Lleida, Divendres 8 abril 2022

nota de premsa

La demarcació de Lleida es posiciona com una destinació preferent per al turisme de proximitat en aquesta primera Setmana Santa de normalitat desprès de dos anys de COVID, amb una variada oferta de neu, de turisme actiu i esports d’aventura, i activitats diverses a l’entorn de la natura, la cultura, la gastronomia i les festes de caire religiós, com també una gran quantitat de propostes vinculades al turisme familiar

El Patronat de Turisme preveu una ocupació que oscil·larà al voltant del 90% de mitjana i amb establiments que arribaran a plena ocupació durant els dies festius de la Setmana Santa a les zones turístiques de Lleida

El Pirineu de Lleida i les zones turístiques del conjunt de la demarcació seran aquesta Setmana Santa una destinació de referència per al turisme familiar català, com també per al turisme d’interior a escala de l’Estat espanyol. El Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida estima una ocupació mitjana del 90 % i amb molts establiments que penjaran el cartell de complert del Dijous Sant al Dilluns de Pasqua (del 14 fins al 18 d’abril) a les zones turístiques de les comarques de Lleida i a les zones d’influència de les estacions d’esquí obertes al públic en aquestes dates.

Les primeres vacances de Setmana Santa amb unes restriccions més relaxades respecte a la COVID-19 des de l’inici de la pandèmia sanitària ara fa dos anys han portat un major optimisme al sector turístic de les comarques del Pirineu i les Terres de Lleida, que espera poder recuperar els resultats d’ocupació turística i la contractació de serveis turístics d’abans de la pandèmia. Per les vacances de Setmana Santa del 2020 no es va poder viatjar per l’estat d’alarma, mentre que l’any 2021 només es van poder fer desplaçaments per Catalunya en la mateixa bombolla de convivència quan es va posar fi al confinament el 15 de març. Malgrat aquest nivell de restriccions, el sector turístic de Lleida va tancar la Setmana Santa de l’any passat amb un bon balanç, gràcies a la resposta del públic de proximitat.

Enguany, sense restriccions de mobilitat ni d’aforament en els establiments d’allotjament turístic, a més de les ganes de la gent de poder recuperar la normalitat per fer sortides i viatges durant el període festiu de Setmana Santa, es preveu una bona ocupació turística i un increment en la contractació de servveis. La COVID-19 ha fet incrementar la demanda vinculada amb l’oferta “eco” de natura per part d’un públic que cerca destinacions no massificades, alhora que s’ha assolit una major conscienciació social per la sostenibilitat. En tots aquests àmbits les comarques del Pirineu i les Terres de Lleida estan ben considerades, com una destinació amb un posicionament avantatjat en productes turístics estratègics com ara la natura, el turisme actiu i els esports d’aventura, l’esqui, la cultura, la gastronomia i el turisme rural. Tot un seguit de propostes de què els visitants podran gaudir durant aquest període vacacional de Setmana Santa, amb el tram final de la temporada d’esquí al Pirineu de Lleida a més de l’àmplia oferta de turisme actiu, natura, gastronomia, cultura i turisme rural pel conjunt de la demarcació.

L’ocupació per sectors

Per sectors, es preveu una ocupació hotelera mitjana a les zones turístiques de Lleida i a les zones d’influència de les estacions d’esquí obertes al públic que podria situar-se al voltant del 90 % a partir del Dijous Sant fins al Dilluns de Pasqua (del 14 fins al 18 d’abril). De les 4 nits de pernoctacions la major ocupació es produirà de Divendres Sant fins al Dilluns de Pasqua quan molts establiments es previst que arribin a la plena ocupació. A dia d’avui el nivell de reserves en els establiments d’hoteleria està al voltant del 60 %,  si bé es preveu assolir  aquest 90 % de mitjana a mesura que passin els dies.  L’ocupació del dissabte 9 d’abril fins al dimecres 13 serà inferior i es preveu que oscil·li al voltant del 40 %. Per aquestes dates les comarques de Lleida tenen aproximadament un 90 % de la seva oferta de places d’hoteleria obertes al públic i les reserves cada vegada s’ajusten més a la data de sortida de vacances, depenent de la climatologia i també de les ofertes.

Pel que fa al turisme rural, la Federació de Cases de Turisme Rural de les Terres de Lleida preveu un comportament homogeni en el conjunt de la demarcació, tant a les comarques del Pirineu com a les de la plana, que arribarà a assolir la plena ocupació durant els 4 dies que van del Dijous Sant fins al Dilluns de Pasqua. Per la resta de dies a partir del dissabte 9 d’abril fins al dimecres 13 el nivell de reserves fins aquests moments  és del 40 %, si bé aquest percentatge podria variar amb l’entrada de noves reserves a darrera hora.

En quan al sector del càmping, les places de Bungalous fregaran la plena ocupació en el conjunt de la demarcació a partir del Dijous Sant i fins al Dilluns de Pasqua i  se situaran al voltant del 70 % del dissabte 9 d’abril fins al dimecres 13 d’abril.  Pel que fa a les places d’acampada als establiments situats a les zones del Prepirineu, com ara la comarca de la Noguera, i als que es troben en zones de baixa muntanya del Pirineu es preveu que arribin també  a la plena ocupació a partir del Dijous Sant fins al Dilluns de Pasqua, mentre que en el primer tram compres del dissabte 9 d’abril fins al dimecres 13 d’abril oscil·larà al voltant d’un 70 %. Per la seva banda,  les places d’acampada del Pirineu es preveu que tinguin un 30 % d’ocupació durant els dies festius i en percentatges inferiors en el primer tram a causa de la climatologia de la zona en aquesta època de l’any.

L’oferta d’allotjament per a aquests dies serà d’unes 68.500 places, distribuïdes entre les 48.000 unitats de turisme reglat entre hotels, càmpings, cases de pagès, albergs i refugis, a les quals s’han de sumar altres 20.500 places d’apartaments d’Ús Turístic-Huts. També per aquestes dates es preveu que la major part de les segones residències de la demarcació, però principalment les del Pirineu, tinguin també un nivell d’ocupació alt, la qual cosa influirà igualment en el consum, en l’increment de la despesa a les zones turístiques i en la contractació de serveis de turisme actiu, esquí i activitats diverses en el conjunt del territori.

Oferta de neu i turisme actiu

Les vacances de Setmana Santa es presenten com la primera gran sortida de la primavera i com una oportunitat per poder gaudir del tram final de la temporada d’esquí i pràcticament l’arrencada de les activitats de turisme actiu i esports d’aventura, principalment les relacionades amb l’aigua.

La campanya d’esquí finalitzarà el proper Dilluns de Pasqua, 18 d’abril, a les estacions d’alpí. Totes les de nòrdic ja han tancat la temporada d’enguany, com també la mixta de Tavascan. Per aquestes dates de Setmana Santa alguns centres de nòrdic restaran oberts només per a serveis turístics, però no per a la pràctica de l’esquí.

Les estacions d’esquí alpí de Baqueira Beret, Boí Taüll, Port Ainé, Espot Esquí i Port del Comte gaudeixen d’unes condicions adients per afrontar amb bones perspectives l’esprint final de la temporada en aquestes vacances de Setmana Santa. Aquests complexos hivernals ofereixen als esquiadors unes pistes en unes bones condicions, gràcies a la neu caiguda aquests darrers dies  i que han reactivat el nivell de reserves per aquestes vacances de Setmana Santa.

El fet que enguany la Setmana Santa s’escaigui en unes dates tardanes del calendari afavoreix les activitats d’aigua, amb el ràfting com a principal protagonista, com també les activitats de senderisme i la BTT, amb una gran quantitat de rutes adaptades a totes les necessitats i per a tots els públics, i un ampli ventall d’activitats de natura a l’aire lliure. El sector del turisme actiu es mostra també optimista i si les condicions  meteorològiques acompanyen preveuen tancar aquesta Setmana Santa amb una millor contractació de serveis respecte l’any passat i tornar a recuperar les xifres d’abans de la pandèmia.

Àmplia oferta d’activitats per a tots els gustos i totes les edats

A més, els visitants tenen al seu abast una oferta de turisme cultural, moltes festes tradicionals i activitats de tot tipus vinculades amb la Setmana Santa que enguany s’han recuperat amb normalitat, com també la possibilitat de gaudir d’una gastronomia excepcional. Així mateix destaquen diferents propostes pensades per al turisme familiar, com les visites al Centre d’Observació de l’Univers del Montsec, que va estrenar nova temporada el 18 de febrer; les visites a les esglésies romàniques de la Vall de Boí, o activitats a la natura per contemplar els estels a diferents indrets del territori. També ha encetat nova temporada l’Aran Park de Bossòst, que ofereix la possibilitat de conèixer més d’una quinzena d’espècies diferents de fauna pròpia dels Pirineus. També organitza activitats específiques per Setmana Santa el centre MónNatura Pirineus, un centre de natura imprescindible per conèixer els Pirineus ubicat a les Valls d’Àneu, al Pallars Sobirà, entre moltes altres iniciatives arreu de les comarques lleidatanes.

A més de les activitats esmentades, cal destacar que el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, així com els diferents parcs de la demarcació de Lleida, el monestir de Vallbona de les Monges, les visites guiades als castells de la demarcació de Lleida, l’estany d’Ivars i Vila-sana, el congost de Mont-rebei i la mateixa Seu Vella de la ciutat de Lleida, seran alguns dels diferents indrets de les contrades lleidatanes que rebran, un bon nombre de visitants.

També nombroses poblacions de les comarques de Lleida s’omplen d’activitats durant la Setmana Santa, en què cal destacar les representacions del drama sacre “Crist, Misteri de Passió” al Gran Teatre de la Passió de Cervera (amb més de 300 actors) després de dos anys d’aturada a causa de la pandèmia i també la festivitat de la Verge dels Dolors a Bellpuig –amb la Magna Processó Penitencial per diversos carrers i places de la vila–, les diferents processons i viacrucis i les cantades de caramelles.

Fins al 16 d’abril Cervera acollirà el 12è Festival de Pasqua, un dels referents més importants del país en l’àmbit de la música clàssica catalana, que enguany inclou 10 produccions diferents i oferirà 14 concerts, amb diverses estrenes absolutes i espectacles creats expressament per a l’ocasió.