractats, la qual cosa va representar un increment d’un 4,79 % respecte a l’any anterior, quan es van prestar 731.017 serveis de turisme actiu. Les activitats de terra van tenir la contractació de 374.717 serveis; les d’aigua, de 369.675, i finalment les d’aire van registrar 23.397 serveis.

L’any 2019 el turisme actiu i els esports d’aventura van ocupar un total de 2.016 persones, de les quals 822 van treballar a temps complet; 349, a temps parcial, i 845 eren personal autònom o freelance.

L’impacte econòmic d’aquest sector va ser l’any 2019 de 108,65 milions d’euros (considerant els ingressos procedents de l’activitat mateixa, l’allotjament i la restauració), dels quals 32,86 van ser de la contractació de les activitats.

Les activitats de terra guanyen terreny

Des que es disposa de dades, es pot afirmar que les comarques de Lleida despleguen una oferta d’activitats esportives que fan del paisatge un gran parc d’oci i d’aventura per a totes les edats i estils de visitants, i que malgrat l’actual situació de pandèmia es preveu una recuperació econòmica important.

De l’anàlisi del resultat de les dades de l’estudi es desprèn que les activitats de terra són les més contractades i el senderisme agafa cada vegada més força.

Les empreses que ofereixen activitats de terra, tot i disposar d’un ampli ventall d’activitats, se centren cada cop més en el trekking-senderisme i la BTT. Sembla haver-hi un increment significatiu del golf pitch&putt i les vies ferrades. S’ha pogut constatar que hi ha una conscienciació per llogar un guia especialitzat en aquestes activitats.

Pel que fa a les activitats d’aigua, el ràfting continua essent l’activitat estrella, seguida del descens de barrancs (aquesta darrera activitat està tenint una alta acceptació i comporta un interès especial per contractar guies), caiac, piragüisme i altres.

Finalment, les activitats d’aire, amb el parapent i l’ala de pendent s’han consolidat com les manifestacions emblemàtiques de les activitats aèries a les comarques de Lleida.

Més seguretat  al riu Noguera Pallaresa

En el decurs de la trobada també s’ha tractat de l’aportació de 50.000 euros que el Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida destinarà per proporcionar més seguretat als esports d'aigua que es practiquen durant aquesta temporada al Noguera Pallaresa, a tasques de neteja i manteniment de la llera del riu, tal com ja ha estat fent de manera tradicional la Diputació.

Foto Trobada Associació Empreses Turisme Actiu Pallars Sobirà.
S’adjunta una fotografia de la trobada i dos talls de veu de la vicepresidenta del Patronat de Turisme, Rosa Pujol i del president de l’Associació d’Empreses d’Esports d’Aventura del Pallars Sobirà, Florido Dolcet.
Àudios
Tall de veu Rosa Pujol
Tall de veu Florido Dolcet